Louisiana
8,2
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
9,0 Natuur
7,0 Interessant
- Stranden

Louisiana

door Frans Verhagen

Louisiana wordt sinds jaar en dag gedomineerd door zijn warm kloppende hart: New Orleans, de stad van het plezier. De staat is veel gevarieerder dan dat. Louisiana is vlak en dicht begroeid, moerassig aan de kust.

Het noorden is bevolkt met mensen van Engelse en Ierse afkomst, het zuiden is meer door Fransen en Spanjaarden beïnvloed.

ZELF NAAR Louisiana?

Bekijk alle 19 reizen naar Louisiana

Waarom Louisiana?

Van de bruisende straten van New Orleans met zijn levendige muziekscene en iconische Franse wijk tot de uitgestrekte moerassen van de Bayou, is Louisiana doordrenkt met unieke charme en diversiteit. Bezoekers kunnen genieten van heerlijke Cajun- en Creoolse gerechten, de levendige festivals en de warme gastvrijheid van de lokale bevolking, terwijl ze worden ondergedompeld in de kleurrijke geschiedenis en levendige cultuur van deze staat in het zuiden van de Verenigde Staten.

Geschiedenis Louisiana

De geschiedenis van Louisiana is niet direct vrolijk stemmend. Armoede en isolement was het lot van veel bewoners. Kleurrijk is die geschiedenis wel. Geen staat heeft een historie waarin meer schelmen, populisten, corrupte zakenlui en fantastische figuren een rol speelden. Leest u maar eens Robert Penn Warrens All the Kings Man, een maar weinig gefictionaliseerde levensloop van de fameuze Huey Pierce Long, gouverneur en senator voor de staat tot hij in 1935 werd vermoord, en u zult gewonnen zijn voor de carnavaleske tragiek van deze staat.

Louisiana is ook de enige staat die niet volgens Angelsaksisch recht werkt maar volgens de Code Napoleon. Counties heten hier Parishes en voodoo hoort erbij. De Cajuns en New Orleans zijn Louisiana's bekendste produkten, maar wie ervan houdt om rond te dwalen in een authentieke Amerikaanse omgeving, kan hier goed terecht. Lafayette is het centrum van de cajun-cultuur. Langs de Mississippi, boven Baton Rouge liggen talloze grote landhuizen uit de tijd van de plantages.

Baton Rouge

Baton Rouge is de hoofdstad van Louisiana en vooral interessant als Huey Long u iets zegt of doet. Hij liet de nieuwe State Capitol bouwen, een hoge toren vanwaar u prachtig uitzicht heeft en waarin u ook de kogelgaten kunt bewonderen van de moord op de populist. Ook de oude State Capitol die naar verluidt door Long lekkend werd gemaakt om de weg te banen voor zijn nieuwe gebouw, is interessant.

Geografisch is New Orleans een vrij vlakke staat met veel bossen en wouden. In het noorden ligt een heuvelachtig gebied, bedekt met pijnbomen.

Landschap Louisiana

Het laagste punt van de Mississippi delta die Zuid-Louisiana vormt, is in New Orleans. Dat is de reden dat er in het verleden wel problemen geweest zijn met graven die weer boven kwamen drijven, waar de mooiste spookverhalen uit zijn voortgekomen.

Het kustgebied kent vruchtbare delta's en moerassen. In de moerassen moet je eigenlijk met een boot van een lokale visser of stroper rondvaren, om te kunnen zien hoe het leven hier totaal is ingesteld op deze omstandigheden.

Louisiana heeft een subtropisch klimaat, dus met name in de zomermaanden hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraad. De lente en de herfst zijn de prettigste perioden om naar Louisiana te gaan.

Reizen Louisiana

Meer Louisiana

Reviews Louisiana

Veelzijdig (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Karin van der Tas-Pennin op 21 juni 2017

Veelzijdig; dat is de staat Louisiana. De gastvrijheid van de cajuns is groot, de steden de moeite van het bezoeken waard en de natuur en wildlife zijn fantastisch. De veelzijdigheid vindt zijn oorsprong in de invloed van diverse nationaliteiten; Louisiana was in zowel Franse als Spaanse handen en de trieste aanwezigheid van zoveel slaven heeft voor Creoolse invloed gezorgd. Cajuns houden van feestvieren en vinden overal een aanleiding voor een festival of het beroemde mardi gras. Laissez les bon temps rouler!

Pluspunten Louisiana

 • Gastvrije inwoners
 • Goede keuken
 • Boeiend landschap

Minpunten Louisiana

 • vochtig klimaat
Ultieme tip: New Orleans en Avery Island
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Universiteitsstad Baton Rouge (bezocht in maart 2013)

Review geschreven door Karin Lurvink op 12 mei 2016

Baton Rouge is de hoofdstad van Louisiana, maar het is voornamelijk een bezoek waard omdat het een universiteitsstad is. Downtown Baton Rouge is niet heel bijzonder, maar ik raad aan om de State Capitol te beklimmen tot de bovenste verdieping, vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de Missisippi. De State Capitol werd gebouwd in de jaren dertig, in opdracht van populist en senator Huey Long, die hier in 1935 doodgeschoten werd. Zijn standbeeld, met daaronder zijn graf, kijkt nu uit op het Capitol.

Naar mijn mening is de Louisiana State University, waar de film Pitch Perfect werd opgenomen, het hoogtepunt van de stad. Deze mooie en groene universiteit, die ook werd gebouwd in opdracht van Huey Long, ademt de sfeer van het typische Amerikaanse studentenleven. De campus bedraagt zo’n vier vierkante kilometer en telt veel restaurants, een hotel, eekhoorns, en het football stadion van de Tigers. De campus huist helaas ook een 'echte' tijger; de mascotte van de sportteams. Je kunt Mike the Tiger elk moment van de dag op zijn website aanschouwen via zijn webcam.

Koop LSU-merchandise, drink koffie bij Highland Coffee en eet 'blackened' alligator bij restaurant The Chimes, een typisch sportcafé waar je zoveel frisdrank kunt drinken als je op kunt. Bezoek ’s avonds Tiger Land voor een kijkje in het Amerikaanse studentenleven of het chique l’Auberge Casino complex, dat 24 uur per dag geopend is.

Ik raad aan om LSU tijdens het football seizoen (september-december) te bezoeken, want dan kun je een wedstrijd bijwonen en het bijbehorende 'tailgating' ervaren. Tijdens 'tailgating' staat de campus vol met pick up-trucks en wordt overal muziek gespeeld en gebarbecued.

Bezoek je Baton Rouge in de periode maart tot juni, dan kun je genieten van 'boiled crawfish' en Strawberry Beer. Een goede plek hiervoor is Sammy’s Grill. Ik raad af om Baton Rouge te bezoeken in augustus, omdat het dan door het subtropische klimaat qua hitte en luchtvochtigheid minder fijn vertoeven is.

7,8
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Louisiana

 • Zuidelijke gastvrijheid
 • Crawfish
 • Mooie en gezellige campus van LSU
 • Studentenleven

Minpunten Louisiana

 • Niet mogelijk met het openbaar vervoer
 • De levende mascotte Mike de Tiger
Ultieme tip: Bezoek de Louisiana State University (maar niet in augustus) en laat je onderdompelen in de sfeer van het Amerikaanse studentenleven.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Moerassen, alligators en plantages (bezocht in september 2011)

Review geschreven door Karin Lurvink op 04 mei 2016

Louisiana heeft meer te bieden dan alleen de stad New Orleans. Voorbeelden zijn de prachtige moerassen vol alligators en de plantages langs de rivier de Mississippi.

Een goede moeras-tour kun je maken met Honey Island Swamp Tours ten oosten van New Orleans in Slidell. Tijdens de tour vaar je door een bijzonder mooi moeraslandschap met cipressenbomen vol met Spaans mos en houten huisjes op palen. Talloze alligators zul je zien zwemmen of zonnen.

Ten westen van New Orleans bereik je in ongeveer anderhalf uur de hoofdstad Baton Rouge, via een snelweg die deels over het moeras is gebouwd (een belevenis op zich!). Onderweg kun je verschillende bezienswaardigheden bezoeken, waaronder talloze plantages aan de River Road en de Mississippi. Het is de moeite waard om (een stuk van) de River Road te rijden.

De meest complete plantage die je langs de River Road kunt bezoeken is Evergreen (hier werd de film Django Unchained opgenomen). Ook Oak Alley met haar statige plantagehuis en prachtige oprijlaan is de moeite waard. Suikerplantage St. Joseph, waar Twelve Years a Slave is gefilmd, is eveneens een aanrader. In deze tour ligt de nadruk op het verbouwen van suiker en de geschiedenis van slavernij en minder op de rijkdom van de voormalige eigenaars.

Maak vervolgens een stop bij de Cajun Village Shops in Sorrento. Dit zijn voornamelijk antiekwinkeltjes, maar het leukste vond ik de aangename oude Louisiana-Cajun sfeer die er heerst. Er is ook een Alligator Pond, waarin twee vette alligators wonen. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in shoppen, daal dan af naar de winkels van Tanger Outlet in het plaatsje Gonzales, waar verschillende merken goedkoop aangeboden worden.

Ik raad aan om tenslotte te dineren bij Roberto’s River Road Restaurant, gevestigd in een oude winkel langs de Mississippi in het plaatsje Sunshine. Hier worden heerlijke Cajunspecialiteiten geserveerd, waaronder 'crawfish bisque'.

8,6
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Louisiana

 • Zuidelijke gastvrijheid
 • Cajun eten
 • Interessante geschiedenis
 • Mooie moerassen

Minpunten Louisiana

 • Niet mogelijk met het openbaar vervoer
Ultieme tip: Huur een auto en rijd de River Road tussen New Orleans en Baton Rouge en bezoek een of meer plantages.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors