Ellis Island

Ellis Island

door Nina Bergh

Welcome to America! Ellis Island is een piepklein eilandje in de haven van New York. Via deze plek kwamen miljoenen Europese immigranten Amerika binnen. Stap op de Ellis Island ferry en bezoek het Immigration Museum.

Toegangspoort Ellis Island

Tussen 1840 en het einde van de Eerste Wereldoorlog vluchtten miljoenen Europeanen naar Amerika. De meeste immigranten hopen te ontsnappen aan vervolging, honger en armoede. Ze namen een groot risico, want de reis was niet zonder gevaren.

ZELF NAAR New York?

Bekijk alle 51 reizen naar New York

Ellis Island, een klein eiland vlak naast het Statue of Liberty, functioneert als doorgangssluis. Immigranten worden er gecontroleerd op besmettelijke ziekten en eventueel in quarantaine geplaatst. Ook op talenkennis, geestelijke gesteldheid en motivatie worden immigranten getest. Na een geslaagde spoedcursus Amerikaans burgerschap word je genaturaliseerd en mag je het land in.

De grootste groepen immigranten in deze periode zijn Ieren, Duitsers, Oost- Europeanen, Italianen, Grieken, Chinezen en Engelsen. Er wordt gezegd dat ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking, minimaal één voorouder heeft die via Ellis Island Amerika is binnen gekomen.

Ellis Island Immigration Museum

Het Ellis Island Immigration Museum is geen gewoon museum. Bij binnenkomst krijg je de identiteit van een immigrant aangewezen. Lopend door het gebouw, langs de foto's, lege koffers en scheepsjournaals ontdek je steeds meer over 'jouw' immigrant. Word je toegelaten tot Amerika? Of word je terug gezet op de boot naar Europa? Kan je werk vinden? Heb je familie in Amerika? Of ben je helemaal alleen? Op de website van National Park Service vind je meer over het museum en andere praktische zaken.

Ellis Island Archives

In de Ellis Island Archives kan je opzoeken wie er allemaal via het eilandje naar Amerika zijn gekomen. Misschien heb je zelf wel familie in Amerika!

Reizen New York

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors