Pennsylvania

Pennsylvania

door Frans Verhagen

Pennsylvania is een grote en belangrijke industriestaat, zo groot dat hij ook nog een behoorlijk stuk natuur heeft. Vanaf de grootste stad Philadelphia, die vrijwel aan de Atlantische kust ligt, steekt de staat nog verrassend ver het land in.

Erie, aan Lake Erie, is Pennsylvania's havenstad aan de Grote Meren. De staat wordt doorsneden door bergruggen die niet al te hoog zijn maar een enorm arsenaal aan ruggen en dalen creëren. Het landschap in Pennsylvania vormt daardoor een aaneenschakeling van bergen en heuvels, afgezien van de kustvlakten in het noordwesten en zuidoosten. In het oostelijk deel is landbouw een belangrijke bedrijfstak, verder naar het westen nemen mijnbouw, bosbouw en industrie dat over.

Pittsburgh Pennsylvania

Pennsylvania is een echt oude staat en dat heeft zijn goede en slechte kanten. Veel van de stadjes lijken behoorlijk aangetast door het industrieel verval van na de jaren vijftig en door de leegloop van het platteland in het algemeen. Andere stadjes zijn als het ware bevroren in de tijd en laten juist een mooi tijdloos, of zo u wilt, ouderwets beeld zien.

Pittsburgh is de ultieme industriestad, hoofdkwartier van een aantal giganten. De stad maakt een behoorlijke revival door sinds de industriecrisis in de jaren zestig en zeventig. Zijn slechte reputatie als vieze industriestad ten spijt, heeft Pittsburgh heel wat te bieden.

Bezienswaardigheden Pennsylvania

De natuur kan mooi zijn, vooral in bossen en parken als de Pocono's of Allegheny National Forest, maar spectaculair is het niet. Historisch is Pennsylvania wel een interessante staat. Philadelphia is de stad waar Amerika in elkaar werd gezet: de onafhankelijkheidsverklaring, de grondwet, eerste hoofdstad, belangrijke mensen als Benjamin Franklin.

De meeste bezienswaardigheden zijn geconcentreerd in Independence National Historic Parc, met onder andere Independence Hall. Maar ook Gettysburg (Burgeroorlog), Valley Forge National Historic Parc en Lancaster County (Amish) zijn interessante plekken.

Pennsylvania heeft warme en niet heel droge zomers, en redelijk strenge winters. Vooral in de berggebieden valt veel sneeuw.

Like deze pagina

Reizen Pennsylvania

Meer Pennsylvania

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors