Crystal Cathedral Jouw vakantie naar Amerika begint hier!

Crystal Cathedral

door Frans Verhagen

Charismatische predikanten en Zuid-Californië hebben een hechte band. Tussen 1910 en 1930 kwamen honderdduizenden mensen uit het Midden-Westen naar Zuid-Californië, met medeneming van hun plattelandspredikanten.

Het was de tijd dat Long Beach wel Iowa Beach werd genoemd. In de depressie kwamen daar nog de honderdduizenden bij die het platteland van de Dust Bowl ontvluchtten.

ZELF NAAR California?

Bekijk alle 94 reizen naar California

Bob Shuler

Kortom, Los Angeles is doordrenkt met het Midden Westen en dat merk je onder andere in de geloofsbeleving. Er was bijvoorbeeld Bob Shuler, de ultieme Bible Belt predikant, geboren in Tennessee, begonnen als dominee in Texas en in 1920 opgedoken bij een kleine, zwaar in de schulden zittende gemeente in downtown L.A. Binnen tien jaar bouwde Shuler die uit van 900 tot 42.000 leden, betaalde alle schulden en werd een invloedrijk figuur. In 1927 slaagde hij er zelfs in zijn eigen kandidaat voor burgemeester gekozen te krijgen, John Porter, een voormalig verkoper van auto-onderdelen uit, juist, Iowa. De macht van Shulers radiostation en zijn kleine luyden als kiezersblok werd pas in de depressie gebroken.

McPherson

Mijn favoriet in California's rariteitenkabinet is Aimee Semple McPherson, een vurige predikante die in 1919 uit Rhode Island kwam. Ze had al snel een schare om zich heen verzameld, bouwde een grote kerk maar leeft vooral voort als hoofdpersoon van een kidnap- en seksschandaal (wat anders?).

McPherson preekte in een stijl die aansprak bij haar publiek, laag opgeleide, goedgelovige filmliefhebbers. Ze ontwikkelde een techniek van verklede preken. Gekleed als een footballspeler verkondigde ze dat ze 'carried the ball for Christ'; als een politieman op een motor 'arresteerde' ze de zonde en riep haar publiek op vaart te minderen op weg naar de ondergang; met een hooivork joeg ze de duivel weg. Het orgel van de Temple donderde op de achtergrond, met een brass band en een enorm koor - spektakel. Het schandaal was dat ze in 1926 voor een maand verdween met een lid van het kerkbestuur. Na terugkeer verklaarde de predikante dat ze ontvoerd was geweest, maar al snel werd duidelijk dat McPherson's hormonen de dader waren.

Anaheim

Ik vertel dit om u over te halen, als u toch in Anaheim bent, ook de Crystal Cathedral te bezoeken. Het blinkende, helemaal uit glas opgetrokken domein van Robert Schuller, een tv-predikant met een optimistische boodschap van eigen kracht en zelfvertrouwen, borduurt voor op deze erfenis van het Midden-Westen. Een brave man leidde me niet alleen rond maar maakte me ook deelgenoot van zijn diepste innerlijke motivatie om met Schuller te werken - en diens zoon, want het is een familiebusiness.

Ik vond het fantastisch: imposant gebouw en de beeldengroepen met bijbelscènes konden niet prulleriger en kitscheriger. Mijn filosofie is dat als je dit soort dingen wilt doen, je ze goed moet doen. En dat doet Schuller. Verder heeft Anaheim verdraaid weinig te bieden, met uitzondering van de Orange County Fair als die toevallig net bezig is. Behalve kermis is het een plek waar kinderen de mooiste varkens, koeien en kippen komen laten zien. Om te onderstrepen dat het platteland toch nooit erg ver weg is. Op de website van The Christ Cathedral vind je meer over de kerk en andere praktische informatie.

Reizen California

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors