Maine
8,3
9,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
10,0 Natuur
8,0 Interessant
7,0 Stranden

Maine

door Frans Verhagen

Maine is een grote staat, de grootste van New England. Toch wonen er bijzonder weinig mensen, en daarvan woont dan ook nog een flink deel in het zuiden en langs de kust. Het binnenland is bedekt met uitgestrekte bossen.

De noordelijke punt van de staat, vrij ruw terrein met veel meren en bossen, steekt een flink eind Canada in. De noordpunt ligt veel noordelijker dan Québec stad, en provincies als New Brunswick, Prince Edward Island en Nova Scotia liggen eromheen gewikkeld.

ZELF NAAR Maine?

Bekijk alle 9 reizen naar Maine

Waarom Maine?

Van de ruige schoonheid van Acadia National Park tot de historische charme van vuurtorens langs de kust: in Maine kun je genieten van zowel natuurlijke pracht als cultuur.  Portland's Old Port District heeft veel te bieden op culinair gebied en daarnaast maakt onder andere de idyllische vuurtoren van Portland Head Light het kustplaatsje Bar Harbor erg pittoresk.

Landschap Maine

Toch kun je niet zomaar doorsteken van Montreal naar de Canadese Atlantische kust, want het landschap is er zo onherbergzaam dat ook de wegen ontbreken. Baxter State Park, het einde van de Appalachian Trail ligt in dit gebied en mensen die de hele wandelroute hebben gelopen, ervaren dat gedeelte als toch nog uitzonderlijk zwaar.

Voor de economie van Maine is landbouw belangrijk maar niet geweldig lucratief. Maine is dan ook een arme staat, waar mensen leven van wat het land biedt (wat soms verrassende rijkdom kan opleveren, maar in de laat twintigste eeuw een toch wat beperkte bron van inkomsten is). Beter is het aan de kust. Daar verschaft de Maine Lobster in elk geval een superbe maaltijd, die geen bezoeker mag missen. Visserij en toerisme spelen zich uiteraard vooral langs de kust af.

Wie de eenzaamheid zoekt van honderden meren en eenzame bossen, komt in Maine zeker aan zijn trekken. Het is geen staat om te overwinteren, al zijn de zomers er uiterst plezierig.

Zomer in Maine

De zomers in Maine zijn aangenaam, maar houdt er rekening mee dat de nachten (ook zomers) vaak koud zijn. De winters zijn meestal erg koud met veel sneeuw.

Voor de kust van Maine liggen meer dan tweeduizend kleine eilandjes. De kustlijn zelf is mooi, maar grillig. Aan de kust liggen tientallen kleine dorpjes, waaronder Kennebunkport, waar president Bush zijn zomeroptrekje had. Acadia National Park is een van de weinig parken aan de oostkant van de VS.

Het zuidelijk gedeelte van de staat is dichter bewoond en sluit economisch en sociaal meer aan bij New Hampshire en Massachusetts. Portland is een plezierig stadje.

Freeport

En als je dan toch in de buurt bent, stop dan ook in Freeport, waar L.L. Bean zijn hoofdkwartier heeft. Dit is het originele outdoors-postorder bedrijf, een Amerikaans instituut. Hele generaties hebben er hun truien, poloshirtsjes en vooral duck shoes gekocht, dat zijn schoenen met een plastic onderstuk en een leren opbouw die, u raadt het al, op eendepoten lijken. Ze werden bedacht om zonder natte voeten te kunnen jagen.

Vanuit diverse plekken langs de kust kun je per ferry oversteken naar het Canadese Nova Scotia.

Reizen Maine

Meer Maine

Reviews Maine

Rondreis door Maine (bezocht in september 2005)

Review geschreven door Sietske van Breugel op 15 november 2017

Voordat onze kinderen werden geboren, zijn mijn man en ik op reis naar Maine gegaan. Via onze familie hadden we al vele prachtige verhalen gehoord en fantastische foto’s gezien dus wilden we graag zelf het ruige landschap met zijn prachtige wildlife gaan bewonderen.
We hadden prachtig weer en hebben zowat de hele staat doorkruist. Het hoogtepunt van de reis was voor ons tijdens een avondwandeling door Baxter State Park, toen we oog in oog kwamen te staan met een moedereland en kalf. Zo puur, zo prachtig. Het kalf prijkt bij ons als fotobehang op de muur en herinnert ons aan een prachtige reis!

8,3
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
8 Interessant
7 Stranden

Pluspunten Maine

  • Verscheidenheid aan natuur en wildlife
  • vriendelijke Amerikanen
Ultieme tip: Baxter State Park in rustige avonduren (elanden spotten) Acadia National Park. De verschillende vuurtorens, in het bijzonder Quoaddy Head en natuurlijk kreeft eten in Bar Harbor.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors