Arizona
7,2
7,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
10,0 Natuur
8,0 Interessant
1,0 Stranden

Arizona

door Willeke van Doorn

Uitgestrekte stukken rood en droog woestijnlandschap kenmerken de staat Arizona. Door de groeiende bevolking werden in de vorige eeuw delen van de woestijn opgeslokt door nieuwe steden en oases zoals hoofdstad Phoenix en de stad Flagstaff.

Arizona ligt in het zuidwesten van de Verenigde Staten en grenst in het westen aan Californië. De staat trekt vooral veel reizigers dankzij de veelbezochte Grand Canyon. Een deel van de Route 66 trekt door Arizona waardoor een roadtrip een van de beste manieren is om door de staat te reizen. Stop onderweg bij de Grand Canyon, Monument Valley, hoofdstad Phoenix en trek door de Sonorawoestijn.

Monument Valley

Begin je rondreis door Arizona in Monument Valley. Deze enorme vallei strekt zich uit over zowel Utah als Arizona. In deze uitgestrekte vallei reizen uit het niets gigantische, rode rotsformaties de lucht in. De rode rotsen steken sterk af tegen de helderblauwe lucht als achtergrond. Je gaat hier even terug in de tijd en ziet hoe de natuur vrij zijn gang is gegaan.

Volg de ruim twintig kilometer lange zandweg door Monument Valley die je meeneemt over de grens naar Utah en langs alle belangrijke bezienswaardigheden in het gebied. Je rijdt onder meer langs rotsformaties The Mittens, The Three Sisters en Totem Pole en het uitkijkpunt John Ford's Point. Vergeet je fotocamera niet. Je schiet hier prachtige plaatjes van de Amerikaanse wildernis.

Grand Canyon

Vanuit Monument Valley vervolg je je reis dwars door Arizona richting het zuiden. Je eerste stop is het Grand Canyon National Park. De 1600 meter diepe kloof de Grand Canyon is de grootste publiekstrekker in dit park en een van de populairste bezienswaardigheden van Amerika. De Colorado River deed er miljoenen jaren over om de kloof te vormen en snoept nog altijd 1,6 centimer per eeuw van de bodem af.

Loop langs de zuidzijde van de Grand Canyon voor de mooiste uitzichten over de oranjerode gelaagde rotswanden en de rivier die er tussendoor kronkelt. Of bezoek juist de North Rim. Hier is het meestal wat rustiger waardoor je meer ruimte hebt om schitterende panoramafoto's te maken om mee naar huis te nemen als aandenken aan je reis naar de Grand Canyon.

Route 66

Zodra je camera vol staat met foto's van het rode woestijnlandschap rondom de Grand Canyon stap je weer in je auto en vervolg je je weg. Tijdens je rondreis door Arizona pak je een stukje van de wereldberoemde autoroute Route 66 mee. De weg loopt van oost naar west dwars door de staat richting Californië.

Het plaatsje Flagstaff ligt aan Route 66. Wie in de buurt van Flagstaff rondrijdt, waant zich in een totaal andere wereld dan de woestijnen waar Arizona vooral om bekend staat. Achter het stadje liggen hoge besneeuwde bergtoppen waar je in de winter op je skilatten of snowboard in razendsnel tempo vanaf raast.

Phoenix Arizona

Vanuit het centrum van Flagstaff brengt de I-17 je verder naar het zuiden richting Phoenix, de hoofdstad van Arizona. Phoenix is een stad die snel uitdijt, vergelijkbaar met Los Angeles. De hoofdstad telt inmiddels ruim 1,5 miljoen inwoners. Hectares woestijn zijn al opgeslokt om plaats te maken voor hoge flatgebouwen.

Bezoek in Phoenix het Heard Museum waar je veel te weten komt over de kunst en geschiedenis van Indianen uit het zuidwesten van de Verenigde Staten. In het Phoenix Art Museum bekijk je modernere kunstwerken. Wandel ook eens langs de tientallen woestijnplanten in de Desert Botanical Garden van Phoenix.

Sonorawoestijn

Ten zuiden van Phoenix liggen gebieden waar toeristen vaak niet aan toekomen, maar die wel degelijk de moeite waard zijn. Je baant je hier een weg door de Sonorawoestijn: kilometers aan zand en cactussen waar geen einde aan lijkt te komen.

De Sonorawoestijn, die zich ook in Mexico en in andere Amerikaanse staten uitstrekt, bestreikt meer dan 300 vierkante kilometer land en is daarmee een van de grootste woestijnen ter wereld. De woestijn ligt op de grens van Arizona met Mexico en maakt daarmee een einde aan je roadtrip door de woestijnstaat die Arizona heet.

Like deze pagina

Reizen Arizona

Meer Arizona

Reviews Arizona

Roadtrip VS 2016 (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Ingrid De Maeyer op 16 december 2016

Horseshoe Bend, Upper Antelope Canyon-tour, Grand Canyon, Flagstaff, Phoenix, Hot Air Expeditions-ballonvaart vanuit Phoenix over de Sonoran Desert. Allemaal toppers. Jammer genoeg minder goed weer en zelfs regen en onweer in Grand Canyon waardoor we niet alles kunnen bezoeken wat we gepland hadden. Een reden om nog eens terug te gaan, want zeker de moeite, de natuur is overweldigend!

Pluspunten Arizona

  • prachtige natuur
Ultieme tip: Horseshoe Bend en Antelope Canyon, maar bij voorkeur niet in hoogseizoen.

Monument Valley (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Dagmar van Velzen op 09 oktober 2016

Monument Valley is absoluut het bezoeken waard. Tijdens mijn bezoek ben ik rondgeleid door Richard, een Navajo. Hij kon zo veel en zo mooi vertellen over de geschiedenis van dit prachtige landschap.
Het is indrukwekkend en immens. Het maakt je bewust van de lange geschiedenis van dit land, lang voordat het 'ontdekt' werd.

Lake Powell (bezocht in februari 2012)

Review geschreven door Corrie Brouwer op 04 oktober 2016

Schitterend in de winter, ene dag in anderhalve meter sneeuw (Bryce Canyon Utah) volgende dag op weg naar Page (Antylope Canyon) kom je langs Lake Powell, ADEMBENEMEND, zo mooi dat prachtige blauwe meer tegen die roodbruine rotsen. We hebben hier een uur gezeten genietend van het uitzicht

Pluspunten Arizona

  • Vriendelijk en gemoedelijk

Minpunten Arizona

  • Veel toeristen
  • behalve in het winterseizoen
Ultieme tip: Boek zeker een excursie door de Antylope Canyons met een echte indiaan als gids. Geweldig, de kleuren de pracht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Horseshoe Bend Arizona (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Alie Koffeman op 04 oktober 2016

Horseshoe Bend was voor ons een onverwacht oaah-momentje. Want wie had dat gedacht, dat je stil kon worden van een bocht in een rivier. Voordat je het kan bewonderen heb je wel eerst een steile en lange wandeling voor de boeg. Lekkere wandelschoenen en genoeg water zijn een aanrader. Zo kun je ook nog lachen op de foto. Naast Horseshoe Bend heb je ook allerlei andere plekken die je wil zien in Arizona. Arizona is de Grand Canyon-state en de Grand Canyon is ook zeker de moeite waard. Deze kan bezocht worden via helikopter, te paard, met de auto of te voet.

7,2
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
8 Interessant
1 Stranden

Pluspunten Arizona

  • aardige locals
Ultieme tip: Phoenix is de hoofdstad van Arizona en hier heb je veel dingen om te zien en te doen. Zoals Phoenix Zoo of Arizona Science Museum.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors