Arizona
8,0
8,3 Algemene ervaring
8,3 Beziens­waardigheden
8,8 Locals
9,8 Natuur
7,0 Interessant
3,5 Stranden

Arizona

door Willeke van Doorn

Uitgestrekte stukken rood en droog woestijnlandschap kenmerken de staat Arizona. Door de groeiende bevolking werden in de vorige eeuw delen van de woestijn opgeslokt door nieuwe steden en oases zoals hoofdstad Phoenix en de stad Flagstaff.

Arizona ligt in het zuidwesten van de Verenigde Staten en grenst in het westen aan Californië. De staat trekt vooral veel reizigers dankzij de veelbezochte Grand Canyon. Een deel van de Route 66 trekt door Arizona waardoor een roadtrip een van de beste manieren is om door de staat te reizen. Stop onderweg bij de Grand Canyon, Monument Valley, hoofdstad Phoenix en trek door de Sonorawoestijn.

Monument Valley

Begin je rondreis door Arizona in Monument Valley. Deze enorme vallei strekt zich uit over zowel Utah als Arizona. In deze uitgestrekte vallei reizen uit het niets gigantische, rode rotsformaties de lucht in. De rode rotsen steken sterk af tegen de helderblauwe lucht als achtergrond. Je gaat hier even terug in de tijd en ziet hoe de natuur vrij zijn gang is gegaan.

Volg de ruim twintig kilometer lange zandweg door Monument Valley die je meeneemt over de grens naar Utah en langs alle belangrijke bezienswaardigheden in het gebied. Je rijdt onder meer langs rotsformaties The Mittens, The Three Sisters en Totem Pole en het uitkijkpunt John Ford's Point. Vergeet je fotocamera niet. Je schiet hier prachtige plaatjes van de Amerikaanse wildernis.

Grand Canyon

Vanuit Monument Valley vervolg je je reis dwars door Arizona richting het zuiden. Je eerste stop is het Grand Canyon National Park. De 1600 meter diepe kloof de Grand Canyon is de grootste publiekstrekker in dit park en een van de populairste bezienswaardigheden van Amerika. De Colorado River deed er miljoenen jaren over om de kloof te vormen en snoept nog altijd 1,6 centimer per eeuw van de bodem af.

Loop langs de zuidzijde van de Grand Canyon voor de mooiste uitzichten over de oranjerode gelaagde rotswanden en de rivier die er tussendoor kronkelt. Of bezoek juist de North Rim. Hier is het meestal wat rustiger waardoor je meer ruimte hebt om schitterende panoramafoto's te maken om mee naar huis te nemen als aandenken aan je reis naar de Grand Canyon.

Route 66

Zodra je camera vol staat met foto's van het rode woestijnlandschap rondom de Grand Canyon stap je weer in je auto en vervolg je je weg. Tijdens je rondreis door Arizona pak je een stukje van de wereldberoemde autoroute Route 66 mee. De weg loopt van oost naar west dwars door de staat richting Californië.

Het plaatsje Flagstaff ligt aan Route 66. Wie in de buurt van Flagstaff rondrijdt, waant zich in een totaal andere wereld dan de woestijnen waar Arizona vooral om bekend staat. Achter het stadje liggen hoge besneeuwde bergtoppen waar je in de winter op je skilatten of snowboard in razendsnel tempo vanaf raast.

Phoenix Arizona

Vanuit het centrum van Flagstaff brengt de I-17 je verder naar het zuiden richting Phoenix, de hoofdstad van Arizona. Phoenix is een stad die snel uitdijt, vergelijkbaar met Los Angeles. De hoofdstad telt inmiddels ruim 1,5 miljoen inwoners. Hectares woestijn zijn al opgeslokt om plaats te maken voor hoge flatgebouwen.

Bezoek in Phoenix het Heard Museum waar je veel te weten komt over de kunst en geschiedenis van Indianen uit het zuidwesten van de Verenigde Staten. In het Phoenix Art Museum bekijk je modernere kunstwerken. Wandel ook eens langs de tientallen woestijnplanten in de Desert Botanical Garden van Phoenix.

Sonorawoestijn

Ten zuiden van Phoenix liggen gebieden waar toeristen vaak niet aan toekomen, maar die wel degelijk de moeite waard zijn. Je baant je hier een weg door de Sonorawoestijn: kilometers aan zand en cactussen waar geen einde aan lijkt te komen.

De Sonorawoestijn, die zich ook in Mexico en in andere Amerikaanse staten uitstrekt, bestreikt meer dan 300 vierkante kilometer land en is daarmee een van de grootste woestijnen ter wereld. De woestijn ligt op de grens van Arizona met Mexico en maakt daarmee een einde aan je roadtrip door de woestijnstaat die Arizona heet.

Like deze pagina

Reizen Arizona

Meer Arizona

Reviews Arizona

Arizona (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Judith van Nimwegen op 17 mei 2017

Heel mooi om de Meteor Crater te bezoeken. Het ligt heel erg afgelegen en kost misschien wat extra tijd, maar als je er eenmaal bent zul je geen massatoerisme ervaren. Erg mooi om de krater te zien tijdens een rondleiding met gids.

7,6
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Natuur
6 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Arizona

 • Zonnig
Ultieme tip: Probeer je voor te bereiden op de hitte.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Kamperen met het beste uitzicht over Monument Valley (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Linda Piersma op 17 mei 2017

Sta elke dag vroeg op om de zonsopkomst te bekijken en dan zie je ook heel wat wildleven. Zo hebben wij onder andere een coyote gespot in de Canyon de Chelly. Must do is daar de White House Trail naar de bodem van Canyon de Chelly naar een ruïne van een grotwoning gemaakt door de oorspronkelijke bewoners. Hike de trail rond de Left Mitten in Monument Valley en waan je in een western film (vele westerns zijn daar opgenomen). Antelope Canyon is ook zeker een bezoek waard met prachtige grillige door water gevormde wanden, kunst van de natuur!

Pluspunten Arizona

 • De oorspronkelijke bewoners zijn super aardig
 • Veel Navajo cultuur

Minpunten Arizona

 • Geen
Ultieme tip: Boek voor elk budget een overnachting via The View Hotel (kamers, cabins en kampeerplekken) en heb ook een prachtige ervaring midden in Monument Valley.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Roadtrip west coast (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door David De Sloovere op 11 mei 2017

Wij hebben twee maanden rondgetrokken in Amerika langst Arizona, California, Nevada, South Dakota, Utah en Wyoming. Het was een prachtige roadtrip! Busje gehuurd bij escape campervans. Zeker een aanrader! Voor langere periodes krijg je altijd wel korting als je erachter vraagt.

8,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
7 Interessant
6 Stranden
Ultieme tip: Grand Canyon, Monument Valley road, Antelope Canyon (lichtinval best op middag), Horshoe bend (zonsondergang), lake powell.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

The Wave (bezocht in april 2011)

Review geschreven door Ben Töller op 10 mei 2017

Iedereen die een camper- of autoreis boekt naar West-Amerika weet een beetje wat ze te wachten staat. Veel natuurfenomenen zijn bekend: Grand Canyon, Zion- en Bryce National Park, Yosemite, teveel om op te noemen. Al deze plekken zijn redelijk eenvoudig te bereiken. The Wave is een plek waar je niet zo eenvoudig kunt komen. Om het landschap te beschermen mogen er per dag maximaal twintig mensen de twaalf kilometer.

De route wordt aangeven door een folder die je ontvangt samen met de aangevraagde permit. Een permit is een noodzaak als je wil wandelen in North en South Coyote Buttes. The Wave ligt in North Coyote Buttes. De permit kost $7,00 per persoon (2011) en de betaling gaat door middel van CREDITCARD (maar die heb je toch nodig in de VS). Hoe gaat het aanvragen van de PERMIT in z'n werk? tien plekken worden vier maanden van te voren aangewezen door middel van een loterij.

De andere tien plekken (er mogen namelijk maar teintig personen per dag The Wave (kwetsbaar) bezoeken) worden op de dag zelf toegewezen aan mensen die bij Buro of Landmanagment in Paria aanwezig zijn. Je gaat vier maanden voor je geplande bezoek naar de website (zie hieronder): -je mag drie voorkeursdata doorgeven -kosten $5,00 administratiekosten die verrekend wordt met je permit kosten ($7,00 p.p.) als je een permit krijgt toegewezen. Anders ben je de $5,00 kwijt. -je krijgt bericht op de eerste van de volgende maand en je krijgt dan de permit thuis gestuurd (wel adres invullen) 4-6 weken na de toewijzing. Voorbeeld.. in januari aanvragen voor mei, 1 februari bericht, begin of half maart permit in huis.

Beste tijd is april, mei, september en oktober, de zomer maanden zijn erg heet. De wandeling is maar 12 kilometer, MAAR gaat door geaccidenteerd terrein en er is geen PAD. Soms wel een "steenmannetje". Hieronder staat de link naar de website om een PERMIT te bemachtigen http://www.blm.gov/az/paria/index.cfm?usearea=CB

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Arizona

 • Landschap
 • goed te reizen

Minpunten Arizona

 • In de zomer te heet.
Ultieme tip: Ga niet doelloos op reis. Als je mooie landschapsfoto's wilt maken, neem dan de tijd, kies het juiste tijdstip en bereidt je goed voor.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis door de staat (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Sandra Oostdam op 09 mei 2017

Fantastische reis gemaakt door deze staat. Sedona is zeer zeker de moeite waard! Jerome een oud dorp hoog in de bergen. Route 66 loopt hier ook deels doorheen wat erg leuk is om de rijden. Vooral het stadje Williams moet je bezoeken.

Aangeraden voor: Stellen

De Verenigde Staten, wat een vakantiebestemming! (bezocht in mei 2008)

Review geschreven door Jeroen Loots op 07 mei 2017

Rondreizen in de Verenigde Staten is het gemakkelijkste dat er is. Zeker met het mooie weer dat wij hadden in mei 2008, hoewel we daar door de harde wind en de daardoor ontstane zandstorm niet echt van konden genieten. Maar gelukkig hebben we de foto's nog.

Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Arizona, genoeg te beleven! (bezocht in juni 2012)

Review geschreven door Hannie Van Tilburg op 07 mei 2017

De staat Arizona heeft genoeg te bieden om een mooie vakantie door te brengen. Een groot deel van Route 66 loopt door Arizona, waardoor er authentieke stadjes te bezoeken zijn. Onder andere Williams dat weer een goed vertrekpunt is naar de Grand Canyon. Maar ook Sedona en Jerome zijn een bezoek waard. Daarnaast zijn er voldoende parken te bezoeken. Ik noem Oak Creek State Park, en dan vooral The Slide Rock Creek. Maar ook Sunset Crater en Wupatki National Monument State Park zijn een bezoek waard. Niet te missen is natuurlijk Page met Antelope Canyon en Horseshoe Bend. Met andere woorden, ik kan nog wel even doorgaan want er is daarnaast nog genoeg te zien en te beleven.

Pluspunten Arizona

 • aardige mensen
 • nog ruimte genoeg
 • niet overdreven duur
Ultieme tip: Antelope Canyon in Page is een magische plek om te bezoeken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Roadtrip VS 2016 (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Ingrid De Maeyer op 16 december 2016

Horseshoe Bend, Upper Antelope Canyon-tour, Grand Canyon, Flagstaff, Phoenix, Hot Air Expeditions-ballonvaart vanuit Phoenix over de Sonoran Desert. Allemaal toppers. Jammer genoeg minder goed weer en zelfs regen en onweer in Grand Canyon waardoor we niet alles kunnen bezoeken wat we gepland hadden. Een reden om nog eens terug te gaan, want zeker de moeite, de natuur is overweldigend!

Pluspunten Arizona

 • prachtige natuur
Ultieme tip: Horseshoe Bend en Antelope Canyon, maar bij voorkeur niet in hoogseizoen.

Monument Valley (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Dagmar van Velzen op 09 oktober 2016

Monument Valley is absoluut het bezoeken waard. Tijdens mijn bezoek ben ik rondgeleid door Richard, een Navajo. Hij kon zo veel en zo mooi vertellen over de geschiedenis van dit prachtige landschap.
Het is indrukwekkend en immens. Het maakt je bewust van de lange geschiedenis van dit land, lang voordat het 'ontdekt' werd.

Lake Powell (bezocht in februari 2012)

Review geschreven door Corrie Brouwer op 04 oktober 2016

Schitterend in de winter, ene dag in anderhalve meter sneeuw (Bryce Canyon Utah) volgende dag op weg naar Page (Antylope Canyon) kom je langs Lake Powell, ADEMBENEMEND, zo mooi dat prachtige blauwe meer tegen die roodbruine rotsen. We hebben hier een uur gezeten genietend van het uitzicht

Pluspunten Arizona

 • Vriendelijk en gemoedelijk

Minpunten Arizona

 • Veel toeristen
 • behalve in het winterseizoen
Ultieme tip: Boek zeker een excursie door de Antylope Canyons met een echte indiaan als gids. Geweldig, de kleuren de pracht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Horseshoe Bend Arizona (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Alie Koffeman op 04 oktober 2016

Horseshoe Bend was voor ons een onverwacht oaah-momentje. Want wie had dat gedacht, dat je stil kon worden van een bocht in een rivier. Voordat je het kan bewonderen heb je wel eerst een steile en lange wandeling voor de boeg. Lekkere wandelschoenen en genoeg water zijn een aanrader. Zo kun je ook nog lachen op de foto. Naast Horseshoe Bend heb je ook allerlei andere plekken die je wil zien in Arizona. Arizona is de Grand Canyon-state en de Grand Canyon is ook zeker de moeite waard. Deze kan bezocht worden via helikopter, te paard, met de auto of te voet.

7,2
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
8 Interessant
1 Stranden

Pluspunten Arizona

 • aardige locals
Ultieme tip: Phoenix is de hoofdstad van Arizona en hier heb je veel dingen om te zien en te doen. Zoals Phoenix Zoo of Arizona Science Museum.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors