Mythen over Los Angeles

Mythen over Los Angeles

door Frans Verhagen

Dat Los Angeles de stad is van de auto hoef ik u niet te vertellen. Zonder het ding doe je hier gewoon niets, het openbaar vervoer is er wel maar onhandig en tijdrovend, al probeert de nieuwe metro dat wat te verbeteren.

Los Angeles is simpelweg een horizontale stad. Uitgestrekt en uitgerekt. Altijd geweest, al in de tijd van de haciënda's. De eerste suburbs ontstonden aan de eindpunten van de tram- en trolleylijnen.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 258 reizen naar Amerika

Openbaar vervoer Los Angeles

Een van de onverslijtbare mythen is dat de autobedrijven het openbaar vervoer de nek omdraaiden. Dat is teveel eer. De burgers zelf deden het, door in 1926 geen geld beschikbaar te stellen voor vrije trambanen. Ze zaten liever in de auto - toen al. En in de file stonden ze voortaan naast de vastgelopen tram, dat voelde beter. Voor het openbaar vervoer was het een doodvonnis.

Downtown Los Angeles

Een van de andere mythen is dat Los Angeles nooit een downtown had. Ik daag u uit de oude foto's te bekijken. Het zal wel komen door die grap dat L.A. bestond uit zes suburbs op zoek naar een stad. Feit is wel dat naarmate het aantal suburbs groeide het hart van de stad steeds leger werd.

De afgelopen vijftien jaar is de downtown in veel opzichten verbeterd, maar wonen is er nog steeds geen belangrijke activiteit. Dat geldt overigens niet voor de daklozen, verslaafden en prostituees die op 5th en 6th kamperen, letterlijk: op het trottoir staat een tentenkamp waar het menselijk wrakhout van Zuid-Californië aanspoelt.

In de sjofele hotels rond die straten wonen de mensen die nog net niet van de laatste sport van de ladder zijn gevallen. Laat u niet vertellen dat dit het gevolg is van de grijp- en graai-jaren negentig. Deze straten zijn het oorspronkelijke skid row, ze bestaan al bijna honderd jaar. Dat maakt het niet minder shockerend.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors