Route 66
8,9
9,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
9,2 Plaatsen
9,0 Wandelingen
8,6 Bereisbaar

Route 66

door Victorine Sandkuyl & Charlotte de Vries

Reis dwars door Amerika van oost naar west via de legendarische Route 66. Deze 3.940 kilometer lange route brengt je in twee weken langs grote steden en kleine dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Route 66 vinden wij de ultieme Amerikaanse roadtrip!

Route 66 is in 1985 officieel opgeheven, maar vandaag de dag volgen nog steeds veel reizigers deze Amerikaanse klassieker. Deze route voert je door acht staten in Amerika waarbij je tientallen uiteenlopende landschappen doorkruist. Op de route van Chicago naar Los Angeles ontbijt je met pancakes in typische Amerikaanse diners, slaap je in retro motels en rijd je van de ene bijzondere plek naar de volgende. Om je op weg te helpen, lees je hieronder onze persoonlijke tips en tricks voor een onvergetelijke rondreis Amerika!

ZELF NAAR Route 66?

Bekijk alle 31 reizen naar Route 66

Waarom Route 66?

Omdat Route 66 legendarisch is. De naam alleen al! Huur een auto, het liefst een Cadillac natuurlijk, en waan je een Hollywoodster terwijl je over uitgestorven woestijnwegen rijdt. Onderweg doemen neonverlichte casinosteden en retro diners op. Maar voordat we dieper op de bezienswaardigheden ingaan, zetten we even de belangrijkste redenen om Route 66 af te leggen op een rij:

 • Route 66 is een historische route en een nationaal symbool van Amerika.
 • De route brengt je naar interessante cowboyplaatsen en indianenreservaten.
 • Je streept maar liefst acht staten in Amerika van je bucketlist af: Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië.
 • Op de route liggen een paar van de leukste uitgaanssteden van Amerika, zoals Chicago, en mooiste natuurwonderen, zoals de Grand Canyon.

Route 66

Wat zijn de tofste bezienswaardigheden langs Route 66?

Tja, je leest het al: het Grand Canyon National Park ligt op Route 66. Voor veel reizigers is deze grootste kloof ter wereld het hoogtepunt van een rondreis door Amerika. En daarover kunnen wij het niet anders dan eens zijn! Bezoek ook het historische Seligman met zijn nostalgische Route 66-motieven, en het charmante Cadillac Ranch in Amarillo. Verderop vind je het levendige New Mexico, met het artistieke stadje Santa Fe, het adembenemende Petrified Forest National Park en de Meramec Caverns in ‘grottenstaat’ Missouri.

Meer een stadsmens? Ook dan krijg je je kicks on Route 66. Speel een potje poker in Las Vegas, dans mee op een festival van Chicago of ontdek Hollywood in Los Angeles!

Hoe lang is en doe je over Route 66?

Ongeveer een jaar, als het aan ons ligt! Nee: de route is 3.940 kilometer lang en kan je in twee weken rijden. Maar dat is een erg hoog tempo, als je bedenkt dat je alleen al in Los Angeles wel een week zoet kan zijn. Wij raden je aan om tenminste drie weken en het liefst vier weken voor Route 66 uit te trekken. Op deze manier kun je op een ontspannen manier door Amerika reizen en kun je van de beste hoogtepunten genieten.

Hoe ver ligt Route 66 vanuit San Francisco of New York City?

Wanneer je de kaart van Amerika bekijkt, dan zul je zien dat de grote steden op flink wat afstand van elkaar liggen. Chicago, het startpunt van Route 66, ligt op ongeveer 1270 kilometer of twaalf uur rijden vanaf New York City. Als je de route met de Big Apple wil combineren, kan je daarom misschien beter een binnenlandse vlucht pakken. Reis je vanuit San Francisco? Dan kan je de route het beste andersom doen: van Los Angeles naar Chicago. Je rijdt in zo’n zes uur van San Francisco naar Los Angeles, en pakt zo ook nog eens de schitterende Pacific Coast Highway mee!

Wat is een leuke planning voor Route 66?

Dag 1-7: Deze klassieke roadtrip door Amerika begint tussen de wolkenkrabbers van bruisend Chicago. Bezoek voor je de stad verlaat het skydeck van de Willis Tower voor een indrukwekkend uitzicht over de stad, daarna is het tijd om de Route 66 te betreden.

Al snel laat je het stadsleven achter je en maken de wolkenkrabbers plaats voor uitgestrekte woestijnen en oude Amerikaanse dorpjes. Per staat verandert het landschap en ontdek je de bijzondere bezienswaardigheden langs Route 66. Op het menu staan: Springfield, Sullivan, Meramec Caverns en Carthege.

Dag 8-14: In week twee reis je van Tulsa naar Albuquerque. Onderweg maak je een paar iconische stops. Zo neem je afslag 62 op de I-40 op weg naar de stad Amarillo in Texas en kom je uit bij de iconische Cadillac Ranch. Tien oude Cadillacs, versierd met graffitikunst, steken letterlijk met hun kont uit de grond. Houd je camera maar bij de hand, want deze kleurrijke voorstelling wil je op de foto zetten!

Wanneer je Amarillo achter je hebt gelaten passeer je het piepkleine dorpje Adrian en haar 166 inwoners. 'Overslaan' zou je denken, maar dit is de perfecte stop voor een kop koffie in het Midpoint Café, dat precies op het middelpunt van Route 66 ligt. Wat het café nog populairder maakt is het feit dat de mensen die er werken ook personages zijn in de tekenfilm Cars.

Dag 15-21: Je laatste week is alweer aangebroken. Je bezoekt Gallup en Flagstaff. Maar vlak voor je de laatste staat binnen rijdt, wacht nog een van de mooiste highlights van deze rondreis door Amerika op je: de Grand Canyon. Deze beroemde kloof in Arizona ontneemt je de adem, de bodemloze diepte gaapt je aan. Daal af langs de rode wanden naar de bodem van de diepe kloof of begeef je op een glazen wandelpad over de Grand Canyon.

Tenslotte is het tijd voor zonnig Californië. Het einde van Route 66 komt in zicht en je begeeft je langzaam richting het eindpunt in Venice Beach. Op de Santa Monica Pier in Los Angeles zie je een bord met het officiële eindpunt: End of the Trail. Tijd om te genieten van de fijne stranden en het gezellige stadsleven in de City of Angels.

Wat zijn de beste tips van de redactie voor Route 66?

De redacteuren van Getaway Travel, het brein achter Amerika.nl, reden individueel en verschillende keren over de legendarische Route 66. Wat zij vonden?

Marleen de Keyzer: “Ik legde als hoofdredactrice voor Amerika.nl binnen vier weken Route 66 af. Te gek! De gaafste stop vond ik Glenrio, een echte ghost town met oude motelletjes en benzinestations die elk moment kunnen instorten.”

Charlotte de Vries: “Van alle plaatsen die ik als redactrice voor Amerika.nl bezocht, vond ik die langs Route 66 in Arizona het leukst. Zet vooral de stoffige plaatsjes Oatman, Hackberry en Kingman op je to-do-lijst!”

Emma van Kampen: “Ik werkte als stagiair voor Amerika.nl en bracht een aantal nachten door in het Grand Canyon National Park. Ik raad iedereen aan een nachtje te verblijven op deze camping vlakbij de Grand Canyon.”

Wat is de beste reistijd voor Route 66?

De beste reistijd voor Route 66 is tussen april en juni of tussen eind augustus en eind oktober. In de zomer lopen temperaturen op tot over de 40 graden en is het te heet om veel in de auto te zitten. Ook de wintermaanden zijn af te raden; door sneeuwval zijn delen van de weg en verschillende voorzieningen vaak afgesloten.

Bedenk wel dat je door acht staten met verschillende klimaten reist. Je zult dus van alles tegenkomen, van hitte in de woestijn tot forse kou in Amerika. Lees je daarom in over het klimaat van Amerika en de beste reistijd voor Amerika.

Waar moet ik nog meer op letten als ik Route 66 wil afleggen?

Waar je op moet letten, is een beetje afhankelijk van de manier waarop je Route 66 van plan bent af te leggen. Maar we hebben alvast aan een paar dingen gedacht:

 • Kies bij het boeken van je vlucht voor een ‘multi city’-ticket. Dat houdt in dat je vanaf Amsterdam naar Chicago vliegt en vanaf Los Angeles terugvliegt. Handig!
 • Houd rekening met tijdsverschil. Niet alleen met Nederland: in Chicago is het al twee uur later dan in Los Angeles!
 • Ga je op pad met een camper? Daar gelden andere regels voor dan voor een huurauto. Lees alle praktische informatie over campers huren in Amerika.
 • De wegen die vroeger Route 66 vormden, heten tegenwoordig anders. Koop daarom een kaart van Amerika waar de historische Route 66 op staat: die begeleidt je beter dan een nieuw navigatiesysteem.
 • Maak je een stop bij een indianenreservaat? Lees dan deze lijst met tips even door.

Hoe bereik ik Route 66?

Route 66 leg je af van het oosten naar het westen, het startpunt is gewoonlijk Chicago. Hier vind je ook genoeg autoverhuurders wanneer je besluit met een huurauto op pad te gaan. Houd er rekening mee bij het huren van een auto dat het een oneway-route is: je wilt de huurauto ophalen in Chicago en inleveren in Los Angeles. Dit zorgt soms voor extra kosten. Het is natuurlijk ook mogelijk om de Route 66 in groepsverband af te leggen.

Hoewel de Route 66 in 1985 officieel is opgeheven, is het grootste deel van deze Amerikaanse klassieker vandaag de dag nog gewoon te volgen. Vanuit Chicago volg je de I-55 richting St. Louis die vanaf hier overgaat in de I-44. Deze weg leidt je naar Oklahoma City vanwaar je de I-40 gaat volgen helemaal tot aan Barstow. Deze weg is grotendeels gelijk aan de oorspronkelijke Route 66 en leidt je langs alle highlights. Het laatste stukje rijd je over de I-15 om via San Bernardino zo uit te komen bij het eindpunt Santa Monica.

Met welke reisorganisaties kan ik Route 66 afleggen?

Als je liever niet op eigen houtje Route 66 aflegt, is er gelukkig nog een scala aan reisorganisaties die de leukste reizen naar Route 66 voor je verzorgen. Elke organisatie is gespecialiseerd in een ander soort reis. Van groepsreizen, familiereizen en luxe reizen tot individuele reizen, fly-drives en camperreizen. De experts van Amerika.nl hebben hun koppen bij elkaar gestoken en de beste reisorganisaties voor je rondreis langs Route 66 voor je uitgezocht. 

Wat raden andere bezoekers van Route 66 aan?

Je bent niet de eerste die Route 66 aflegt! Verschillende reizigers gingen je voor en namen koffers vol met tips mee. Die verzamelen wij allemaal op Amerika.nl. Lees bijvoorbeeld de reviews over Route 66, de reviews over Chicago of de reviews over Los Angeles. Of laat zelf een review achter op ons reviewplatform!

In de buurt van Route 66:

Santa Fe
Death Valley National Park
San Diego
Disneyland California

Ook populair in Amerika:

Highway 1
Overseas Highway
Reisroute Rocky Mountains
Pacific Coast Highway

Belangrijke links:

National Parks Service

Reizen Route 66

Meer Route 66

Reviews Route 66

Get Your Kicks on ROUTE 66 (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Hilco Arendshorst op 19 november 2018

Een tip voor iedereen, doe één keer in je leven de Route 66.
Je komt langs de mooiste plekjes in Amerika, zorg voor goede kaarten. Een goede aanbeveling is het boek van Jerry McClanahan. EZ66
En probeer zoveel mogelijk de oude Route 66 te rijden. is werkelijk onvergetelijk. En neem er de tijd voor "minimaal 3 weken" vier of vijf weken is nog beter.

Ultieme tip: Gewoon genieten van het alle uitzichten en van de Amerikanen.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Route 66 (bezocht in april 2018)

Review geschreven door Esther Den Hartog op 11 november 2018

Van Chicago naar LA via de Route 66.
Wat een ervaring!
Van grotere steden naar kleinere plaatsjes en gehuchten.
Van de geschiedenis van Lincoln naar diners en verlaten tankstations.
Van goede snelwegen, naar dirt roads en alles daar tussen.

8,5
9 Algemene ervaring
7 Natuur
9 Plaatsen
nvt Wandelingen
9 Bereisbaar
Ultieme tip: Lincoln Home en Lincoln Museum in Springfield Illinois.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

America Westcoast (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Tessa Sleper op 07 december 2017

Zeker een aanrader om deze kant van Amerika te bekijken, naast de drukke steden vind je ook prachtige natuurgebieden. Vergeet dan uiteraard niet een stukje route 66 mee te pakken. Van het drukke Las Vegas beland je ineens in niemandsland, waar je genoeg tijd hebt om rustig een paar foto's te schieten.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Plaatsen
10 Wandelingen
10 Bereisbaar

Pluspunten Route 66

 • omgeving
 • natuur
 • diversiteit
 • bezienswaardigheden

Minpunten Route 66

 • soms slechte wegen
Ultieme tip: Stop zo veel mogelijk en plan vooruit.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Texas road trip (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Aleid Verhaart op 08 november 2017

Texas, lone star state, is de perfecte plek voor een roadtrip. De wegen zijn lang en leeg, het landschap is adembenemend, de mensen onderweg zijn vriendelijk. Texas is ingesteld op autoverkeer, overal kun je eten en benzine langs de weg krijgen, ook op de langere afstanden. Het rijden op deze wegen is erg relaxed!

Ultieme tip: Take your time ;-)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bijzonder (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Saskia Lieman op 07 november 2017

We hebben een stuk van route 66 gereden. Deze route kwam door allemaal mooie omgevingen. Van Bergen en rotsen naar verschillende grote steden. We hebben meerdere keren in een restaurantje naast de weg gegeten, typisch Amerikaan en een echte aanrader.

9,0
8 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Plaatsen
8 Wandelingen
nvt Bereisbaar
Ultieme tip: Restaurantjes pakken om echt Amerika te leren kennen de locals etc.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooie route van Oost- naar West-Amerika (bezocht in augustus 2010)

Review geschreven door Ido Otten op 31 mei 2017

De hele route is de bezichtiging waard, vooral onder leiding van Route 66 specialist Dries Bessel van de organisatie www.usbikers.nl. Het ontstaan van de route wordt getoond. Vele oude ruïnes worden bekeken met hun geschiedenis en grote delen van de route hebben veel natuurschoon.

8,5
8 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Plaatsen
nvt Wandelingen
8 Bereisbaar

Pluspunten Route 66

 • Voor motorrijder compleet verzorgde reis
Ultieme tip: Alle uitleg rondom de route. Caddilacfarm, Prikkeldraadmuseum, Route 66 museum en uiteindelijk het eindpunt de pier van Santa Monica (LA)
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Veelgestelde vragen: Route 66

Hoe lang is en doe je over Route 66?

De route is 3.940 kilometer lang en kan je in twee weken rijden, maar wij raden je aan om tenminste drie weken en het liefst vier weken ervoor uit te trekken.

Hoe ver is Route 66 vanuit San Francisco of New York City?

Chicago, het startpunt van Route 66, ligt op ongeveer twaalf uur rijden vanaf New York City. Het eindpunt, Los Angeles, is zo'n zes uur rijden vanaf San Francisco.

Wat zijn de hoogtepunten van Route 66?

Het absolute hoogtepunt (vinden wij) de Grand Canyon. Maar ook steden als Chicago en Las Vegas zijn toppers!

Wat is de beste reistijd voor Route 66?

De beste reistijd voor Route 66 is tussen april en juni of tussen eind augustus en eind oktober. Bedenk wel dat je door acht staten met verschillende klimaten reist. Lees je daarom in over de beste reistijd voor heel Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors