Pasadena

Pasadena

door Frans Verhagen

Eens was het een paradijs voorde pioniers uit Indiana die rond 1910 hierheen kwamen om beter te boeren in mooi weer. De sinaasappelgaarden zijn inmiddels verdwenen, zoals overal in Los Angeles, maar het blijft een paradijs van stedelijk wonen.

Straten met groene voortuinen, huizen met veranda's. In de buurt van de onvolprezen Huntington Library schitterend en dure huizen. Dit is een stad voor de gepriviligeerde burger van Los Angeles.

ZELF NAAR California?

Bekijk alle 107 reizen naar California

Winkelen in Pasadena

Sinds de jaren tachtig heeft Pasadena ook weer een aantrekkelijke downtown, nieuw leven ingeblazen onder de vlak Old Town Pasadena. Niets ouds aan de winkels: Gap, Barnes and Nobles, Saks en al die andere bekende merken. Hier kun je goed winkelen.

De huizen die de paradijsbewoners hier bouwden passen bij hun omgeving. Craftman etc. Ze zijn te bezichtigen. Ook Frank Lloyd Wright, de grote architect, liet hier verscheidene huizen na.

Een van de rijkste bewoners van Pasadena was Huntington, een spoorwegmagnaat. Zoals zoveel rijke industriëlen liet hij een fantastische kunstverzameling na aan het Amerikaanse publiek. In de Huntington Library is dat gecombineerd met een uitzonderlijk aangename tuin die het mooiste laat zien wat Zuid-California heeft te bieden. Neem er een uur of drie voor, bijvoorbeeld in de ochtend.

Ga dan lunchen in Pasadena of ergens aan Huntington Boulevard en breng de middag door in Old Town, afgerond met een bezoek aan het Norton Simon Museum aan Colorado Avenue. Old Town is de plek om uit eten te gaan, op een terrasje te zitten, te genieten van een druk straatleven.

Tournament of the Roses

Voor Pasadena is de eerste dag van het jaar de belangrijkste. Op Nieuwjaarsdag vindt ieder jaar - sinds 1889, wie zegt daar dat Amerika geen tradities heeft? - de spectaculaire Tournament of the Roses Parade plaats. Het is een soort uitgebreid bloemencorso, met enorme praalwagens, afgewisseld met zogenaamde marching bands. Dezelfde dag, later op de middag is er ook altijd de Rose Bowl football final, waar twee college amateurteams tegen elkaar uitkomen (voor de liefhebbers: de winnaar van de West Coast's Pac 10 Conference en de Big Lakes Big 10 Conference). Beide gebeurtenissen, vooral de parade, worden live op televisie uitgezonden.

Wie de parade wil bijwonen - en er iets van wil zien - dient eigenlijk al de avond tevoren zijn bivak op te slaan aan Colorado Boulevard. Je moet daar van houden, maar het is meestal wel een gezellige boel, zeker als het lekker weer is - en dat is meestal het geval in Pasadena. Na de parade zijn de floats (zoals de praalwagens heten) ook te bezichten in een groot park. Een miljoen toeschouwers betekent een hoop drukte, maar de parade is wel een unieke ervaring.

Pasadena was de eerste suburb waar de gegoede burgers van Los Angeles zich terugtrokken. Veel huizen herinneren nog aan die zeer rijke tijd. Ook nu nog is Pasadena behoorlijk welgesteld. Het meest onaantrekkelijke aspect van Pasadena mag helaas ook niet ongenoemd blijven: de gruwelijke smog die er vooral 's zomers hangt. Omdat het nu een vallei is waarover Pasadena uitkijkt, met in zijn rug de San Gabriel Mountains, blijft de lucht er in die kom hangen, soms zo erg dat de bergen achter een soort waas verdwijnen.

In Pasadena is ook het Norton Simon Museum zeer de moeite waard. Het Gamble House is een voorbeeld van architectuur uit 1908, specifiek voor deze omgeving. Ook Mount Wilson Observatory is de moeite waard.

Pasadena is een voorstad van Los Angeles, de stad die alleen uit voorsteden bestaat. Bijna altijd zal toeristeninformatie voor Pasadena genoemd worden in de secties van gidsen en boeken onder het kopje Los Angeles.

Reizen California

Meer Pasadena

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors