Grand Canyon National Park
8,2
8,5 Algemene ervaring
9,5 Natuur
8,0 Stranden
7,3 Wildlife
7,7 Overige activiteiten
8,3 Bereikbaarheid

Grand Canyon National Park

door Marleen de Keyzer & Elsemieke Land

Het Grand Canyon National Park is het thuis van de beroemdste kloof ter wereld. En wij snappen wel waarom. De vele lagen, roodachtige rotsen en de machtige Colorado River vormen het spectaculaire decor. Hier daal je af van de Canyonwanden, maak je panoramafoto's of loop je over een glazen plaat boven de diepe kloof.

Dit park in Arizona heeft een grote ster: de Grand Canyon. Met een lengte van ongeveer 450 kilometer, een breedte tot zestig kilometer en een diepte van 1.600 meter is het zonder twijfel een van de bekendste natuurschatten ter wereld. De kloof is miljoenen jaren geleden gevormd door de bekende Colorado River, die nog altijd 1,6 centimeter per eeuw van de bodem slijpt. In 1979 werd de schoonheid van het park beloond met een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zoiets indrukwekkends mag je wat ons betreft niet overslaan tijdens je rondreis door Amerika!

ZELF NAAR Grand Canyon National Park?

Bekijk alle 15 reizen naar Grand Canyon National Park

Waarom Grand Canyon National park?

Niet voor niets trekt het Grand Canyon National Park ruim zes miljoen bezoekers per jaar. Een bezoek aan dit park bezorgt je gegarandeerd een onvergetelijke vakantie in Amerika. Twijfel jij nog wat die daar allemaal te zoeken hebben? Wij weten wel waarom: 

 • Het is één van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen ter wéreld. Hoeveel foto’s je ook gezien hebt, niets komt in de buurt van de overdonderende werkelijkheid. 
 • Het is de grootste kloof op onze aardbol, indrukwekkender wordt het niet. 
 • Het is de ultieme manier om de kracht van de natuur met eigen ogen te zien en je even piepklein te voelen tussen al dat natuurschoon. 
 • Met uitzicht op de dramatische panorama’s trakteert de natuur je tijdens zonsondergang op een van de meest spectaculaire lichtshows die je in je leven gaat zien. 

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Grand Canyon National Park?

De Grand Canyon zelf natuurlijk! En dan het liefst vlak voor zonsondergang vanaf de South Rim. De laatste zonnestralen zorgen voor een lichtspektakel op de oranjerood gekleurde steenlagen van kloof. Maar ook de North Rim is absoluut de moeite waard. En een wandeling waarbij je een stukje afdaalt is een must, om de kloof vanuit een ander perspectief te bewonderen. 

Gelegen in het westelijke deel van het park, in de buurt van de Supai Indian Reservation, zijn de Havasu Falls een spectaculaire reeks watervallen met turquoise water. Een bezoek aan deze watervallen vereist een vergunning en een wandeling naar het afgelegen gebied, maar het is zeker de moeite waard.

Ook de Desert View Drive is adembenemend mooi. Deze 40 km lange weg loopt langs de South Rim naar het oostelijke deel van het park. Onderweg kom je langs uitkijkpunten, waaronder Desert View Point met de iconische Desert View Watchtower, waar je een panoramisch uitzicht hebt op de canyon en de omliggende woestijn.

Welke landschappen en dieren zie ik in Grand Canyon National Park? 

De Grand Canyon is de ster van het gelijknamige nationale park. Roestbruine, steile rotswanden strekken zich voor je uit. De geërodeerde steenlagen variëren in kleur van oranje naar rood, bruin en wit. Ze reiken van de horizon tot in de duizelingwekkende afgrond en worden daar gespleten door de kolkende Colorado-rivier. 

Tegen de verwachting in leven er in dit desolate landschap een heleboel dieren. Adelaars, gieren, eekhoorntjes en ringstaarten. Maar ook het iconische dikhoornschaap, de bergleeuw, coyote, het muildierhert, edelhert en elanden. Daarnaast leven er zo’n 300 vogelsoorten en vijftig soorten reptielen en amfibieën in de Grand Canyon. Tijdens een wandeling door de kloof heb je de grootste kans om dieren te spotten. 

Wat kost de entree voor Grand Canyon National Park en waar zijn de ingangen? 

De toegangsprijs voor het Grand Canyon National Park is sinds 1 juni 2018 vastgesteld op $35 Amerikaanse dollar per voertuig inclusief maximaal 15 passagiers of $20 per persoon als je bijvoorbeeld te voet, op de fiets, of met de shuttlebus het park binnenkomt. De shuttlebussen in het park zijn gratis. 

Entreebewijzen zijn te koop bij de South Entrance Station, Desert View Entrance Station en North Rim Entrance Station. Bij laatstgenoemde kan je alleen met creditkaart betalen. Je toegangsticket is zeven dagen geldig voor zowel de North Rim als de South Rim. De ingangen van de North Rim en de South Rim liggen ongeveer 315 kilometer uit elkaar. Dat is zo’n vierenhalf uur rijden. 

Hoe ver ligt Grand Canyon National Park vanuit Las Vegas? 

Las Vegas ligt op ongeveer 470 kilometer vanaf de South Rim in Grand Canyon National Park. Dat is zo’n vier uur en drie kwartier rijden. De North Rim ligt op ongeveer 420 kilometer van Las Vegas. Over deze afstand doe je met de auto ruim vijfenhalf uur. 

Hoe bereik ik Grand Canyon National Park?

Grand Canyon National Park ligt in het noordwesten van de staat Arizona en is het makkelijkst te bereiken vanuit Las Vegas of Phoenix. De luchthavens van beide steden liggen op een halve dag rijden vanaf het zuidelijke deel van het park, de South Rim. Heb je geen (huur)auto tot je beschikking? Dan gaan er vanaf Las Vegas ook bustours en de Trans Canyon Shuttle-bus naar de Grand Canyon. 

Om de South Rim te bereiken volg je vanuit Las Vegas Route 94 tot aan Kingman, waar je afslaat naar de I-40 en vervolgens bij Williams afslag 165 neemt richting Route 64, die je naar de South Rim leidt. 

Vanuit Phoenix rijd je eerst richting Flagstaff. Vanaf daar volg je Route 180 en sla je bij Valle af richting Route 64. Of rijd vanuit Flagstaff over de I-40 en neem bij Williams afslag 165 naar Route 64, tot je de South Rim bereikt. 

Vanaf de South Rim lopen er twee wegen langs de rand van de Grand Canyon: Hermit’s Road richting het westen en de Desert View Drive richting het oosten. Langs deze routes vind je uitkijkpunten en de startpunten van wandelroutes door het park. Ook rijden er shuttlebussen over deze trajecten. 

De North Rim bereik je vanuit Las Vegas door de via de I-15 naar Fredonia te rijden, waar je afslaat naar Route 89A tot aan Jacob Lake, waar je Route 67 naar het zuiden af rijdt tot aan de North Rim.

Vanuit Phoenix rijd je wederom naar Flagstaff en volg je Route 89 en 89A tot Jacob Lake, waar je afslaat naar Route 67. Houd er rekening mee dat de North Rim alleen in het hoogseizoen van half mei tot half oktober geopend is. In de wintermaanden wordt de weg in dit gedeelte van het park gesloten in verband met sneeuwval. 

Kies ik voor de North Rim of de South Rim? 

Grand Canyon National Park wordt in tweeën gespleten door de Colorado-rivier, wat de North Rim en de South Rim heeft gevormd. Deze gebieden maakt het bezoeken van de 435 kilometer lange kloof al iets overzichtelijker. Maar aangezien er een autorit van een halve dag tussen de twee zijdes ligt, zijn ze op één dag lastig te combineren. Dus welke kies je? 

De meeste reizigers kiezen voor de South Rim. Niet alleen is de zuidelijke kant van de Grand Canyon het makkelijkst bereikbaar, vanaf hier is het uitzicht toch het mooist. Zo heb je er een goed uitzicht op de Colorado-rivier en de meest dramatische uitzichten op de steile rotswanden en diepe ravijnen. En je bewondert er de 21 meter hoge Desert View Watchtower. Vanaf het observatiedek op de toren heb je goed uitzicht op het oostelijke deel van de Grand Canyon. 

De South Rim is door het nabijgelegen Grand Canyon Village ook een goede uitvalsbasis voor een wandeling door het park. Veel wandelroutes starten aan de zuidzijde. De wandelpaden worden ook goed onderhouden en er zijn genoeg restaurants en accommodaties, is er een bezoekerscentrum en vertrekken hier de shuttlebussen. 

De North Rim is hoger, minder kleurrijk en dichter begroeid dan de South Rim. Ook is het deel waar je als bezoeker mag komen een stuk kleiner. In tegenstelling tot maar liefst twaalf uitkijkpunten aan de zuidzijde, heeft de noordzijde er maar drie. Bovendien is deze kant van de Grand Canyon alleen te bezoeken van halverwege mei tot midden oktober. 

Toch is het aan te raden juist de North Rim te bezoeken. Omdat het er rustiger en meer afgelegen is, heb je meer ruimte om foto's te maken en te genieten van het gelaagde landschap met haar roodoranje rotsen. En je wandelt er urenlang, zonder andere reizigers tegen te komen. De uitzichten die je aan de rand niet had, compenseer je tijdens zo’n wandeling. Er zijn in dit deel van het park wel weinig voorzieningen, dus boek in elk geval ruim van tevoren een slaapplaats in de buurt. Of reserveer een kampeerplaats aan de rand van de kloof! 

Wat zijn de mooiste autoroutes in Grand Canyon National Park? 

Er zijn twee autoroutes door het Grand Canyon National Park die je zelf kunt rijden: de Desert View Drive en de Hermits Rest Route. De Desert View Drive loopt in oostelijke richting vanaf Grand Canyon Village tot aan Desert View Watchtower. Veertig kilometer lang word je getrakteerd op waanzinnige panorama’s over de roodoranje rotsen en de kronkelende Colorado-rivier. 

In totaal zijn er zes uitzichtpunten op de route. Grandview Point is een van de meest indrukwekkende, omdat het op 2250 meter een van de hoogste plekken is met uitzicht op de Grand Canyon en je er een hemelsbreed uitzicht op de kloof hebt. Even verderop ligt Moran Point, waar je de gelaagdheid van de rotsen goed ziet. Bij het eindpunt beklim je natuurlijk de uitkijktoren. Als je uit oostelijke richting Grand Canyon National Park in rijdt is de Desert View Drive een waanzinnige eerste kennismaking met de kloof. 

De Hermits Rest Route kronkelt over Hermit Road in westelijke richting en beslaat de dertien kilometer tussen Grand Canyon Village en Hermit’s Rest. Over deze relatief korte afstand zijn maar liefst negen uitzichtpunten. Hopi Point is een van de eerste en ook populairste stops, omdat je hier het verst de kloof in kijkt. Veel bezoekers kijken vanaf hier de zonsondergang, dus rond die tijd wordt het behoorlijk druk. 

Even verderop ligt uitkijkpunt The Abyss, van waar je flink de diepte in kijkt. Pima Point is de volgende stop, waar je het beste uitzicht hebt op de rivier. 

Houd er rekening mee dat je de Hermits Rest Route alleen in de wintermaanden van december tot en met februari zelf mag rijden. Tussen maart en november gaan er shuttlebussen en is de Desert View Drive de enige route die je met je eigen auto mag afleggen. Ga je met de shuttlebus, houd er dan rekening mee dat deze op de terugweg niet bij alle uitkijkpunten stopt. Zorg dus dat je op de heenweg uitstapt bij de uitkijkpunten die je wil zien. Als het mooi weer is kun je er ook voor kiezen om een van de routes langs de kloof op de fiets af te leggen. 

Wat zijn de mooiste wandelingen in het Grand Canyon National Park? 

De omgeving van het Grand Canyon National Park verken je het beste met een wandeling. Gelukkig zijn er in en rondom de kloof een paar mooie wandelroutes uitgezet voor verschillende niveaus wandelaars. 

Tijdens een wandeling die een stukje naar beneden leidt, zie je de kloof vanuit een ander perspectief en ervaar je pas echt de grootsheid. Bovendien loop je op deze manier een beetje weg van de massa. De Bright Angel Trail, Rim Trail en South Kaibab Trail zijn de populairste wandelingen in het Grand Canyon National Park. 

Bright Angel Trail - De twintig kilometer lange Bright Angel Trail is een van de populairste routes. Het pad begint bij de Bright Angel Lodge, vlakbij Grand Canyon Village, en leidt richting de zuidzijde van de Grand Canyon tot aan Plateau Point. Onderweg loop je door tunnels, spot je herten en raven en kijk je uit op dieprode en zachtroze rotshellingen. 

Deze route is geschikt voor ervaren wandelaars met een goede conditie. De totale route kost je meer dan een dag. Maar je kunt onderweg ook omkeren. Bijvoorbeeld bij de 1,5 Mile Resthouse, 3 Mile Resthouse of Indian Garden. Onderweg zijn er waterpunten en bij 1,5 Mile Resthouse en Indian Garden zijn toiletten. 

Rim Trail - Ben je niet zo’n geoefende wandelaar, dan is de 21 kilometer lange Rim Trail een laagdrempelige wandelroute. Hij loopt van Hermits Rest langs de kloofwand tot aan de South Kaibab Trailhead. Het lage niveau heeft als nadeel dat het erg druk kan zijn op de route.  

Het voordeel van deze route is dat je onderweg meerdere bushaltes tegenkomt. Je kunt dus op elk moment de shuttlebus terug pakken. Daarbij is de Rim Trail voor het grootste deel geasfalteerd. We raden aan om in elk geval het deel tussen de Bright Angel Lodge en de South Kaibab Trailhead af te leggen. Dit gedeelte is zelfs geschikt voor rolstoelen en kinderwagens en leidt je langs het Yavapai Point en Mather Point. Onderweg zijn er genoeg toiletten. 

South Kaibab Trail - De totaal tien kilometer lange South Kaibab Trail is rustiger dan de Rim Trail en qua niveau iets toegankelijker dan de Bright Angel Trail. Hij begint bij Yaki Point en leidt je vanaf daar langs de rand van de kloof tot aan de bodem. De wandeling bevat wel steile stukken en er is onderweg weinig schaduw, waardoor in de zomer de Bright Angel Trail een betere keuze is. Als je via de South Kaibab Trail de bodem wilt bereiken, dien je onderweg ergens te overnachten en toestemming aan te vragen. 

Onderweg kun je omkeren bij het voor zichzelf sprekende Ooh Aah Point, een rots vanaf waar je eindeloos ver de kloof in kijkt, of iets verderop bij Cedar Ridge, vanwaar je goed de diepte in kunt kijken. Hier is ook een toilet. Het laatste omkeerpunt is Skeleton Point, dieper in de canyon. Als je vroeg start is het haalbaar om in één dag tot Skeleton Point en weer terug te wandelen. Op advies van de National Park Service keren de meeste wandelaars in de zomer om bij Cedar Ridge. De afdaling tot dit uitkijkpunt is goed te doen, maar de klim omhoog kan zeker in de brandende zon best pittig zijn. 

Minder bekende wandelingen aan de South Rim zijn de Grandview Trail en de Hermit Trail. Deze routes zijn uitsluitend geschikt voor gevorderde wandelaars. 

Aan de North Rim wandel je via de Bright Angel Point Trail naar de North Kaibab Trail. Vanaf hier heb je de keuze uit een kortere wandeling naar de Coconino Overlook of de vijftien kilometer lange wandeling naar de Roaring Springs. Voor beginners zijn de Cape Royal Trail, de Roosevelt Point Trail en de Point Imperial Trail aan de North Rim aanraders. 

Op de website van National Park Service vind je meer over de trails en andere praktische informatie.

Waar moet ik op letten als ik ga wandelen in Grand Canyon National Park? 

Je bent niet enige en zeker niet de eerste die een wandeling door het Grand Canyon National Park maakt, maar er zijn toch een aantal belangrijke zaken om op te letten:

 • Houd bij het kiezen van je wandelroute en tijdens het wandelen in gedachte dat je het stuk wat je afdaalt ook weer omhoog moet klimmen. Door de steile stukken duurt dit vaak twee keer zo lang. 
 • Kies je voor een lange wandeling? Regel dan tijdig een slaapplaats in de kloof. Zeker in het hoogseizoen van maart tot november kunnen lodges snel vol zitten. 
 • Vertrek zo vroeg mogelijk, waar mogelijk voor zonsopkomst en vermijd wandelen tijdens het heetste moment van de dag. 
 • Lager in de kloof kan het warmer zijn, in de Inner Canyon zelfs rond de 40 graden, maar het weer in de kloof kan ook snel omslaan. Draag daarom altijd voldoende laagjes en zo mogelijk een hoed of pet tegen de zon. 
 • Neem voldoende water, snacks en zonnebrand mee. Zeker in de zomer. 
 • Check voordat je gaat wandelen altijd de actuele informatie over je gekozen wandelroute bij het bezoekerscentrum. 
 • Maak gebruik van de omkeerpunten en wandel nooit verder dan je aankunt. 
 • Vermijd, zeker ‘s zomers, wandelen op het heetste moment van de dag, tussen 10:00 uur en 16:00 uur. 
 • Neem voor lange wandelingen een EHBO-set, wandelkaart en zaklamp mee. 
 • Laat als je zonder gids op pad gaat altijd je naam achter in de registerboeken op de wandelpaden, zodat anderen weten dat je op pad bent. Vergeet ook niet om je weer te registreren als je weer terug bent. 
 • Volg de adviezen en tips van de National Park Service op. 

Wat kost een helikoptervlucht over de Grand Canyon? 

De kosten van een helikoptervlucht variëren enorm, maar beginnen rond de tweehonderd Amerikaanse dollar. Er gaan vluchten vanuit Grand Canyon Airport, maar ook vanuit Las Vegas. En de pakketten verschillen tussen alleen een rondvlucht, een vlucht met landing of inclusief een boottocht. Je kunt het zo gek maken als je wil! 

Het enorme aanbod aan helikoptervluchten over en rondom de Grand Canyon is er niet voor niets. Er hangt een flink prijskaartje aan, maar een helikoptervlucht over de Grand Canyon biedt je de meest overweldigende panorama’s over dit natuurwonder. Tijdens een vlucht over de kloof besef je pas echt zijn omvang. De Grand Canyon is niet voor niets zelfs vanuit de ruimte zichtbaar. Hier lees je meer over een rondvlucht over de Grand Canyon

Zijn er restaurants, wc’s en andere faciliteiten in Grand Canyon National Park?

Jazeker! Het Grand Canyon National Park is goed uitgerust voor reizigers. Zo vind je in Grand Canyon Village aan de South Rim het bezoekerscentrum, parkeerplaatsen, winkels, restaurants en accommodaties. En in de Market Plaza is een postkantoor, supermarkt en bank. 

Bovendien gaan er vanuit dit dorp meerdere keren per dag gratis shuttlebussen. Er zijn vier verschillende routes, waarvan de blauwe Village Route en de oranje Kaibab/Rim Route naar de South Kaibab Trailhead het hele jaar door geopend zijn. 

De rode Hermit Road Route en de paarse Tusayan Route zijn alleen in de zomer geopend. Bij Hermit’s Rest, het eindpunt van de Hermit Road, vind je toiletten, een souvenirwinkel en een snackbar. Bij verschillende viewpoints zoals Yaki Point, Grandview Point en Hopi point zijn ook toiletten. Net als langs de Bright Angel Trail. 

Naast de reguliere shuttlebussen rijdt er ‘s ochtends vroeg ook nog de Hiker’s Express Shuttle Bus, die tussen de Bright Angel Lodge en de South Kaibab Trailhead pendelt. 

In het dorpje Tusayan net buiten het park vind je ook meerdere restaurants en accommodaties. Ook is er een supermarkt waar je bijvoorbeeld eten en drinken voor tijdens je wandeling kunt kopen. 

Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor Grand Canyon National Park?

In principe is één dag voldoende voor het Grand Canyon National Park, maar veel bezoekers trekken er twee dagen voor uit. Op die manier heb je minstens één volledige dag in het park en heb je de tijd om te wandelen, te stoppen op verschillende uitkijkpunten.  en om zowel de zonsopkomst en zonsondergang te bekijken. 

Plan je bezoek zo dat je zowel de zonsondergang als zonsopkomst kunt meemaken. Door het lichtspel zijn dit toch de mooiste momenten van de dag in de Grand Canyon. Zorg bijvoorbeeld dat je ‘s middags voor zonsondergang aankomt en de volgende middag weer vertrekt. Als je van plan bent om een langere wandeling te maken, raden we aan om minimaal twee nachten in of in het park te verblijven. 

Waar kan ik het beste overnachten? 

In het park zelf is Grand Canyon Village aan de South Rim een goede uitvalsbasis met genoeg hotels en campings om te overnachten. Sommige met waanzinnig uitzicht op de Grand Canyon, al hangt daar natuurlijk wel een prijskaartje aan. 

Omdat Grand Canyon Village een populaire locatie is, zeker in het hoogseizoen, moet je wel ruim op tijd reserveren. Vaak een half jaar tot jaar van tevoren. Mocht er toch geen plek meer zijn, dan is Tusayan even buiten het park een goed alternatief. Vanaf hier gaan er in de zomer ook gratis shuttlebussen naar het park. Ook als je een helikoptervlucht wil maken zit je hier goed, omdat het vliegveld vlakbij is. Ook in Valle zijn genoeg accommodaties voor verschillende budgetten. 

Wie graag z’n tentje open wil ritsen om uit te kijken op de Grand Canyon of vanuit z’n camper de zon achter de kloof wil zien zakken, zijn er zeven campings in het park zelf. Daarvan zijn er vier per auto te bereiken, namelijk Mather Campground, Desert View Campground, Trailer Village (voor campers tot 50 voet) en North Rim Campground. Ook hier moet je tijdig reserveren. Voor de overige drie campings heb je speciale toestemming nodig. Die vraag je aan bij het bezoekerscentrum.  

Omdat de North Rim minder bezocht wordt, vind je hier minder faciliteiten. De enige accommodaties zijn The Grand Canyon Lodge en de North Rim Campground. 

Wat is de beste reistijd voor Grand Canyon National Park?

De ideale omstandigheden voor het bezoeken van Grand Canyon National Park zijn als het niet te druk, niet te warm én niet te koud is. Wat dat betreft zijn de lentemaanden april, mei en juni de beste periode voor een reis naar de Grand Canyon. Alhoewel het tegen het einde van juni wel druk kan worden aan de South Rim. 

Ook in de herfst van september tot oktober is het goed toeven in het park. Vermijd te allen tijde de maanden juli en augustus. Het is dan druk door het hoogseizoen, en bovendien kan het flink warm worden en is er weinig schaduw. Zeker als je tijdens een wandeling afdaalt in de kloof. Ga je toch in de zomer? Overweeg dan om de North Rim te bezoeken. Omdat het hoger ligt is het hier iets koeler, er is meer schaduw en het hele jaar door rustiger dan aan de South Rim. 

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Amerika.

Houdt er desondanks rekening mee dat het weer in Grand Canyon National Park het hele jaar door ook erg wisselvallig kan zijn. Plan daarom wat extra tijd in voor het geval een van je dagen in het park in het water valt door slecht weer. 

‘s Winters is de North Rim gesloten, maar tussen mei en oktober zit je aan de noordzijde altijd goed. De South Rim is het hele jaar door geopend, maar in de winter zijn (delen van) wandelpaden vaak afgesloten vanwege de sneeuw. Als je toch niet van plan bent te gaan wandelen, dan is de winter een prima seizoen om de Grand Canyon te bezoeken. Het is rustig in het park en de met sneeuw bedekte kloof is een magisch gezicht!

Met welke andere bestemmingen kan ik Grand Canyon National Park combineren?

Wij raden aan om het Grand Canyon National Park te combineren met een rondreis door West-Amerika. Bezoek bijvoorbeeld Bryce Canyon, Yosemite National Park, Zion National Park en steden als San Francisco, Los Angeles en Las Vegas. 

De Havasu Falls en Horseshoe Bend net buiten Grand Canyon zijn ook aanraders. Zo vink je een paar van de mooiste (natuurlijke) bezienswaardigheden van je bucketlist tijdens je roadtrip door Amerika. Heb je meer tijd? Kies dan voor een roadtrip over Route 66! 

Wat zijn de beste tips van de redactie voor Grand Canyon National park?

De redacteuren van Getaway Travel, het brein achter Amerika.nl, bezochten los van elkaar het Grand Canyon National Park. Hun beste tips? 

Emma van Kampen: “Kamperen in het Grand Canyon National Park is onvergetelijk. Je bevindt je midden in de natuur en pal naast een natuurwonder. Hier zette ik mijn tentje op.”

Charlotte de Vries: “Ben je een beetje avontuurlijk? Ga dan wildwaterraften op de Colorado-rivier en ontdek de Grand Canyon vanaf het water. Ik peddelde de armen van mijn romp, maar zag plekjes die ik van bovenaf nooit gezien had.” 

Marleen de Keyzer: “Als hoofdredactrice van Amerika.nl maakte ik een rondvlucht over de Grand Canyon. Vanuit de lucht besefte ik pas echt hoe groot de kloof is. Hier lees je meer over mijn ervaring.” 

Waar moet ik nog meer op letten als ik een reis boek naar Grand Canyon National Park?

Heb je aan alles gedacht voor je bezoek aan Grand Canyon National Park? Wij hebben nog een paar aandachtspunten voor je: 

 • Ben je van plan om meerdere nationale parken in Amerika te bezoeken? Overweeg dan om voor $80 een America The Beautiful Pass aan te schaffen. Deze is een jaar lang geldig voor alle nationale parken in Amerika, voor alle inzittenden van je auto. Dat bedrag heb je er snel uit. Budgettip: Je kunt de pas zelf op twee namen zetten, waardoor iemand anders er ook nog gebruik van kan maken. Online worden soms ook tweedehands passen verkocht voor een deel van de totaalprijs. 
 • Kleed je op verschillende weersomstandigheden. Het weer in de Grand Canyon kan snel omslaan en door de hoogteverschillen wisselt de temperatuur ook enorm. 
 • Muilezelherten hebben de neiging om voor je auto te springen. Rijd je zelf door het park? Houd dan een lage snelheid aan om een aanrijding te voorkomen. 
 • Shuttlebussen stoppen op de heenweg op alle uitkijkpunten, maar op de terugweg slaan ze een groot deel over. Houd hier rekening mee als je gebruik maakt van deze service en plan goed waar je uitstapt. 
 • Reis je in het hoogseizoen? Voorkom rijen door zo vroeg mogelijk naar de uitkijkpunten te gaan. 
 • Houd met je planning rekening dat de shuttlebussen bij de South Rim in de winter niet allemaal en minder vaak rijden. 
 • Er is een Skywalk in het park, vanwaar je door een doorzichtige plaat recht naar beneden de kloof in kunt kijken. De weg ernaartoe is moeilijk begaanbaar, de toegang is duur en je mag er geen foto’s maken. Neem dat in overweging in je keuze om hier naartoe te gaan.

Met welke reisorganisaties kan ik het beste naar Grand Canyon National Park?

Er komt zoals je ziet veel kijken bij het plannen van een reis naar Grand Canyon National Park in Amerika. Laat je het geregel liever aan iemand anders over? Dat snappen we! Gelukkig zijn er genoeg reisorganisaties die reizen naar de Verenigde Staten realiseren. Van groepsreizen, familiereizen en luxe reizen tot individuele reizen, fly-drives en camperreizen. De experts van Amerika.nl hebben de beste reisorganisaties voor je reis naar Grand Canyon National Park voor je uitgezocht.

Wat vinden andere reizigers van Grand Canyon National Park?

Grand Canyon is de beroemdste kloof ter wereld. Je bent dus niet de eerste die naar Grand Canyon National Park reist! Miljoenen reizigers gingen je voor en kwamen terug met de meest indrukwekkende foto’s en de beste tips. Benieuwd? Lees de reviews van Grand Canyon National Park of de reviews over Arizona. Inspiratie genoeg! 

In de buurt van Grand Canyon National Park:

Las Vegas
Phoenix
Bryce Canyon National Park
Death Valley National Park

Ook populair in Amerika:

Yellowstone National Park
Zion National Park
Yosemite National Park
Rocky Mountains

Belangrijke links: 

National Park Foundation
U.S. National Park Service

Fotocredits: Grand Canyon National ParkGrand Canyon National Park Grand Canyon National ParkInSapphoWeTrustBureau of Land Management

Reizen Grand Canyon National Park

Meer Grand Canyon National Park

Reviews Grand Canyon National Park

Geen woorden voor (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Milou Eshuis op 13 november 2017

Tijdens onze RV-trip van Phoenix naar San Francisco was de Grand Canyon toch echt wel het 'hoogste' punt van deze reis. Alle foto's of video's kunnen je niet voorbereiden op het uitzicht wat je te wachten staat. Het is zo ontzettend prachtig en imposant, dat het emotie in je los maakt.

Pluspunten Grand Canyon National Park

 • toegankelijk
 • betaalbaar
 • overzichtelijk
 • prachtig
 • imposant
 • onuitwisbaar

Minpunten Grand Canyon National Park

 • geen
Ultieme tip: Naast het prachtige uitzicht is het zeker de moeite waard een hike te maken door de Grand Canyon. Er staan meerdere hikes goed aangegeven van korte tot lange.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Vakantie door zuidwest Amerika (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Marcel van Kammen op 12 november 2017

De Grand Canyon is een absolute aanrader voor iedereen die ook maar een klein beetje in de buurt is van het gebied. De canyons zijn voor ons Nederlanders niet te bevatten: zo indrukwekkend ziet dat landschap er uit.

Ultieme tip: Ga er vroeg in de ochtend heen, want dan is het nog rustiger met toeristen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Natuurliefhebbers

Hiken door de Grand Canyon (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Ilona Roco op 10 november 2017

De Grand Canyon is zo immens groot dat je niets anders kunt doen dan je afvragen hoe dit heeft kunnen ontstaan. De natuur is er geweldig. Tijdens een hike kun je in alle rust genieten van het uitzicht.

8,3
8 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
7 Wildlife
7 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Grand Canyon National Park

 • Mooie natuur
 • goede wandelpaden

Minpunten Grand Canyon National Park

 • Veel toeristen
 • weinig parkeerplek voor campers
Ultieme tip: Loop richting het 'Ooh Aah point' (south rim). Hier heb je een mooi uitzicht en de wandeling is prima te doen.

Wakker worden in de Grand Canyon (bezocht in augustus 2012)

Review geschreven door Danielle Koolen-Jansen op 22 juni 2017

De Grand Canyon is geweldig groot. We hadden een hotel in Grand Canyon Village. Dit was niet de goedkoopste accommodatie, maar het was het geld zeker waard. 's Avonds hadden we een gigantische onweersbui met zware blikseminslagen. Dit was beangstigend, maar stiekem ook heel spannend. De volgende morgen konden we vanuit ons appartement zo naar de rand van de Grand Canyon lopen. Geweldig uitzicht. We willen hier echt nog een keer terug naar toe, maar dan ook het dal bezoeken.

Pluspunten Grand Canyon National Park

 • Door dat je een bepaald stuk alleen met de bus kunt bereiken blijft dit stuk grotendeels beschermd.
 • De rangers aan het begin van het park geven veel info als je ernaar vraagt.

Minpunten Grand Canyon National Park

 • in het hoogseizoen echt boeken want het zit snel vol
Ultieme tip: Overnacht in Grand Canyon Village en niet in het nabijgelegen Tusayan. De ervaring is het geld waard.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Adembenemend (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Matthijs Dinkla op 02 juni 2017

Verbluffend mooi hoe water en wind het landschap heeft uitgesleten. Helemaal terecht dat dit een van de 7 wereldwonderen is. Helaas had ik te weinig tijd om de trail te lopen helemaal naar beneden naar de Colorado rivier, maar ik kom hier zeker nog eens terug en dan plan ik die trail in mijn reisschema.

Ultieme tip: Bekijk niet alleen het drukke toeristische punt, maar rijd verder langs de canyon en stop bij andere gedeeltes. Deze zijn net zo mooi, maar hier heb je de natuur voor jezelf.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldig groots en overweldigend (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Marlies van Gelderen op 01 juni 2017

Betaal niet voor the skywalk veel te duur en op andere plekken is het uitzicht minstens zo mooi. Doordat het zo groot is, zijn de kleuren niet zoals je in Utah gewend bent maar daardoor niet minder indrukwekkend vooral achteraf nog meer dan op het moment zelf.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Natuur
7 Stranden
6 Wildlife
9 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Neem je tijd.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Grand Canyon (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Veerle Sauve op 31 mei 2017

De Grand Canyon is zeker een plek die het waard is om te bezoeken! Dan raad ik ook meteen aan om zowel de noordkant als de zuidkant te bezoeken omdat deze twee erg van elkaar verschillen. De mogelijkheden die er zijn zoals hiken en raften door de canyon heen maken het nog mooier omdat je dan de hele opbouw van de canyon hebt gezien. Het is een plek waar je even je camera weg moet stoppen en gewoon moet kijken en genieten van al het moois, want het is echt ongelofelijk eigenlijk.
Het is een erg toeristische trekpleister wat maakt dat het druk kan zijn. Bij de north rim is het rustiger en zien de canyon er ook anders uit. Er is daar wel minder te doen, maar je hebt nog steeds een prachtig uitzicht!
Een echte aanrader is raften door de grand canyon, dan kom je namelijk ook langs 'horseshoe bend' van onderen.

Pluspunten Grand Canyon National Park

 • veel activiteiten
 • schitterende natuur

Minpunten Grand Canyon National Park

 • south rim erg toeristisch
Ultieme tip: De Grand canyon raften met Angel's Gate Tours. Hierbij krijg je een ervaren (native American) 'guide' en daarnaast zie je de mooiste plekjes die je van bovenaf niet kunt zien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Visit the Grand Canyon (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Judith van Nimwegen op 16 mei 2017

Een geweldig park waar je geen lelijke foto's kunt maken! Erg mooi tijdens zonsopgang (voor de vroege vogels) en zonsondergang (voor de rest). Een uitzonderlijk landschap waar je ook mooie tochten kunt lopen.

Ultieme tip: Neem een goede camera mee!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Rondreis West-Amerika (bezocht in september 2013)

Review geschreven door Jorie Francke op 11 mei 2017

Ga je naar West-Amerika, dan moet je naar de Grand Canyon. Typisch voor het 'alles-is-groot-in-Amerika'. Wij hebben de zuidzijde bezocht en hebben, als één van de weinigen, de wandeling langs de canyon gedaan. Waar men massaal de pendelbus pakt en uitstapt op de vele uitkijkpunten, liepen wij langs de canyon en genoten wij aan een stuk door van de grootsheid van Grand Canyon National Park. De uitkijkpunten hadden wij niet nodig, onze wandeling was één groot uitkijkpunt. Weg van de massa's, de Grand Canyon was van ons alleen

Pluspunten Grand Canyon National Park

 • Natuurschoon
 • wandelen
 • Romantisch

Minpunten Grand Canyon National Park

 • Massatoerisme
Ultieme tip: Vermijd de pendelbus en de uitkijkpunten, wandel en geniet!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Kort maar indrukwekkend (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Irmgard Averesch op 09 mei 2017

De Grand Canyon is enorm! Je kunt je eigenlijk de grootsheid van de natuur niet indenken. Grand Canyon National Park verschaft toegang tot dit natuurwonder en heeft een interessant museum waar de geschiedenis van de bewoners van het park in beschreven worden. Een wandeling geeft al een prachtig inzicht de diepte van de Canyon.

Pluspunten Grand Canyon National Park

 • Betaalbaar
 • afwiselend

Minpunten Grand Canyon National Park

 • veel toeristen
 • druk
Ultieme tip: Helikoptervlucht!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Formidable (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Kelly Frek op 07 mei 2017

Wanneer je er naar onderweg bent, heb je geen idee wat je te wachten staat op plaats van bestemming. Het uitzicht is adembenemend. Ongelooflijk dat je ineens op zoiets uitkijkt. Woorden schieten te kort. In een woord: geweldig. Als je hier in de buurt bent, is het zeker de moeite waard om dit te bezichtigen.

8,7
10 Algemene ervaring
10 Natuur
7 Stranden
10 Wildlife
7 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Zorg dat je goede wandelschoenen bij je hebt en uiteraard de beste camera voor de mooiste shots.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Breathtaking! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Margre van der Graaf op 03 december 2016

Geweldige natuur, natuurgeweld.
Helaas op foto's niet zo mooi als in het echt.
Probeer ook de zonsopkomst en zonsondergang zeker een keer te zien.
Ik had 11 weken op een summer camp gewerkt en heb daarna 4 weken door Amerika gereisd en de Grand Canyon was zeker de moeite waard.

Ultieme tip: Ultieme tip : Auto huren
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Over de reling (bezocht in juli 2013)

Review geschreven door Max Suijkerbuijk op 04 oktober 2016

The Grand Canyon, bijna iedereen heeft er wel eens over gehoord. Eenmaal aangekomen viel het echter tegen. Het viel tegen hoor ik je denken? Maar het is zo spectaculair. Ja dat is zeker waar, maar de autoweg langs de vele viewpoints vol met campers halen het avontuurlijke er toch wel af. Op zo'n moment zit er maar één ding op, break the rules and make your own adventure. Over het hek voel ik de onweerstaanbare drang om op het randje te gaan zitten en mijn benen naar beneden te laten bungelen.. wauw, nu is het pas spectaculair.

Pluspunten Grand Canyon National Park

 • bereikbaarheid

Minpunten Grand Canyon National Park

 • toeristen
Ultieme tip: Angels Landing trail in Zion National Park
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Best places to be (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Ramon Marsman op 04 oktober 2016

Grand Canyon is gewoon geweldig om te zien, vooral de verschillende canyons die er allemaal zijn. Je raakt er werkelijk stil van. Verder een helikoptervlucht eroverheen kost wel wat maar dan heb je ook echt wat, want dat is zo fantastisch om mee te mogen maken. Rondtrip Amerika: doen doen doen doen.

Pluspunten Grand Canyon National Park

 • de omgeving en de mensen.

Minpunten Grand Canyon National Park

 • de langen tijden rijden.
Ultieme tip: Camper huren en rond rijden is de reis van je leven.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Grand Canyon onder een laag sneeuw! (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Samara Mey op 23 september 2016

Januari 2016 reisde ik van Nieuw-Zeeland naar de US. Dit betekende dat ik in de winter door Amerika zou reizen en hier maakte ik mij vooraf nogal zorgen over, gezien dit niet het ideale seizoen is om de nationale parken te verkennen. Achteraf bleek inderdaad dat (wandel)routes in de omgeving waren afgesloten door sneeuwval, maar het beeld van de besneeuwde Grand Canyon maakte dit helemaal goed.

Ik verbleef in een hotel op de rand van de Grand Canyon op de South Rim (North Rim is gesloten gedurende de winter), maar kon bij aankomst de canyon niet zien door dikke mist. De volgende ochtend besloot ik vroeg opnieuw te gaan kijken en na een paar stappen door een dik pak sneeuw keek ik uit op een schitterende, met een sneeuw bedekte Grand Canyon, een magisch gezicht! Gezien de extreme sneeuwval hield ik het bij genieten van het uitzicht, anderen waagden zich aan de Bright Angel Trail, een wandelroute die gedurende de wintermaanden (deels) geopend is en een stuk rustiger is dan in de zomer.

Kortom: winter een seizoen om Grand Canyon NP te vermijden? Ikzelf was positief verrast door de schoonheid van het gebied, juist in dit seizoen! Het park is een stuk rustiger, uitzichtpunten heb je haast voor jezelf en in de winter spot je er bijzondere dieren als het Muildierhert. Voor diegenen die avontuurlijke plannen hebben als hiken, een helikoptervlucht maken boven de canyon en ook de North Rim willen bezoeken zou ik afraden de canyon in de winter te bezoeken.

Pluspunten Grand Canyon National Park

 • Uniek uitzicht op winterse Grand Canyon

Minpunten Grand Canyon National Park

 • Mogelijk beperkt zicht door sneeuwstormen
 • North Rim gesloten gedurende winter
Ultieme tip: Houd de website van het nationale park goed in de gaten, hier vind je up-to-date informatie over welke trails/wegen gesloten zijn.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Grand canyon (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Anouck Aftervillage op 31 mei 2016

Ga lekker vroeg, dan is het rustig en zie je de zon opkomen! Huur fietsen om zoveel mogelijk te kunnen zien.

Pluspunten Grand Canyon National Park

 • Gratis bussen om naar de mooie uitkijkpunten te gaan

Minpunten Grand Canyon National Park

 • In het hoogseizoen wordt het al snel druk later op de ochtend/dag
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Overnachting Flagstaff (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Erik Veerkamp op 23 mei 2016

Een overnachting in een spookachtig Flagstaff in een totaal verlaten AirBnB paleisje maakte het bezoek aan de Grand Caynon helemaal onvergetelijk.

8,0
8 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Stranden
6 Wildlife
nvt Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Grand Canyon National Park

 • Ongekende omgeving
 • sun set
 • wildlife

Minpunten Grand Canyon National Park

 • veel toeristen
 • overpriced food
Ultieme tip: Neem de tijd voor een trip tot aan de Colorado River.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Veelgestelde vragen: Grand Canyon National Park

Welke landschappen en dieren zie ik in Grand Canyon National Park?

De Grand Canyon bestaat uit roestbruine, steile rotswanden van geërodeerde steenlagen in roodoranje tinten. Door de bodem van de kloof stroomt de Colorado-rivier. Daarmee is het een van de 10 mooiste natuurwonderen van West-Amerika! In het gebied komen onder andere het dikhoornschaap, de bergleeuw, coyote en verschillende herten voor. Ook spot je er eekhoorntjes, gieren en adelaars. 

Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor Grand Canyon National Park?

In één dag heb je een goede indruk van het Grand Canyon National Park, maar de meeste bezoekers trekken er twee dagen voor uit. Zo heb je genoeg tijd voor wandelingen, zonsopkomst en zonsondergang.

Waar kan ik het beste overnachten?

Grand Canyon Village aan de South Rim is een goede uitvalsbasis met genoeg hotels en campings om te overnachten. Tusayan en Valle zijn goede alternatieven. Reserveer een half jaar tot jaar van tevoren. 

Wat is de beste reistijd voor Grand Canyon National Park?

De lentemaanden april, mei en juni zijn de beste periode voor een reis naar de Grand Canyon. Het is dan niet te druk, te warm of te koud. Toch kan het wisselvallig zijn. Check altijd het weer in Amerika.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors