SoHo

SoHo

door Willeke van Doorn

Haal een koffie to-go en struin langs de honderden boetiekjes, designerwinkels en kunstgalerijen die SoHo rijk is. Gietijzeren gevels sieren de straten van deze hippe wijk in Manhatten die is uitgegroeid tot een hotspot van mode- en kunstliefhebbend New York.

SoHo staat voor South of Houston Street en is een wijk in Manhattan die zich uitstrekt tussen Houston Street in het noorden en Canal Street in het zuiden. Deze van oorsprong industriële wijk heeft zich in de afgelopen decennia ontpopt tot een kleurrijke verzameling van kunstgalieren en winkels. Trek een middagje uit voor een bezoek aan SoHo en ontdek een van de hipste wijken van de Big Apple!

ZELF NAAR New York?

Bekijk alle 51 reizen naar New York

Van fabriekswijk tot culturele hotspot

Nergens in New York zie je zoveel gietijzeren gevels en gebouwen als in SoHo. Aan het begin van de negentiende eeuw kwam het gebruik van gietijzer op in New York. Eind van die eeuw had gietijzer zijn nut zodanig bewezen dat architecten het ook in de bouw van huizen gingen gebruiken. Het Cast Iron District, dat voor een groot deel in SoHo ligt, is er het resultaat van.

Als je nu langs de vele winkels en kunstgalerijen loopt in SoHo, is het lastig voor te stellen dat de wijk niet altijd zo hip en bruisend was. SoHo was oorspronkelijk volgebouwd met fabrieken. Nadat deze hun deuren sloten, toverden kunstenaars de oude panden om tot expositieruimtes.

Lower Manhattan Expressway

De gietijzeren panden geven de wijk haar unieke uitstraling. Maar het had niet veel gescheeld of deze oude gebouwen hadden er niet meer gestaan. In de jaren zeventig protesteerden bewoners van Manhattan tegen de plannen om hele stukken van het met pakhuizen en oude fabrieken gevulde SoHo af te breken. Om plaats te maken voor de Lower Manhattan Expressway.

Dat project sneuvelde nadat architecten en historici verklaarden hoe historisch en belangrijk de vijf tot zeven verdiepingen tellende panden met hun gietijzeren voorpanelen in SoHo waren. De Lower Manhattan Expressway was van de baan. Vooral in Greene Street zie je nog veel van deze oude gebouwen met de typerende ijzeren trappen.

Winkelen in SoHo

Vandaag de dag struikel je in SoHo vooral over de hippe winkels: van grote internationale ketens tot kleine zelfstandige boetiekjes. Alle grote namen liggen aan Broadway. Duik de zijstraatjes in voor de exclusievere, duurdere winkels en de kleinere boetiekjes waar je unieke, one-of-a-kind koopjes vindt.

Op de kruising van Broadway en Grand Street strijkt in het weekend een grote antiekmarkt neer. Struin langs de ruim honderd kraampjes en wie weet scoor je wel een leuke souvenir om mee naar huis te nemen na je vakantie in New York.

Kunstgalerieën in SoHo

Genoeg winkels gezien? Loop dans een binnen bij een van de vele kunstgalerieën in SoHo. De wijk staat namelijk niet alleen bekend als winkelparadijs, maar ook als een bonte verzameling van allerlei soorten kunst. Met meer dan driehonderd exposities weet je niet waar je eerst moet kijken.

Als kunstliefhebber mag je ook het Guggenheim Museum niet overslaan tijdens je vakantie in New York. Het wereldberoemde museum heeft een vestiging aan Broadway in SoHo. Een stukje verderop bezoek je het Alternative Museum, het New Museum for Contemporary Art en het Museum of African Art.

Vesuvio

Honger gekregen van je wandeling langs de winkels en musea van SoHo? Onderbreek je winkeltrip voor een heerlijke brunch bij Jack's Wife Freda . Vergeet ook zeker niet even te kijken bij bakkerij Vesuvio die al sinds 1928 in SoHo staat. De groene gevel van Vesuvio is een van meest gefotografeerde plekken in SoHo!

Sluit je middag in SoHo af met een etentje bij een van de vele restaurants. Ga bijvoorbeeld een hapje eten bij een van de gerenomeerde restaurants Club Lounge, The Cupping Room Cafe of Barole. Of kies voor een van de meer trendy zaken zoals Boom, Zoe, Downtown en I Tre Merli. Je verlaat SoHo met een volle maag en volle winkeltassen!

Reizen New York

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors