Frick Collection

Frick Collection

door Frans Verhagen

Dit is uw ideale retraite van een hectische middag Manhattan. Door hoge, eiken deuren laat u de wirwar van Fifth Avenue achter u om ondergedompeld te worden in de ambiance van het elegante Louis XVI huis van Henry Clay Frick, uit 1914.

Deze briljante vroege kapitalist, een tijdgenoot van Morgan, Mellon en Carnegie, combineerde een passie voor roverbaron-achtige ruwe praktijken in de kolenindustrie met superieur esthetisch gevoel.

ZELF NAAR New York?

Bekijk alle 51 reizen naar New York

Garden Court

De elegante kamers aan de zonovergoten Garden Court bevatten fantastische voorbeelden van veertiende- tot negentiende-eeuwse schilderijen, beelden, meubilair en porselein. Verfijnde smaak raakt aan decadentie in de Fragonard Room, waar Jean-Honoré Frogards pastelschilderij 'The progress of love' tot onderwerp heeft, in een droomtuin.

Zelfs voor de opdrachtgeefster, de Comtesse du Barry, een van de minnaressen van Lodewijk XV, waren ze te veel (of te erotisch) voor haar neoklassieke kasteel.

Europese meesters

Europese meesters als Titiaan, Vermeer, Velázquez, Goya, Gainsborough, Reynold en Constable hangen in de diverse kamers van het huis. Deze stukken alleen al zouden meer dan voldoende zijn om dit relatief kleine museum in New York in de top van de VS te plaatsen, maar het zijn vooral de contrapunten die mij het meest bijbleven: in de Garden Court The Ocean van Whistler, in de East Gallery een van de meest gevoelige balletstudies van Degas, The Rehearsal, in de West Gallery The Harbor of Dieppe van Turner, in de North Hall Monets Vetheuil in Winter en in de Living Hall de delicaatheid van St. Francis in the desert van Bellini, waarvan de kleuren nog net zo rijk zijn als toen het paneel werd gemaakt, in 1480.

Ondanks zijn weelde, voelt de Frick aan als een privé-woning waarin veel gekoesterde objecten bijeengebracht zijn met respect en met liefde. Op de website van  The Frick Collection vind je meer over de tentoonstellingen en andere praktische informatie.

Reizen New York

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors