Alaska
Gemiddelde waardering
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Natuur
- Interessant
- Stranden

Alaska

door Willeke van Doorn

Grizzlyberen, kolkende rivieren, groene bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers. In Alaska gaat de natuur nog ongestoord zijn gang. Maak een cruise of rondreis en ontdek het laatste stukje wildernis van Amerika.

Alaska is het noordelijkste puntje van de Verenigde Staten en grenst aan Canada. Het is de grootste staat van Amerika en kent zoveel hoogtepunten dat het lastig is om deze allemaal in één vakantie te proppen. Een rondreis door Alaska brengt je langs Wrangell-St Elias, het grootste nationale park van het land, Tongass, het grootste bos, en Mount McKinley in het Denali National Park.

Rondreis Alaska

Begin je rondreis bij de smalle strook eilanden van de Alexander archipel en het kustgebied in het zuidoosten van de staat, vlakbij de grens met Canada. Een 864 kilometer lang, smal regenwoud groeit tussen Icy Bay en Portland Canal. Vrij uniek voor Alaska, dat verder weinig bebossing kent en vrijwel overal bedekt is met een laagje ijs.

In het zuidoosten ligt ook hoofdstad Juneau. De stad is alleen bereikbaar met de boot of het vliegtuig. Tot de Tweede Wereldoorlog was Juneau niet alleen de hoofdstad, maar ook de grootste stad van Alaska. Die titel raakte de plaats kwijt aan Anchorage. Nu vind je in deze regio vooral nog grote bossen en kleine dorpjes.

Anchorage

Tegenwoordig is Anchorage, in het zuid-centrale gebied, de grootste stad van Alaska. Hier wonen meer dieren dan mensen! Een rondreis door Alaska brengt je ook langs de Kenai Peninsula waar je lange trekkingen maakt door de natuur en je heerlijke verse zalm eet. In het strandplaatsje Homer kampeer je tijdens je rondreis bij een helblauwe baai.

Tot het zuidwesten behoort een rits van eilanden, de Aleoeten, en een stuk vasteland. In de archipel en bij Katmai National Park zie je slapende en stomende vulkanen. In het park leven bruine beren en het gebied is beroemd om zijn uitstekende sportvismogelijkheden.

Denali National Park

Maar de nummer één attractie van Alaska is het Denali National Park. Midden in dit subarctische terrein in het binnenland van de staat rijst de 6149 meter hoge Mount McKinley, de hoogste bergtop van Noord-Amerika, naar boven. Locals noemen de berg ook wel de Denali of The Great One.

Het immense Denali National Park is groter dan bijvoorbeeld de staat Massachusetts en de thuishaven van ruim veertig zoogdiersoorten. Het nationale park is je beste kans om een grizzlybeer in zijn natuurlijke leefomgeving te spotten. Door Denali loopt slechts één weg: de 147 kilometer lange Park Road leidt je door het hele park.

Arctic Alaska

Nog verder naar het noorden ligt de regio Arctic Alaska, die zich uitstrekt tot boven de poolcirkel. Boten, hondensleeën en vliegtuigen zijn in het hoge noorden vaak de enige transportmogelijkheden. In deze uithoek van de wereld maak je kennis met de oorspronkelijke inwoners, de Inuit, die in de barre omstandigheden weten te overleven.

Het noorden van Alaska en het binnenland zijn perfecte locaties om het spectaculaire Noorderlicht te zien. Boek een tour en ga samen met een ervaren gids op zoek naar dit bijzondere natuurfenomeen. Je ziet het felgroene licht dansen aan de hemel op één van de meest afgelegen plekken op aarde.

Cruise Alaska

Heb je weinig tijd, maar wil je toch het échte Alaska ervaren, ga dan mee met een dagcruise. Cruiseschepen meren aan bij Glacier Bay National Park. In de baaien tussen de met sneeuw bedekte bergen zie je indrukwekkende ijsformaties, bultrugwalvissen en dolfijnen. Je voelt je steeds kleiner worden terwijl je vaart tussen de hoge besneeuwde bergtoppen. Walvissen, dolfijnen en orka's zwemmen rondom de boot en duiken uit het water omhoog.

Veel cruises varen alleen uit tijdens het voorjaar, de zomer en het najaar. In hartje winter leggen de meeste tourorganisaties hun activiteiten stil. Plan je vakantie daaromheen. De zomer is ook de beste tijd van het jaar om het wildlife van Alaska te spotten. Tijdens je cruise zie je niet alleen walvissen en dolfijnen, maar ook zeeleeuwen, otters, berggeiten en bruine beren!

Klimaat Alaska

Vanwege het wildlife en de warmere temperaturen vormen de zomermaanden het hoogseizoen in Alaska. Temperaturen van tussen de 15 en 25 graden laten het ijs smelten en maken de berg- en wandelpaden sneeuwvrij. Doordat de zon pas heel laat achter de horizon zakt, zijn de dagen lang. Op het toppunt van de zomer is het 20 uur lang licht op Alaska.

In de winter ervaar je het tegenovergestelde en zijn de dagen kort, koud en donker. Maar wil je het echte winterse Alaska meemaken, bezoek de staat dan toch in januari of februari. Houd dan wel rekening met temperaturen die ver onder het vriespunt liggen. De laagste temperatuur ooit gemeten in Alaska is maar liefst -62 graden Celsius!

Reizen naar Alaska

Het afgelegen Alaska is te bereiken met het vliegtuig, de boot of te auto. Met het vliegtuig land je op het vliegveld van een van de twee grootste steden van de staat: Anchorage en Fairbanks. Fairbanks is de beste keuze als je het binnenland van Alaska wilt verkennen. Je maakt vaak een overstap in Seattle, het dichtsbijzijnde grote vliegveld op het vasteland.

Alaska is ook te bereiken per ferry of cruiseschip. Terwijl je de wateren rondom de staat binnenvaart, geniet je al van de spectaculaire natuur met haar gletsjers en hoge besneeuwde bergtoppen. Of kies voor een roadtrip! Volg de Alaska Highway, een goed onderhoude snelweg van 2400 kilometer, die je vanuit British Columbia via een aantal prachtige nationale parken naar Alaska brengt. Je rondreis door de ijskoude wildernis kan beginnen!

Like deze pagina

Reizen Alaska

Meer Alaska

Reviews Alaska

Rondreis alaska (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Diny Aben op 24 februari 2017

Onze reis door Alaska was zo mooi. Het was er ruw, gastvrij en een ongelofelijk mooie natuur. Het is 1 van onze mooiste reizen geweest. De bultrug walvis op de foto hebben we gezien tijdens een boottocht naar een gletjer. Een kippenvel moment.

Pluspunten Alaska

 • gastvrij

Minpunten Alaska

 • geen
Ultieme tip: Maak de reis in juni, juli of augustus. Dan is t heerlijk warm. En als je in juni gaat Kun je meegenieten van een geweldig feest op de 20e. Dan wordt nl de langste dag gevierd
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Cruisen voor de kust (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door Janny Hartog op 15 februari 2017

Wij zijn met de Holland America Line vanuit Vancouver naar het noorden gevaren. In Juneau op walvissafari, een geweldige ervaring! Je moet er beslist een bezoekje brengen aan de Red Dog Saloon.
De volgende aanlegplaats was Skagway, van waaruit we eerst met de bus naar het noorden zijn gereden langs het Emerald Lake. Het Caribou Crossing Trading Post bezocht. Daarna vanuit Raser met de White Pass Rail door de bergen terug naar Skagway. Prachtig. Dan komt het hoogtepunt van de reis: een dag varen in de Glacier Bay en op het keerpunt genieten van een kom erwtensoep! Wat een overweldigende natuur. Dan varen we richting het zuiden en komen we aan in Ketchikan, de zalmhoofdstad van de wereld. Wat leuk is om te doen: het lopen van de "Married Mans' Trail". In Creek Street heb je heel veel shops waar je zalm kunt proeven en kopen. Uiteindelijk kom je uit bij Dolly's House, een plek voor mannen. Iets hoger gelegen dan het dorp ligt het Totem Heritage Center, zeer de moeite waard. Vervolgens varen we de laatste dag door de Inside Passage terug naar Vancouver.

Pluspunten Alaska

 • Rust
Ultieme tip: De White Pass en Yukon Route.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Ruig en adembenemend (bezocht in augustus 2013)

Review geschreven door Silvia van Reeuwijk op 03 oktober 2016

Voor wie Canada al adembenemend was, moet zeker nog een keer de grens over naar Alaska.
De natuur is ruiger, de bergen zijn hoger, en er zijn minder toeristen. Meer beren, elanden en gletsjers.
Geweldig!!!!!!

Pluspunten Alaska

 • Niet veel toeristen
 • Mooie en ruige natuur
 • wandelen en fotograferen goed te combineren

Minpunten Alaska

 • Niet goedkoop
 • Een kort seisoen betekent lang van tevoren regelen verblijf in parken
Ultieme tip: Wildlife zien? Informeer je goed waar je deze het beste kan zien, op welke afstand en in welke maand. Dit geeft je de meeste kans op succes. Draag laagjes kleding en goede schoenen
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Onvergetelijk Alaska (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Karlijn Nijhuis op 02 oktober 2016

Zoals de titel al aangeeft, Alaska is onvergetelijk en dus een absolute aanrader! Wij zijn met de camper rond gaan reizen en zijn eerst naar het zuiden van Anchorage gegaan (Seward) en daarna ten noorden (Fairbanks). Wij waren laat in het seizoen, na half september wat ervoor zorgde dat veel campgrounds al dicht waren, net als vele winkels en informatiecentra. Dit maakte het reizen wat lastiger gezien we elektriciteit nodig hadden voor onze camper staat 's nachts, om zo de verwarming te laten lopen om te voorkomen dat de waterleidingen kapot vriezen. Maar later in het seizoen reizen had ook vele voordelen. Het landschap was omgetoverd in allerlei verschillende kleuren rood en geel, er waren veel minder toeristen op de weg dan gewoonlijk wat de kans op wildlife (elanden en beren) spotten vergroot, het wordt al snel kouder (wat ik een voordeel vind, het past immers bij Alaska. Wij hadden zelfs de eerste sneeuwval van het jaar) maar het grootste voordeel is toch wel: het noorderlicht!! Wij hebben dit magische schouwspel 4 nachten op rij mogen aanschouwen, kippenvel!

Alaska, je ziet me volgend jaar terug!

Minpunten Alaska

 • duur
Ultieme tip: Ga met de camper rondreizen in plaats van een auto
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors