Maryland

Maryland

door Frans Verhagen

Maryland ligt ingeklemd tussen Pennsylvania en Virginia, met Washington D.C. in het midden. De staat vouwt zich om de Chesapeake Bay heen, een imponerend watergebied waarop een enorm gebied aan de oostkust afwatert.

Maar vanwege historische redenen heeft Maryland ook nog een vreemde uitloper tot diep in West Virginia, zodat de staat zowel aan de Atlantische Oceaan als aan de Appalachian Mountains grenst. Dat levert een gevarieerd landschap op: lage vlakten aan de kust van de Chesapeake Bay met zandstranden, die overgaan in heuvelachtig landschap in het noorden en midden van Maryland.

ZELF NAAR Maryland?

Bekijk alle 2 reizen naar Maryland

Camp David

Helemaal in het westen verandert het landschap in een bebost berggebied. Het buitenhuis van de Amerikaanse president, Camp David, ligt in de bergen van Maryland. Het kan helaas niet bezocht worden, maar vertelt iets over de aantrekkelijkheid van de natuur daar.

De vraag of Maryland een zuidelijke of een noordelijke staat was hield velen bezig in de Burgeroorlog, want als de tabakstelende staat in 1861 de kant van de zuidelijken zou kiezen, kwam de hoofdstad Washington DC wel heel penibel midden in zuidelijk gebied te liggen. De arbeiders en bergbewoners kozen voor het noorden en tegenwoordig zullen weinig mensen Maryland als zuidelijk ervaren.

Baltimore

Het is een staat met (oude) zware industrie, landbouw en toerisme, maar vooral met veel inwoners die werken in Washington, bij de federale overheid. Baltimore was altijd een stad van immigranten, die er voor vele goedkope arbeidskrachten zorgden. In de Tweede Wereldoorlog werden in Baltimore veel belangrijke militaire produkten gemaakt. De stad heeft een enorme etnische variatie.

Bezoek bijvoorbeeld Little Italy en Little Lithuania voor een dosis multiculturele integratie. Baltimore kan bogen op literaire grootheden als Edgar Allen Poe en H.L. Mencken, en niet te vergeten de baseball grootheid Babe Ruth, wiens geboortehuis bezocht kan worden. Ook het Baltimore Museum of Art is de moeite waard.

De zuidelijke punt van de staat ligt ingeklemd tussen de Potomac River, waaraan Washington ook ligt, en Chesapeake Baai, een fantastisch natuurgebied. Een flink stuk van de staat ligt aan de andere kant van de Chesapeake Baai, via één enkele brug verbonden met de rest, maar eigenlijk hoort dat deel geografisch meer bij Delaware.

Annapolis

Annapolis, de hoofdstad van Maryland, was korte tijd de hoofdstad van de pas nieuwe Verenigde Staten. De stad is vooral beroemd vanwege zijn Naval Academy, waar het kader van de Amerikaanse marine wordt opgeleid. Baltimore's centrum was in de jaren zestig behoorlijk vervallen geraakt. Het was de eerste stad die een stadsontwikkelingsproject opzette, waarna de Inner Harbor met zijn National Aquarium en restaurants en cafés een trekpleister is geworden.

Veel Amerikaanse steden hebben hun eigen chroniqueur, iemand die fictie schrijft waarin de stad als decor functioneert. Baltimore kan bogen op een lange traditie van schrijvers (we denken alleen al aan Edgar Allen Poe en H.L. Mencken) en heeft sinds een paar jaar een nieuwe schrijfster van topniveau: Laura Lippmann. Ze schrijft PI romans, Private Investigator Tess Monaghan is de hoofdpersoon, en haar boeken zijn beter dan gemiddeld. Probeer eens The Sugar House of Baltimore Blues.

Reizen Maryland

Meer Maryland

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors