Iowa

Iowa

door Willeke van Doorn

De staat Iowa ligt in het hart van de Amerikaanse Mid West en staat voor de gemiddelde Amerikaan zo ongeveer synoniem aan mais en varkens. Dat komt gedeeltelijk door de beelden die je altijd ziet van de voorverkiezingen voor het presidentschap die traditioneel beginnen in Iowa.

Om goed te scoren bij de Amerikaanse verkiezingen ploegen kandidaten door meters sneeuw om biggetjes te omarmen en de boeren naar de mond te praten. Landbouw is waar het in Iowa om draait: de grond is in vrijwel de gehele staat extreem vruchtbaar. In het oosten wordt Iowa begrensd door de Mississippi River, in het westen door de Missouri River. Daartussen ligt een vlak gebied met riviertjes en meren.

ZELF NAAR Iowa?

Bekijk alle 1 reizen naar Iowa

Europese achtergrond Iowa

Iowa is ingedeeld volgens het klassieke Amerikaanse landbouwmodel. De staat werd opgedeeld in secties die volgens de Homestead Act aan kolonisten werden beloofd. In Iowa wonen veel mensen met voorouderen uit Duitsland, Scandinavië en het midden van Europa.

De Europeanen startten in Iowa veel landbouwbedrijven. De familiebanden zijn hier nog steeds zeer hecht en Iowa staat model voor het traditionele Amerikaanse leven in de Mid West.

Voorverkiezingen Iowa

Veel mensen kennen Iowa vooral vanwege de voorverkiezingen om het Amerikaanse presidentsschap. Iowa is de eerste staat die stemt tijdens de voorverkiezingen. De caucus in februari vormt de start van het verkiezingsjaar in de Verenigde Staten.

Amerikaanse burgers gaan in hun staat naar de stembus om een presidentskandidaat te kiezen voor de Democraten en de Republikeinen. Tegen de zomer is meestal bekend welke twee kandidaten het tegen elkaar op gaan nemen in de presidentsverkiezingen later dat jaar.

Des Moines

Veel mogelijke presidentskandidaten trekken Iowa in om de mensen voor zich te winnen. Een bezoek aan Des Moines, de hoofdstad van Iowa, hoort daar vaak bij. Voor toeristen is er niet heel veel te zien in deze toch wel een beetje saaie hoofdstad.

Het Iowa State Capitol is een van de bezienswaardigheden in Des Moines. Het gebouw dat je herkent aan de gouden koepel op het dak, is de werkplaats van de lokale politici van Iowa en huisvest het Supreme Court van de staat.

Iowa City

Iowa City is een stuk levendiger dan Des Moines, wat vooral komt door de campus van de University of Iowa die in de stad ligt. In de zomermaanden is het dan ook wat stiller in het plaatsje wanneer veel student de campus verlaten.

De universiteit staat vooral bekend om haar goede literatuur- en schrijversopleidingen wat de stad in 2008 de titel Unesco City of Literature opleverde. Je bezoekt hier het Old Capitol Museum, het University of Iowa Museum of Art en Museum of National History.

Bezienswaardigheden in Iowa

Wie geïnteresseerd is in de presidentiële geschiedenis van de VS reist verder naar de Herbert Hoover National Historic Site in West Branch. Je bezoekt hier het kleine witte huisje waar Herbert Hoover is geboren. Hoover werkte zich op van plattelandsjongen tot de 31e president van de Verenigde Staten en staat symbool voor de American Dream.

Bezoek ook een van de Amana Colonies. In deze religieuze leefgemeenschappen lijkt de tijd soms te hebben stilgestaan. Hannibal is beroemd vanwege de schrijver Mark Twain, die hier werd geboren. Een reis naar Iowa plan je het beste in de zomer, wanneer het er droog en warm is. Het klimaat is hier 's winters niet erg vriendelijk, zoals menig presidentskandidaat kan beamen.

Reizen Iowa

Meer Iowa

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors