Alcatraz

Alcatraz

door Nina Bergh

The Rock, Devils Island en The Ring of Fire. Het zijn bijnamen voor Alcatraz. De meest legendarische gevangenis uit de Amerikaanse geschiedenis. Het voormalige boevencomplex is nu een nationaal park met bezoekerscentrum en museum.

Alcatraz ligt in de baai van San Francisco. Het is een klein, verlaten rotseilandje waar ooit de meest beruchte gevangenen van Amerika vast zaten. Ook de bewakers en hun familie woonden op het eiland. Stap op de veerboot en bezoek dit duistere cellencomplex.

ZELF NAAR Alcatraz?

Bekijk alle 32 reizen naar Alcatraz

Alcatraz gevangenis

Heel wat beruchte criminelen sleten hun dagen op dit gevangeniseiland. Onder andere, Al Capone, George 'Machine Gun' Kelly en Robert 'Birdman' Stroud zaten hier vast. Ze brachten het grootste deel van de dag door in kale cellen met enkel een bed en toilet.

In de negentiende eeuw werd Alcatraz gebruikt als militair fort en later als militaire gevangenis. In 1907 werd het rotseiland omgetoverd tot civiele gevangenis. Door de geïsoleerde ligging was ontsnappen (bijna) onmogelijk. Toch deden veertien gevangenen een poging. Drie van hen zijn nooit meer gezien.

Eind jaren zestig kwam het eiland volop in het nieuws. Een groep Native Americans, ging naar het eiland om te protesteren tegen hun achtergestelde positie in de samenleving. Ruim achttien maanden was Alcatraz bezet. De indianen claimde het eiland als hun grondgebied. In 1970 zette president Nixon het leger in en beëindigde de opstand met harde hand.

Tickets voor een Alcatraz tour

Het is mogelijk om een tour door Alcatraz te maken. Hierbij kan je kiezen uit een dagtour en een nachtelijke tour. Op de website van National Park Service vind je meer over de tour en andere praktische informatie.

Als bezoeker kom je door dezelfde ingang naar binnen als de gevangen. Met een sensationele audio-tour ingesproken door ex-gevangenen wordt je rondgeleid door het complex. Op de achtergrond hoor je celdeuren dichtslaan en gevangenen schreeuwen.

Reizen Alcatraz

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors