Everglades National Park
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Everglades National Park

door Nina Bergh & Elsemieke Land

Een alligator ligt langs de waterkant te zonnen. Het laaggelegen wetlands-gebied is de thuisbasis voor 's werelds meest gevreesde reptiel. Stap op een airboat en spot dit fascinerende dier in Everglades National Park.

Everglades National Park is een prachtig groot gebied in de Amerikaanse staat Florida vol rivieren, kreken, moerassen en bossen. Het lage moerasland wordt gevormd door het overtollige water uit het Okeechobee-meer. In 1947 werd het benoemd tot Everglades National Park. Inmiddels staat het subtropische natuurgebied ook op de werelderfgoedlijst. Besluit je naar dit park te gaan, dan zul je beslist een unieke vakantie in Amerika beleven!

ZELF NAAR Everglades National Park?

Bekijk alle 36 reizen naar Everglades National Park

Waarom het Everglades National Park?

Het Everglades National Park staat bekend als onderdeel van de grootste subtropische wildernis van Amerika. Bovendien: 

 • Is er op de hele aardbol geen enkel gebied te vergelijken met de omvang en de unieke moerasachtige landschappen in en rondom het Everglades National Park. 
 • Spot je er uniek wildleven wat je nergens anders ter wereld vindt, waaronder de zeldzame Amerikaanse krokodil, de Floridapanter en lamantijnen, die al meer dan 50 miljoen (!) jaar bestaan. 
 • Is het park een paradijs voor vogelaars. In de winter verzamelen zich maar liefst 360 vogelsoorten in de Everglades. 

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Everglades National Park?

De zeldzame Amerikaanse krokodil die in het park leeft, vormt dé trekpleister voor avontuurlijke reizigers. Soms kruipt er een slechts een paar meter van je vandaan het wandelpad over! Maar dat is niet het enige unieke wildleven wat je enkel in de Everglades spot. Voor je het weet, sta je oog in oog met de logge lamantijn of de Floridapanter. 

Welke landschappen en dieren zie ik in Everglades National Park? 

Everglades National Park vormt een soort rivier van gras door het hart van Zuid-Florida. Het subtropische natuurgebied bestaat voornamelijk uit mangroves, oerbossen, rivieren en moerassen. 

En dat vindt de zeldzame Amerikaanse krokodil een zeer geschikte leefomgeving. Net als de Floridapanter. Maar er zijn meer wilde dieren voor wie Everglades het paradijs is. Zo spot je vanuit je kano misschien wel een logge lamantijn, dolfijnen, schildpadden of flamingo’s. Of zie je tijdens een wandeling bizons, zwijnen, wasberen, herten en slangen. Er zit hier genoeg! 

Ook wordt in het park af en toe de met uitsterven bedreigde Amerikaanse zeearend gespot. Dit dier wordt ook wel 'keeper of the Everglades' genoemd. Daarnaast wonen er nog zo'n 360 vogelsoorten in het park. Vergeet behalve je verrekijker vooral je insectenspray niet, want muggen zijn er helaas ook. 

Wat zijn de leukste activiteiten in Everglades National Park?

De nummer één activiteit in Everglades National Park is de airboat tour. Met hoge snelheid schiet je in de moerasboot door de mangroves en natte graslanden en slinger je door de kronkelende en smalle kanalen. Af en toe lijkt het net of je zweeft. De adrenaline wordt tijdens dit tochtje aardig opgewekt, maar door de snelheid en het lawaai van de airboat is dit niet de meest gunstige manier om wildlife te spotten. 

Kajakken of kanoën is dan een betere optie. Met als enige achtergrondgeluid je peddel die het water raakt en het geritsel van gras langs je boot. Dit kan overigens niet zomaar, want je hebt een vaarvergunning nodig. Die vraag je aan bij het bezoekerscentrum. Daar zijn ook kajaktours van een tot meerdere dagen te boeken. Je gaat dan met een gids op pad, die expert is in dieren spotten. De Everglades staan bekend om hun rijke vogelpopulatie. Breng je verrekijker mee en ga op zoek naar zeldzame en kleurrijke vogelsoorten. Het is vooral de moeite waard om het vogelleven te observeren bij de Anhinga Trail en de Eco Pond in het park.
 

Belast je liever je benen in plaats van je armen, dan zijn er ook verschillende wandel- en fietsroutes in het park. Door het Shark Valley-gebied loopt bijvoorbeeld een fietsroute, de Shark Valley Tram Road, die je zoals de naam al doet vermoeden ook met een trammetje af kunt leggen. De populairste wandeling in het park is de Anhinga Trail, die je binnen een uur over houten loopbruggen door het park leidt. Daardoor is de route rolstoeltoegankelijk. Vooral in het droge seizoen spot je hier gerust meerdere krokodillen, watervogels en schildpadden. 

Zodra de zon onder is, gaan er over dit pad tours onder begeleiding van een ranger. Met een zaklamp ga je op zoek naar de glinsterende ogen van krokodillen. Als je meer tijd wilt doorbrengen in het park, overweeg dan om te kamperen. Er zijn verschillende campings beschikbaar waar je kunt genieten van de rust van de natuur en 's nachts kunt genieten van de prachtige sterrenhemel.

Of ga met de auto op safari over de Loop Road en stop bij de openingen in de bosjes langs de weg om alligators te zien. Goed om te weten: deze route bestaat bijna volledig uit gravel. Check in de verzekering van je huurauto of schade door gravelwegen gedekt is. 

Is dat allemaal niet avontuurlijk genoeg voor jou? Boek dan een ‘slough slogging’-tour, waarbij je samen met een ranger dwars door het moeras waadt. 

Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor Everglades National Park?

Om heel het Everglades National Park uit te kammen, heb je waarschijnlijk meer dan een week nodig. Maar in een dag krijg je ook een goede indruk. Wil je meerdere activiteiten doen, of ga je bijvoorbeeld op een meerdaagse kajaktour? Trek dan minimaal twee à drie dagen uit voor je bezoek aan Everglades National Park. 

Hoe ver ligt Everglades National Park vanuit Miami? 

Vanuit Miami is het zo’n 75 kilometer naar het Everglades National Park. Dit staat gelijk aan een uur rijden. Als je Everglades wil bezoeken, dan is het internationale vliegveld van Miami ook het dichtst bij. De makkelijkste manier om het park vanaf het vliegveld te bereiken is met een huurauto. 

Hoe bereik ik Everglades National Park?

Je vindt het Everglades National Park in de zuidwestelijke punt van Florida. Veel bezoekers combineren het park met andere bezienswaardigheden in Florida, zoals Miami of de Florida Keys. Het moerasland is namelijk niet zo onbereikbaar als het lijkt. 

Vanuit beide plaatsen is de hoofdingang van Everglades het makkelijkst te bereiken met een huurauto. Er rijdt namelijk geen openbaar vervoer naar en in het park. Vanaf Miami volg je de Florida Turnpike (State Route 821) richting het zuiden tot aan de afslag Florida City. Bij het eerste stoplicht sla je rechtsaf de Palm Drive op. Vanaf hier volg je de borden naar Everglades National Park. 

Als je vanuit de Florida Keys ten zuiden van het park komt, volg je U.S. Route 1 tot aan Florida City, waar je wederom rechtsaf de Palm Drive op gaat en de borden naar het park volgt. 

Wat kost de entree voor Everglades National Park en waar zijn de ingangen?

Per 2020 is de toegangsprijs voor het Everglades National Park $30 Amerikaanse dollar per voertuig met maximaal vijftien passagiers of $15 per persoon als je te voet, op de fiets of per kano het park binnenkomt. De tickets zijn zeven aaneensluitende dagen geldig bij alle parkingangen. Kinderen tot en met zestien jaar hebben gratis toegang. De passen zijn voor dezelfde prijs ook online te koop via de officiële website van de U.S. National Park Service. 

Als je van plan bent om meerdere nationale parken te bezoeken tijdens je rondreis door Amerika, kan het voordeliger zijn om voor $80 een America The Beautiful Pass aan te schaffen. Deze is een jaar lang geldig voor alle nationale parken in Amerika, voor alle inzittenden van je auto.

Het Everglades National Park heeft drie verschillende ingangen, te bereiken via drie verschillende steden. De hoofdingang vind je bij Homestead (vlakbij Florida City) en het Ernest F. Coe Visitor Center en is 24/7 geopend. Vanaf hier verken je het zuidelijke deel van het park. Vanuit Miami is de ingang bij het Shark Valley Visitor Center makkelijk te bereiken. Vanaf hier en vanaf de ingang bij het Gulf Coast Visitor Center nabij Everglades City ontdek je het noorden van het park. 

Zijn er restaurants, wc’s en andere faciliteiten in het Everglades National Park? 

Verspreid langs de grenzen van het park vind je vier bezoekerscentra, namelijk Flamingo, Ernest F. Coe, Shark Valley en een tijdelijke variant van het in 2017 verwoeste Gulf Coast Visitor Center.

Bij het Ernest F. Coe bezoekerscentrum vind je informatie over het park. In de aangrenzende Royal Palm Information Station en Bookstore leer je meer over de planten en dieren in het park. Ook kun je hier souvenirs, snacks en insectenspray kopen en zijn er toiletten. Datzelfde geldt voor het Shark Valley bezoekerscentrum, waar je daarnaast ook de tramtour kunt boeken, fietsen huurt en drinken en snacks koopt. Hier zijn ook toiletten aanwezig. 

In het Flamingo bezoekerscentrum vind je wederom informatie over het park, boek je een backcountry-boottocht, of huur je een kajak, kano of fiets. Ook vind je hier de Flamingo Campground, een foodtruck, een trailerhelling en een jachthavenwinkel.  

Bij de tijdelijke variant van het Gulf Coast Visitor Center is informatie over het park beschikbaar, net als toiletten. Vanaf hier vertrekt ook de anderhalf uur durende Ten Thousand Islands Cruise. Het is aan te raden om zelf eten en drinken mee te nemen. Bij zowel het Flamingo als het Gulf Coast bezoekerscentrum kun je een backcountry-vergunning aanvragen, waarmee je in het park kunt overnachten.

Kan ik zwemmen in Everglades National Park? 

Absoluut niet. Het is zelfs verboden om te zwemmen in het Everglades National Park, want er liggen krokodillen op de loer! Dat moet toch waarschuwing genoeg zijn. En hoewel ze hun maag makkelijk rond eten met alles wat er in de moerassen leeft, zijn ze absoluut een gevaar voor mensen. Als je het water in wilt om tussen de lamantijnen te drijven, kun je beter naar de Florida Keys gaan. 

Waar kan ik het beste overnachten? 

Als je in het Everglades National Park wilt overnachten heb je de keuze uit de Long Pine Key Campground en de Flamingo Campground. Ze zijn met de auto te bereiken vanaf de hoofdingang en hebben plekken voor tenten en campers. Het is wel verstandig om vooraf te reserveren. 

Daarnaast zijn er een aantal backcountry-kampeerplaatsen, die te voet of met een boot, kano of kajak te bereiken zijn. Om hier te overnachten dien je een vergunning aan te vragen bij het Flamingo of Gulf Coast bezoekerscentrum. Heb je geen zin om te kamperen? Dan kun je het beste een overnachting boeken in een hotel in Everglades City, Florida City, Homestead, Kendall of Miramar.

Wat is de beste reistijd voor Everglades National Park?

De wintermaanden van november tot maart zijn de beste reistijd voor het Everglades National Park. Niet alleen zijn de temperaturen dan aangenaam, tussen de 20 en 25 graden, in deze periode valt er ook de minste regen en spot je er de meeste dieren. In de natte zomermaanden worden sommige wegen slecht begaanbaar door de zware regenval en heb je te maken met het orkaanseizoen, wat officieel loopt van juni tot november. 

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Amerika.

Met welke andere bestemmingen kan ik Everglades National Park combineren?

Het Everglades National Park is een van de hoogtepunten van de staat Florida. Daarom is het gebied goed te combineren met een rondreis langs de highlights van Florida. Zo heb je een ultieme combinatie van indrukwekkende natuur, relaxen op de stranden van bijvoorbeeld Miami of de Floriday Keys en de pretparken in Orlando. 

Raak je niet uitgekeken op de natuur en de alligators. Plak dan een swamp buggy tour door het aangrenzende Big Cypress National Preserve aan je reis vast. 

Wat zijn de beste tips van de redactie voor Everglades National Park?

De redacteuren van Getaway Travel, het brein achter Amerika.nl, bezochten ieder voor zich tijdens een rondreis door Florida het Everglades National Park. Dit zijn hun persoonlijke tips: 

Charlotte de Vries: “Overnachten in het Everglades National Park is een must. Ik werd vroeg wakker en zag een van de mooiste zonsopkomsten in mijn leven.” 

Maurice Kosterink: “Een tikkeltje onverwacht, maar zeker niet minder interessant, vond ik de rondleiding over de Nike Hercules-raketbasis midden in het park. Sinds de Koude Oorlog is hier amper wat veranderd!”  

Eva van der Pas: “Hoewel je zo misschien niet de meeste dieren spot, is de airboat-tour wel een unieke manier om dit gebied te verkennen.” 

Waar moet ik verder op letten als ik een reis boek naar Everglades National Park?

Heb je aan alles gedacht voor je bezoek aan Everglades National Park? Wij hebben nog een paar laatste tips voor je:

 • Al dat water is een walhalla voor muggen. Vergeet dus absoluut je insectenspray niet. 
 • Neem een goede verrekijker mee om vogels en dieren in de verte te kunnen spotten en bestuderen. 
 • Praktisch, maar zeker niet onbelangrijk: zorg dat je de tank volgooit voor vertrek naar het Everglades National Park. Langs Highway 41 richting het park zijn geen tankstations te vinden. 
 • Neem voldoende eten en drinken mee, wat je voor vertrek inslaat bij een supermarkt in de stad. Er is ook een supermarkt in Everglades City, maar daar is het assortiment en de voorraad beperkt. 
 • Hoe mooi het landschap van Everglades National Park er ook uitziet vanuit de lucht, drones zijn niet toegestaan in het park. 

Met welke reisorganisatie kan ik naar Everglades National Park?

Geef je het regelen van je reis naar het Everglades National Park in Amerika liever uit handen? Geen probleem! Er zijn gelukkig meer dan genoeg reisorganisaties die reizen naar de Verenigde Staten realiseren. Van groepsreizen, familiereizen en luxe reizen tot individuele reizen, fly-drives en camperreizen. De experts van Amerika.nl hebben de beste reisorganisaties voor je reis naar Everglades National Park voor je uitgezocht.

Wat vinden andere reizigers van Everglades National Park?

Het Everglades National Park en de staat Florida zijn een geliefd vakantieoord. Je bent dus niet de eerste die de moerassen van de Everglades gaat verkennen. Miljoenen reizigers gingen je voor en kwamen terug met koffers vol foto’s en de beste tips. Benieuwd? Lees de reviews van Everglades National Park, de reviews over Miami of de reviews over Florida. Aan inspiratie geen gebrek! 

In de buurt van Everglades National Park:

Miami
Florida Keys
Orlando
Disney World Orlando
Big Cypress National Preserve

Ook populair in Amerika:

Grand Canyon National Park
Yosemite National Park
Yellowstone National Park
Rocky Mountains

Belangrijke links:

U.S. National Park Service
South Florida Parks

Fotocredits: dfbphotos 

Reizen Everglades National Park

Meer Everglades National Park

Reviews Everglades National Park

Royal Palm (bezocht in december 2018)

Review geschreven door Anne Kornman op 22 november 2019

Geweldige plek om te komen, vooral in de winterperiode. Er zijn veel mooie dieren, waaronder alligators, schildpadden en vogels te zien. Bij het visitor center Flamingo Beach heb je zelfs kans op krokodillen en manatees.

Door de hevige regenval in de zomer zijn de Everglades dan vaak erg nat. De kans op het spotten van alligators neemt dan af.

Pluspunten Everglades National Park

 • Betaalbaar
 • Schoon

Minpunten Everglades National Park

 • Wegdek niet altijd even goex
Ultieme tip: In de winter zijn er meer alligators te zien en bij Flamingo Beach vind je krokodillen en manatees. Twijfel dus niet om vanaf de zuidelijke ingang door te rijden tot het eind.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

kajakken door de Everglades (bezocht in juni 2010)

Review geschreven door Marjan Scholten op 07 november 2017

We hadden het voorrecht alleen te zijn met onze gids en haar 2 dochters die toen toevallig er ook waren. Heel veel mensen kiezen er voor om met zo'n lawaaiboot de Everglades te verkennen, maar dit is zoveel mooier en spannender! Krokodillen op een paar meter afstand, brrr!

Pluspunten Everglades National Park

 • natuur
 • vriendelijk personeel

Minpunten Everglades National Park

 • muggen
Ultieme tip: Ivey House Bed&Breakfast. Geweldig verblijf, vooral omdat je daar direct met de kajaks het water in kan!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Veelgestelde vragen: Everglades National Park

Welke landschappen en dieren zie ik in Everglades National Park?

In de mangroves, oerbossen, rivieren en moerassen leven onder andere de zeldzame Amerikaanse krokodil, de Floridapanter en de lamantijn. En ‘s winters maar liefst 360 vogelsoorten. 

Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor Everglades National Park?

In een dag krijg je een goede indruk van het park. Als je van plan bent meerdere activiteiten te ondernemen, of een meerdaagse kajaktocht boekt, zijn twee à drie dagen aan te raden.  

Waar kan ik het beste overnachten?

De Long Pine Key Campground en Flamingo Campground liggen in het park en zijn per auto te bereiken. Voor backcountry-campings heb je een vergunning nodig. Of overnacht in de buurt in een hotel in Everglades City, Florida City, Homestead, Kendall of Miramar. 

Wat is de beste reistijd voor Everglades National Park?

De wintermaanden van november tot maart. De temperaturen zijn dan aangenaam en je spot de meeste dieren. Check altijd vooraf het weer in Florida.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors