Upper West Side

Upper West Side

door Frans Verhagen

Iedereen lijkt een zwak te hebben voor dit snelle, liberale, linkse stukje van de bloeiende intellectuelen-scene. De Upper West Side ligt tussen de open velden van Central Park en de meer geraffineerde, kronkelende bekoring van Riverside Park.

Zelfs nieuwkomers zullen al snel een aantal attracties van de Upper West Side kennen, zoals het Lincoln Center for the Performing Arts vlakbij Columbus Circle; Zabar's, de spectaculaire delicatessenwinkel voor stadsgastronomen; het sobere uit 1884 stammende Dakota gebouw aan Central Park, bekend van Rosemary's Baby en John Lennon; de weelderig gedecoreerde wanden van het Café des Artistes en de reusachtige hallen van het American Museum of Natural History.

ZELF NAAR New York?

Bekijk alle 51 reizen naar New York

Columbus Circle

De Upper West Side begint bij Columbus Circle, op de hoek van Broadway en Central Park. Na de bouw van Lincoln Center en de Juliard School of Music kwamen meer en meer musici en andere kunstzinnige lui hier wonen, deels in de grote appartementsgebouwen, deels in de mooie townhouses die hier soms staan.

Columbus Avenue en Amsterdam Avenue

Tot voor een jaar of twintig geleden was het gedeelte van de Upper West Side tussen pak 76th Street en Columbia University (116th) niet direct erg aantrekkelijk. Veel verval, troep, huurkazernes, drugs etc. Sindsdien is het meegetrokken in de upgrading van New York. Ook de opbloei van Columbus Avenue en later Amsterdam Avenue heeft bijgedragen aan de comeback van dit gedeelte van de stad.

Langs de zoom van Central Park staan de beroemde appartementsgebouwen zoals The Dakota, waar John Lennon woonde toen hij werd vermoord. Mooiere huizen staan nog aan de Riverside Drive (de mooiste huizen tussen 105th en 106th), tot ongeveer Grant's Tomb bij 123rd. Boven 125th begint Harlem.

Reizen New York

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors