Greenwich Village Jouw vakantie naar Amerika begint hier!

Greenwich Village

door Frans Verhagen

Klassiek alternatief, oftewel niet zo heel alternatief meer, maar wel leuk. Greenwich Village ligt grofweg tussen 14th Street aan de noordzijde, Broadway aan de oostzijde, Houston Street in het zuiden en de Hudson River in het westen.

Het hart van Greenwich Village, ook al ligt het aan de rand, is Washington Square. Iets te toeristisch en te vol met straatartiesten tegenwoordig, maar toch. Rondom het plein dat gedomineerd wordt door een triomfboog, staan mooie huizen. De boog staat er ter ere van, natuurlijk, George Washington. Washington Square ligt naast New York University en fungeert ook als campus van die universiteit. De wijk zit vol terrasjes en café's.

ZELF NAAR New York?

Bekijk alle 53 reizen naar New York

Trotse homo-wijk

Taditioneel is Greenwich Village een centrum voor de gay community. Dat geldt nog steeds voor Sheridan Square en Christopher Street. Hier begon de Stonewall Inn de bewustwording van de homo's nadat de politie in 1969 een inval pleegde.

Dit is een buurt die trots is op haar rijke geschiedenis van artistieke en culturele bohémiens. Jarenlang vond de intelligentsia hier zijn thuishaven. Zo woonden hier lieden als Edgar Allen Poe, Walt Whitman, Henry James, Edith Wharton, Mark Twain, Theodore Dreiser, O'Neill en ook de mateloze Dylan Thomas, die hier kort verbleef op weg naar zijn drankovergoten dood, in de White Horse Tavern aan Hudson Street. Daar sprak hij de legendarische woorden uit: 'Ik heb negentien whisky's gehad. Ik geloof dat dat een record is', en tuimelde van zijn stoel.

Dit is een deel van Manhattan dat zich onderscheidt van het starre stratenstelsel van de rest van Manhattan. Hier loopt alles schots en scheef, er zijn steegjes en verborgen hofjes. Het is ook een buurt die, zoals zoveel van Manhattan, geregeld van aanzien veranderd. De fase van rijke burgers aan Fifth Avenue's 'Two Miles of Millionaires' werd gevolgd door golven van Duitse, Ierse en Italiaanse immigranten. Op een gegeven moment was de wijk uit en zoals dat gaat, de lagere huren trokken artiesten en andere creatief volk aan, de beat-dichters, de hippies en nog later weer de yuppies maar toen as het al weer een dure, trendy wijk.

Bezienswaardigheden de Village

Maar altijd is Greenwich Village levendig, uitbundig en buitensporig. Het is ook de favoriete wijk van de uitgebreide Newyorkse homo-gemeenschap, en tegelijk de plek waar een beetje creatieve zolderkamerbewoner nog kan dromen over wereldberoemdheid als hij of zij eens ontdekt zal zijn.

Naast de populariteit bij toeristen en buitenlui, die bijvoorbeeld zijn te vinden op het nu door straatartiesten overspoelde Washington Square Park, bieden de straatjes van de West Village de schaduwrijke ambiance van Federale en Griekse Revival townhouses. Kijk bijvoorbeeld bij St. Luke's Gardens aan Hudson Street, of de exclusieve huisjes van Grove Court aan Grove Street vlakbij Bedford, en Patchin en Mulligan Places tegenover de gotische torens van de Jefferson Public Library. OOk zijn er de aan de noordkant van het plein gelegen huizen aan de Washington Mews en de rivierpromenades langs de oude Hudson-pieren.

Uitgaan in Greenwich Village

's Avonds en 's nachts is de Village nog immer een drukbezocht oord. Luister naar jazzsessies in de Village Vanguard, Bradley's, Blue Note of Sweet Basils. De Village Voice of andere Newyorkse bladen vertellen u wat er wanneer te doen is. Balducci's aan Sixth Avenue en West 9th Street is volgens velen de beste delicatessenwinkel van de stad. Koffieliefhebbers die wat anders wensen dan Starbucks, komen terecht bij het prachtige groepje cafés aan Bleecker en MacDougal Street, terwijl nachtbrakers het eerder zoeken in de barretjes en eetcafés van de grungy Gansevoort Meat Market, aan de Hudson.

Reizen New York

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors