North Carolina
8,2
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
10,0 Natuur
7,0 Interessant
- Stranden

North Carolina

door Frans Verhagen

Ook North Carolina heeft die twee paradoxale kanten van het diepe zuiden in zich die zo typisch zijn voor de staten in deze regio. Enerzijds modern, Anderzijds achterlijk op economisch gebied.

Enerzijds modern zoals in de research triangle, de driehoek tussen Durham, Raleigh en Chapel Hill, waar veel high tech bedrijven zitten. Anderzijds achterlijk op economisch gebied, met arme keuterboeren en laaggeschoolde arbeiders. Enerzijds modern met ingenieurs en technici, anderzijds uiterst conservatief, zoals blijkt uit de fossiele senator die de staat vertegenwoordigt, de vreselijke Jesse Helms. Aan de ene kant maken zwarten hier gemakkelijk carrière, aan de andere kant is racisme altijd de kaart die blanke politici zoals Helms uitspelen als het erop aan komt.

ZELF NAAR North Carolina?

Bekijk alle 15 reizen naar North Carolina

Bezienswaardigheden North Carolina

North Carolina is de staat van high tech en van de tabaksindustrie, een, laten we voorzichtig zeggen, niet al te ruimdenkende tak van de landbouw.

Qua natuur is de staat veel interessanter dan men meestal denkt. Aan de oostkant liggen de prachtige Outer Banks, een rij eilanden voor de kust, met enige fantasie vergelijkbaar met de Waddeneilanden. Aan de westkant liggen de Great Smoky Mountains. Genoeg bezienswaardigheden dus, wat natuur betreft dan.

North Carolina kan in drie streken verdeeld worden: de kustvlakten, de Piedmont Region en de Blue Ridge Mountains. Bij de kust is het gebied erg moerassig, maar verder landinwaarts is de grond zeer vruchtbaar. In het midden ligt het Piedmont Plateau, een brede golvende hoogvlakte. Helemaal in het westen vinden we de Blue Ridge Mountains, een uitloper van de Appalachian Mountains. In North Carolina zijn de zomers warm en benauwd, met koelte in de bergstreken in het westen. Plezierige lente en herfst. Zeer gematigde winters.

Voor de toerist zijn ongetwijfeld die oost en die westzijde het interessantste.

Great Smoky Mountains

De Outer Banks lenen zich voor een lange tocht, met diverse historische plekken, zoals de eerste, 'lost colony', de plaats waar de Wright Brothers hun eerste vliegtuig maakten, de vuurtorens. Great Smoky Mountains is een prachtig park, op de grens van North Carolina en Tennessee. Het is wel een park dat pas met wandelen zijn geheimen prijsgeeft. Dat de entree van het park, waar de resterende Cherokees wonen (de anderen werden in de vorige eeuw naar Oklahoma verdreven), één grote tourist trap is, nemen we dan maar voor lief.

Als de staat aantrekkelijk is voor toeristen dan is dat aan die natuurgebieden te danken. De rest heeft aardige kanten, zoals Raleigh en studentensteden als Chapel Hill en Durham, maar is niet echt een omweg waard.

Wat is de beste reistijd voor North Carolina?

De beste reistijd voor North Carolina varieert afhankelijk van de specifieke activiteiten en regio's die je wilt verkennen. Over het algemeen zijn de lente (april-mei) en de herfst (september-oktober) aangename seizoenen met mild weer en kleurrijke landschappen, ideaal voor het verkennen van de Blue Ridge Mountains en historische plaatsen zoals Asheville. De zomer (juni-augustus) is ideaal voor als je naar het strand wil gaan, terwijl de winter een goede tijd is voor liefhebbers van wintersport in de bergen. 

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Amerika.

Reizen North Carolina

Meer North Carolina

Reviews North Carolina

Adembenemend mooi (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Ineke Uitterhoeve op 08 mei 2017

De Great Smokey Mountains gaan over van de Carolina's naar Tennessee. Wat een prachtgebied en wat een vriendelijke mensen! Het is daar over zo groen en zo mooi dat je er gewoon emotioneel van kan worden.

8,2
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors