North Carolina

North Carolina

door Frans Verhagen

Ook North Carolina heeft die twee paradoxale kanten van het diepe zuiden in zich die zo typisch zijn voor de staten in deze regio. Enerzijds modern, Anderzijds achterlijk op economisch gebied.

Enerzijds modern zoals in de research triangle, de driehoek tussen Durham, Raleigh en Chapel Hill, waar veel high tech bedrijven zitten. Anderzijds achterlijk op economisch gebied, met arme keuterboeren en laaggeschoolde arbeiders. Enerzijds modern met ingenieurs en technici, anderzijds uiterst conservatief, zoals blijkt uit de fossiele senator die de staat vertegenwoordigt, de vreselijke Jesse Helms. Aan de ene kant maken zwarten hier gemakkelijk carrière, aan de andere kant is racisme altijd de kaart die blanke politici zoals Helms uitspelen als het erop aan komt.

Bezienswaardigheden North Carolina

North Carolina is de staat van high tech en van de tabaksindustrie, een, laten we voorzichtig zeggen, niet al te ruimdenkende tak van de landbouw.

Qua natuur is de staat veel interessanter dan men meestal denkt. Aan de oostkant liggen de prachtige Outer Banks, een rij eilanden voor de kust, met enige fantasie vergelijkbaar met de Waddeneilanden. Aan de westkant liggen de Great Smoky Mountains. Genoeg bezienswaardigheden dus, wat natuur betreft dan.

North Carolina kan in drie streken verdeeld worden: de kustvlakten, de Piedmont Region en de Blue Ridge Mountains. Bij de kust is het gebied erg moerassig, maar verder landinwaarts is de grond zeer vruchtbaar. In het midden ligt het Piedmont Plateau, een brede golvende hoogvlakte. Helemaal in het westen vinden we de Blue Ridge Mountains, een uitloper van de Appalachian Mountains. In North Carolina zijn de zomers warm en benauwd, met koelte in de bergstreken in het westen. Plezierige lente en herfst. Zeer gematigde winters.

Voor de toerist zijn ongetwijfeld die oost en die westzijde het interessantste.

Great Smoky Mountains

De Outer Banks lenen zich voor een lange tocht, met diverse historische plekken, zoals de eerste, 'lost colony', de plaats waar de Wright Brothers hun eerste vliegtuig maakten, de vuurtorens. Great Smoky Mountains is een prachtig park, op de grens van North Carolina en Tennessee. Het is wel een park dat pas met wandelen zijn geheimen prijsgeeft. Dat de entree van het park, waar de resterende Cherokees wonen (de anderen werden in de vorige eeuw naar Oklahoma verdreven), één grote tourist trap is, nemen we dan maar voor lief.

Als de staat aantrekkelijk is voor toeristen dan is dat aan die natuurgebieden te danken. De rest heeft aardige kanten, zoals Raleigh en studentensteden als Chapel Hill en Durham, maar is niet echt een omweg waard.

Like deze pagina

Reizen North Carolina

Meer North Carolina

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors