New Hampshire Jouw vakantie naar Amerika begint hier!
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Natuur
- Interessant
- Stranden

New Hampshire

door Frans Verhagen

New Hampshire is één maal per vier jaar wereldberoemd dank zij het feit dat hier de eerste presidentiële voorverkiezingen worden uitgevochten. Tsja, 't is ook een manier om de krant te halen.

Maar het beeld van besneeuwde wegen, volgepakte koffiehuizen en handenschuddende politici geeft nauwelijks een beeld van de staat. In feite is New Hampshire een typische New England staat, met een mooie natuur, zij het weinig echte wildernis, en een ruime geschiedenis.

ZELF NAAR New Hampshire?

Bekijk alle 8 reizen naar New Hampshire

New England

In deze staat wordt ook nog de traditionele Town Meeting in ere gehouden (ook in andere delen van New England trouwens). Eén keer per jaar komen alle burgers van een stadje bij elkaar om over begroting en beleid te spreken: de volksdemocratie bij uitstek. In het zuidelijk deel wonen veel forensen die in Massachusetts werken maar vanwege de hoge belastingen daar liever in het conservatieve, anti-belasting New Hampshire wonen. Maar het is er ook mooi wonen, dus dat is geen straf.

Het klimaat is aan de strenge kant, met koude winters en relatief koele zomers. De staat heeft een landelijk karakter met zijn dichte bebossing en kleine stadjes en dorpjes. In de herfsttijd zijn de kleuren ook hier spectaculair.

Skiën en wandelen

New Hampshire heeft een uitgebreide ski-industrie. In de ruige Green Mountains in het noorden van de staat kan stevig gewandeld worden. In de White Mountains aan de oostkant van de staat ligt de ruim tweeduizend meter hoge Mount Washington. Hoewel die hoogte niet opvallend is, staat de berg bekend om het extreme weer dat hij veroorzaakt.

Met de Cog Railway, een oude tandrad trein kunt u op de top van de berg komen, die opzicht biedt een hele reeks bergen die naar presidenten zijn genoemd, de Presidential Range. Dit is inderdaad de meest bergachtige staat van New England.

Landschap New Hampshire

Verder is de staat bedekt met bossen, heeft talloze meren en dezelfde kleinschaligheid die andere New England staten kenmerkt. De grote bevolkingscentra liggen in het zuiden en naarmate u noordelijker komt, wordt New Hampshire onherbergzamer en dunner bevolkt. De kustlijn van New Hampshire is maar dertig kilometer lang en daar komt u eigenlijk alleen op weg van Massachusetts naar Maine. Hampton Beach is de badplaats, met mooie stranden en een brede boulevard. Voor de kust liggen negen eilandjes van graniet, waarop niets groeit, de Isles of Shoals.

Oorspronkelijk woonden er vissers, maar in de negentiende ontdekten toeristen de plek als zomerverblijf. Ze bouwden er grote hotels en schreven daar lyrisch over de kale schoonheid van het landschap. U kunt er per ferry komen om te zien of ze gelijk hadden.

Reizen New Hampshire

Meer New Hampshire

Reviews New Hampshire

Leafpeeper (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Marleen van Staveren op 23 mei 2017

New Hampshire in Autumn, lang op mijn verlanglijstje. En die plek was het meer dan waard. Vurende vlammende kleuren in de meest adembenememde schakeringen. Niet even maar een hele staat lang. Geweldig. Ik ga terug. Als volleerde leafpeeper.

Pluspunten New Hampshire

  • vriendelijk
  • rust
  • ruimte
  • natuur

Minpunten New Hampshire

  • geen
Ultieme tip: Begeef je tussen de locals in airbnb's.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors