Vier Halloween als een echte Amerikaan

Vier Halloween als een echte Amerikaan

door Paulien Tak

Het is donker, een spooky muziekje vult de kamer en door het raam zie je schimmen van donkere figuren. Ding dong. Je zet je masker op en opent de deur... Snoep of je leven! Op de stoep staan monsters, heksen en spoken. Ze gillen bij het zien van je masker. Als ze uitgegriezelt zijn geef je ze wat snoep.

Het is weer oktober en dat betekent dat Halloween voor de deur staat. Het festijn vol tradities draait om griezelen en is het engste feest van het jaar. In Amerika wordt dit groots gevierd. Maar hoe vier je nou Halloween op z’n Amerikaans? Wij verzamelden de zes belangrijkste tradities voor je, zodat jij dit spookfeest straks viert als een echte Amerikaan.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 258 reizen naar Amerika

1. Versier je huis

Als echte Amerikaan begin je met het versieren van je huis. Hang spinnenwebben op, plaats vleermuizen en zwarte katten, steek kaarsen aan, maak spoken of plaats zelfs grafstenen in je voortuin. Het kan de Amerikanen niet gek genoeg. Door je huis te versieren geef je ook aan dat je meedoet aan Halloween. Zo weten kinderen dat ze langs mogen komen voor trick-or-treat.

De traditie van het versieren van je huis komt uit Amerika zelf. Na de Tweede Wereldoorlog werd Halloween steeds populairder en pakten mensen steeds meer uit met decoraties. Tegenwoordig is het zelfs na Kerstmis het populairste commerciële feest van de Verenigde Staten. Veel van de versieringen, zoals pompoenen, vleermuizen en geesten stammen wel van tradities af uit het verre verleden.

2. Verjaag geesten met Jack-o-lanterns

Een van de meest voorkomende versieringen is de pompoen. Want zeg nou zelf, wat is een Halloween zonder pompoenen? De oranje knol en het feest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hol een pompoenen uit en snijd er een eng gezicht in. Plaats een waxinelichtje achterin en tadaaa! De ‘griezelige’ hoofden zorgen voor een beetje licht in de duisternis van Halloween en zijn bedoeld om kwade geesten te verjagen.

In Amerika worden de uitgeholde pompoenen ook wel Jack-o-lanterns genoemd. De naam komt voort uit een Ierse legende waarbij ene Jack een deal maakt met duivel. Hij spreekt af dat hij nooit in de hel terecht komt. Wanneer Jack overlijdt, wordt hij niet toegelaten in de hemel vanwege zijn duivelse afspraken. Jack dwaalt sindsdien rond als geest. Van de duivel krijgt hij wat steenkolen om zijn weg te verlichten. Jack stopt deze in een uitgeholde pompoen en zo ontstonden de Jack-o-lanterns.

3. Trek je engste outfit aan

Nu je huis versierd is, is het tijd om jezelf te versieren. Ga verkleed als skelet, zombie, heks of spook. Wie van een verkleedpartijtje houdt, heeft tijdens Halloween de tijd van zijn leven. Het kostuum is een van de allerbelangrijkste onderdelen van een succesvol griezelfeest. Het motto luidt, hoe enger hoe beter. Schmink je gezicht wit, draag kleurlenzen, smeer nep bloed op en maak iedereen bang!

Ook deze traditie stamt uit een ver verleden. Tijdens Samhain, ook wel Allerzielen genoemd of de dag van de doden, dwaalden alle geesten rond op aarde. Om te voorkomen dat kwade geesten mensen lastigvielen, vermomden de mensen zichzelf als geesten. Zo werden ze niet herkent en dachten de geesten dat ze een van hen waren.

4. Trick-or-treat!

Met je griezelige outfit aan, ga je langs de deuren voor trick-or-treat. Voornamelijk kinderen gaan verkleed langs de deuren en roepen trick-or-treat! Letterlijk vertaalt, snoep of je leven. De bedoeling van het spel is dat niemand raadt wie je echt bent. Als je zo goed verkleed bent, dat zelfs je buren je niet herkennen...dan verdien je wel een snoepje.

Oorspronkelijk komt dit ‘spel’ voort uit de Middeleeuwen. Kinderen en arme volwassenen gingen langs de deuren om voedsel of geld in te zamelen. In ruil daarvoor baden zij voor de doden. Trick-or-treat wordt ook wel ‘guising’ genoemd. Oftewel vermomming.

5. Candy Corn please

Geen echte trick-or-treat zonder Candy Corn. Dit snoepgoed is zeer populair onder de Amerikanen tijdens Halloween. Op 30 oktober is het zelfs National Candy Corn Day. Het driekleurige snoepje is geel, oranje en wit en heeft het uiterlijk van een graankorrel. Ieder jaar wordt er maar liefst zestien miljoen kilo geproduceerd. 

De oorsprong van Candy Corn ligt in Philadelphia in de jaren 1880. Maar pas in 1898 werd het een massaproduct. Het snoepje heette toen nog kippenvoer en de slogan luidde, ‘iets wat de moeite waard is om voor te kraaien’, tja... Omdat het snoepgoed geassocieerd wordt met herfst en de oogsttijd werd het een populaire Halloween-lekkernij.

6. Speel een potje ‘Bobbing for Apples’

Heb je de buren laten schrikken? Dan is tijd voor Bobbing for Apples. Dit is hét spel tijdens Halloween. Een soort koekhappen op z’n Amerikaans. Het is heel simpel en een van de weinige tradities die niet eng is. Leg een aantal appels in een bak met water en probeer ze eruit te vissen met je mond. Handen op je rug!

Het spel vindt haar oorsprong in een Romeins festival ter ere van Pamona. De godin van de landbouw en overvloed. De gedachte achter het spel is dat jonge mannen en vrouwen hun toekomstige relaties kunnen voorspellen. Wie als eerste in de appel bijt, zal binnenkort trouwen. Doordat Romeinse feesten werden vermengd met Keltische festiviteiten, werd het uiteindelijk een Halloween-traditie.

Met deze zes tradities ben jij helemaal klaar voor een echte Amerikaanse Halloween. Toch liever Halloween vieren in Amerika zelf? Kom dan in spooksferen op deze plekken

Nog niet geboekt? Bekijk dan hier alle rondreizen in Amerika.

Fotocredits: Adam Cutler 

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors