Harlem

Harlem

door Nina Bergh

Soulvolle stemmen en kerken vol swingende mensen. Straten met lange rijen bomen omlijnd door donkerbruine appartementen. Stap in de bus en maak een rit door het historische Harlem!

Harlem ligt aan de westzijde van Manhattan, in de noordelijke punt. Het is de meest bekende zwarte gemeenschap in Amerika. Je ontdekt de buurt prima op eigen houtje, maar meegaan met een georganiseerde dagtour is ook een goede optie.

ZELF NAAR New York?

Bekijk alle 51 reizen naar New York

Apollo theater

In Harlem hoor je overal muziek. Bezoek het Apollo Theater waar legendarische artiesten als James Brown, Aretha Franklin en de Jackson Five ooit optraden. Er staan iedere avond goede zwarte artiesten op het podium. Ook is er in het Apollo Theater een amateuravond voor jong talent.

Voor een religieuze muzikale ervaring moet je op zondagochtend in de kerk zijn. Voor toeristen zijn speciale diensten te bezoeken. Swingende gospelmuziek wordt afgewisseld met overtuigende preken. Aan het einde van de dienst dans je de kerk uit!

Geschiedenis Harlem

Harlem kent een bewogen geschiedenis. In de zeventiende eeuw bewoonden Nederlandse boeren het gebied. Zij noemde het gebied Nieuw-Haarlem. Op enkele straatnaambordjes na, is daar weinig meer van te zien.

Wel vind je er het oudste huis van Manhattan. Het Morris-Jumel Mansion werd gebouwd in 1765 en gebruikt als hoofdkantoor door George Washington tijdens de Amerikaanse Revolutie. Washington was niet de enige president met een kantoor in deze wijk. Ook Bill Clinton heeft hier zijn bureau staan.

Harlem Rennaissance

In de negentiende eeuw werd de wijk speciaal ontworpen voor de blanke welvarende klasse. Door de constante stroom aan immigranten verhuisden de blanken echter steeds verder naar het noorden. Harlem werd een Afro-Amerikaanse buurt.

In de jaren twintig van de twintigste eeuw ontstond de Harlem Rennaissance, een invloedrijke culturele stroming onder zwarte schrijvers, poëten en muzikanten.

Reizen New York

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors