Santa Fe

Santa Fe

door Frans Verhagen

De meeste activiteiten in Santa Fe vinden plaats tijdens de zomer en de herfst, als er altijd wel een fiesta is te vinden. In het eerste weekend van september vindt op de Santa Fe Rodeo Ground de jaarlijkse Banjo and Fiddle Contest plaats.

De tweede week van september beginnen de Fiestas de Santa Fe, een mengeling van religieuze, culturele en gemeenschapsactiviteiten. Het hart van de feesten vormen de processies en de missen. Fiestas begint officieel op vrijdag met El Pregan de las Fiestas, bij zonsopgang in de Rosario Chapel. Het eindigt 's zondags met een mis en een kaarslicht processie naar het Cross of the Martyrs. In de tussentijd zult u zich geen minuut vervelen in Santa Fe.

ZELF NAAR Santa Fe?

Bekijk alle 5 reizen naar Santa Fe

De herfst is qua klimaat het mooiste jaargetijde in Santa Fe en omgeving. Er is zelfs een changing of the leaves, begin oktober in de bergen, midden oktober in de stad. Vanaf november begint men aan sneeuw te denken om in Sweeney Center te gaan skiën.

Een tour van de stad begint altijd op de Plaza. Aan de overkant van de rivier en de Plaza liggen Guadalupe Street en de oude woonwijk Barrio de Analco. De Plaza was het eindpunt van de beroemde Santa Fe Trail, die vanuit Missouri naar het zuiden voerde.

The Oldest House (215 East De Vargas Street) is een mooi voorbeeld van een traditioneel adobe-huis, al is er geen bewijs voor de claim dat het huis inderdaad het oudste is (de fundering zou al in de dertiende eeuw door indianen gelegd zijn). Ook interessant zijn het Boyle House (327 East De Vargas Street) en het Adolph Bandelier-House (352 East De Vargas Street). De Chapel at San Miguel (401 Old Santa Fe Trail) dateert uit 1636, en werd gebruikt door de Tlaxcalaanse bedienden van de spaanse kolonisten.

Kunst

Ieder zijn smaak, en over galerieën kunnen we dus alleen maar zeggen dat het wel raar moet lopen als er tussen die tweehonderd zaken niet een is die u bevalt. De keuze varieert van kitsch tot pretentieuze high art - u zult het zelf moeten bekijken. Canyon Road is de wijk van de artiesten, maar de galerieën zijn niet alleen daar te vinden. Om u een idee te geven, in de Visitors Guide adverteert een winkel onder de vlag Folk Art by the truck load, met een grote foto met spul dat zo van de lopende band is gerold.

Musea

Alle musea in Santa Fe zijn dagelijks geopend van 10 tot 17 u, behalve in januari en februari als ze op maandag zijn gesloten. Een pas voor drie dagen museum lopen kost $ 5.

Het Palace of the Governors heeft een geschiedkundig museum met regionaal materiaal in alle tijdvakken.

Het Museum of Fine Arts biedt onderdak aan twintigste eeuwse en contemporaine kunst. De permanente collectie heeft oa werk van Georgia O'Keeffe. Het gebouw alleen al is de moeite waard. Het is een kopie van de New Mexico exhibit in de Panama California Exposition die in 1915 in San Diego werd gehouden. Het was het eerste gebouw in Santa Fe dat in Pueblo-stijl werd gebouwd, en gaf een enorme impuls aan wat nu bekend is als Santa Fe-stijl.

Het Museum of International Folk Art heeft mooie collecties uit diverse landen, met de nadruk op hispanic folk art.

Het Museum of Indian Arts and Culture heeft het historische en actuele leven van de Pueblo, Navajo en Apache volkeren als onderwerp.

Het Institute of American Indian Arts Museum is gewijd aan contemporaine indiaanse kunst en wordt beheerd door de indianen zelf, als onderdeel van de studie van hun native culture.

Het Wheelwright Museum of the American Indian heeft de vorm van een indiaanse hogan, een historische huis van de Navajo. Hoewel nu alle indiaanse kunst en levenswijzes een plaats hebben gevonden, is de Navajo-kant traditioneel het sterkste in dit in 1937 door een blanke dame gesticht museum.

El Rancho de las Golondrinas is een flinke boerderij waar het leven van de vroege spaanse kolonisten wordt uitgebeeld. Neem de I-25 tot aan exit 276 en volg de aanwijzigingen. Op 1 en 2 oktober vindt er het Harvest Festival plaats, tel. (505)471-2261.

De School of American Research is een antropologische instelling, die in het Indian Art Research Center een hoog aangeschreven collectie kunst uit het zuidwesten heeft.

Santa Fe Children's Museum.

Ook de moeite waard is de San Miguel Mission, die de oudste van de VS zou zijn. Niet echt, maar toch leuk.

Muziek

Het hele jaar door wordt er veel klassiek muziek gemaakt in Santa Fe, met als hoogtepunt het Santa Fe Chamber Music Festival in juli en augustus, als ook de gerenommeerde Santa Fe Opera zijn voorstellingen in het openluchttheater houdt.

Indiaanse activiteiten

Afgezien van Taos - ongeveer 110 kilometer van Santa Fe - wat een verhaal apart waard is, kunt u in de buurt van Santa Fe verscheidene pueblo's bezoeken. We noemen:

San Ildefonso.

San Juan Pueblo.

Santa Clara Pueblo en de Puye Cliff Dwellings.

Eten

Santa Fe is een relatief rijke plaats, bevolkt door mensen die van het leven genieten. De keuken is er dan ook relatief goed, vooral in wat geldt als Southwestern Cuisine, een mengeling van Mexicaans, Amerikaanse en Spaans. Coyote Cafe van Mark Miller is beroemd, maar of het nog steeds goed is moet u zelf proberen.

The Santa Fe School of Cooking voor amateurs die dol zijn op de Mexicaanse keuken of een iets indiaans willen proberen.

Wintersport

Het Santa Fe Ski Basin op een kilometer of dertig van het stadscentrum geldt als het beste skigebied van New Mexico. Het is een dagpark, er zijn geen overnachtingsmogelijkheden. De weg erheen voert door het Hyde Memorial State Park waar u 's zomers kunt wandelen en in de herfst de kleuren kunt gadeslaan.

Behalve de natuur is in de omgeving van Santa Fe ook Los Alamos interessant, maar vooral omdat het een stadje is dat uit het niets werd opgetrokken in 1943 om de atoombom te ontwikkelen. Er is nu een museum dat die geschiedenis memoreert.

Reizen Santa Fe

Meer Santa Fe

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors