Connecticut

Connecticut

door Frans Verhagen

Connecticut is de meest zuidelijke staat van New England. Maar hoort hij er eigenlijk wel bij? De staat ligt recht onder Massachusetts maar vaak wordt vergeten dat de staat in het zuiden zowat tegen New York aan ligt.

Dat is de reden dat Connecticut ook een van de rijkste delen van de Verenigde Staten is: hier wonen de tyconen van Wall Street, zakenlui en andere rijke forensen. Toch geeft dat een vertekend beeld: de staat kent ook steden waar het nogal armoedig aan toe gaat, zoals New Haven waar rondom Yale University (waar de Clintons studeerden) arme sloppenwijken liggen.

ZELF NAAR Connecticut?

Bekijk alle 2 reizen naar Connecticut

De staat van de witte kerkjes en leuke dorpjes aan de Connecticut River is zeker New England, de kust, aan de Long Island Sound, oogt gewoon als die van een Atlantische staat (met vierhonderd kilometer zandstranden, dat wel).

Connecticut claimt historische faam omdat het de eerste staat was met zijn eigen grondwet - ach, laten we zeggen dat iedere staat iets nodig heeft om zijn plaats in de geschiedenis te bepalen. Sindsdien gebeurde er niet veel. Het was een van de eerste staten die industrialiseerde, dank zij de vele uitvinders die er woonden. Maar de industrie bleef kleinschalig en grote steden kwamen er nooit tot ontwikkeling.

New England Style

De staat is verrassend plattelands, met vaak leuke New England stijl dorpen. Zo ligt hier onder meer een paar 'mooiste stadjes van Amerika' zoals Essex en Deep River (volgens eigen inwoners dan), onder meer aan de Connecticut River. Van de kustlijn aan de Long Island Sound lopen lage glooiende heuvels geleidelijk tot ze op de grens met Massachusetts bergen zijn geworden met veel bossen. Tweederde deel van de staat is bebost. Er zijn veel mooie wegen, maar als toeristische bestemming neemt Connecticut in New England een ondergeschikte plaats in. Het klimaat is typisch voor deze streek: niet te warme, plezierige zomers, mooie lente en herfst en een toch wel koude winter.

Wie de kustlijn volgt, vanuit New York State, komt eerst door rijke slaapsteden als Greenwich en Stamford. Daarna zijn er veel kleine badplaatsen te vinden, als u tenminste van de I-95 afgaat. Op enkele plaatsen is het mogelijk om per ferry over te steken naar Long Island, dat weer bij de staat New York hoort.

Hartford

De hoofdstad Hartford ligt midden in de staat aan de Connecticut River. U hoeft er geen omweg voor te maken, aangezien de stad zijn belang vooral ontleent aan de verzekeringsindustrie die hier is gevestigd. Als u er toch bent zijn er een aantal oude huizen te zien, en de state capitol. Meer New England is het noordwestelijk gedeelte van de staat, waar de heuvels overgaan in de Berkshires van Massachusetts. Ook hier geldt dat de herfst kleurrijk is.

Reizen Connecticut

Meer Connecticut

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors