Pierpont Morgan Library & Museum
Like ons op Facebook

Pierpont Morgan Library & Museum

door Frans Verhagen

Op het eerste gezicht lijkt de Pierpont Morgan Library, die dateert uit 1906, een vreemdsoortige, koele creatie, vormgegeven in de stijl van een Renaissance palazzo. J.P. Morgan was niet geïnteresseerd in voorbijgaande modes.

Hij wilde een gebouw dat tijdloos was in zijn ontwerp en dat het beste vakmanschap toonde dat de immens rijke bankier kon betalen. De grote witte marmeren blokken van de library zelf werden droog gelegd (zonder cement), net als in het oude Griekenland, en bleven op elkaar door de kracht en de nauwkeurigheid waarmee ze op elkaar pasten.

ZELF NAAR New York?

Bekijk alle 68 reizen naar New York

Collectie Morgan Library

Het gebouw in New York is elegant en dat geldt ook voor de annex die in 1928 op de plaats van Morgans huis werd gebouwd. Het nieuwe atrium tussen beide ruimtes is duidelijk van een later tijdperk, maar schept een plezierige serene afzondering. Hoewel de bibliotheek zelf alleen door wetenschappers kan worden gebruikt, bevatten de openbare galerijen en tentoonstellingsruimtes werken die bij Morgans dood in 1913 werden beschouwd als de mooiste privé-collectie in het land.

In de naar Italiaanse Renaissance stijl ingerichte kamers zijn manuscripten te zien van de vijfde tot de zestiende eeuw, waaronder het Book of Hours van Catherina van Kleef; manuscripten van Byron, Keats en Milton; etsen van Rembrandt en schilderijen van Memling en Perugino.

Weleens in Zuid-Afrika geweest?

Bekijk wat er te zien en doen is in Kaapstad

Bibliotheek

Loop door de East Room waar de omsloten boekenkasten van de vloer naar het plafond reiken. Je kunt alleen maar in verwondering staren naar de kennis en geleerdheid die in die honderden leergebonden exemplaren ligt opgeslagen. Een muur Bijbels, met één van de drie Gutenberg Bijbels van de bibliotheek altijd tentoongesteld.

Pierpont Morgan Library & Museum zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Amerika Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Amerika. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Amerika Desk!

Like deze pagina

Reizen New York

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors