North Dakota

North Dakota

door Frans Verhagen

Nadat de Indianen waren verdreven en de spoorwegen gearriveerd aan het eind van de negentiende eeuw, werd North Dakota een graanschuur voor Amerika. In 1920 woonden in deze staat 632.000 mensen, dat is niet veel veranderd.

Veel van de bewoners hebben directe familiebanden met de oorspronkelijke kolonisten. Dit is de landbouwstaat bij uitstek. De oostelijke helft wordt gerekend tot het Midden Westen, met zijn vlakke, vruchtbare akkers. Het midden deel hoort bij de Great Plains één niveau hoger ligt de rest op het Missouri Plateau.

ZELF NAAR North Dakota?

Bekijk alle 1 reizen naar North Dakota

Voor toeristen presenteert North Dakota zich als deel van het westen, vanuit logistiek oogpunt de voor de hand liggende keuze, alhoewel de staat even gemakkelijk (of moeilijk) vanuit Seattle als vanuit Minnesota is te bereiken.

Het klimaat in de staat is nogal extreem. De korte, droge en warme zomers zorgen voor een kort maar hevig groeiseizoen; de winters zijn streng. Dat is de reden dat kolonisatie in de vorige eeuw maar moeizaam op gang kwam. Pas toen de treinen het land ontsloten, werd het mogelijk hier een bestaan op te bouwen, en dat was gezien het klimaat toch altijd behoorlijk risicovol.

Theodore Roosevelt

Theodore Roosevelt ontdekte North Dakota in de jaren negentig van de vorige eeuw. Hij kon er naar hartelust de wildeman in zichzelf uitleven, begon een boerderij en amuseerde zich kostelijk. Zijn vee-ranch gaf Roosevelt steeds concretere ideeën over conservation en dat hij later het nationale parken systeem opzette, danken we in niet geringe mate aan deze staat.

In het westelijke deel van de staat is het wildernisgebied langs de Little Missouri River, in de Badlands, een nationaal park geworden, naar hem vernoemd. Het park bestaat uit twee gedeelten, een kilometer of honderd van elkaar gescheiden, en verbonden door de ertussenin liggende Elkhorn Ranch. Er lopen nu weer flinke kuddes bizons rond.

Rocky Mountains

De eerlijkheid gebied te zeggen dat afgezien van deze wildernisgebieden North Dakota de toerist weinig heeft te bieden. Mensen wonen op grote afstand van elkaar, steden zijn op zijn best stadjes en het vlakke land met golvend graan is niet direct inspirerend. Wel is het de moeite waard om een Rocky Mountains/Prairie trip in elkaar te draaien, waarbij de westelijke delen van de Dakota's meegenomen worden. Dat verbreedt het beeld van de westelijke VS.

Reizen North Dakota

Meer North Dakota

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors