Memphis
7,4
7,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
9,0 Restaurants
6,0 Veiligheid
- Stranden

Memphis

door Willeke van Doorn

Muziekliefhebbers van over de hele wereld vliegen naar Memphis: de stad waar blues en rock-'n-roll groot zijn geworden. Alles in Memphis draait om muziek. Je loopt hier door Beale Street, waar Elvis Presley, W.C. Handy en Johnny Cash veel tijd doorbrachten en bezoekt Graceland, het landgoed van Elvis.

Memphis ligt in het zuidwesten van Tennessee en is de tweede stad van de staat. Sinds de jaren twintig is de stad aan de Mississippi rivier een ontmoetingsplek voor zwarte muzikanten uit de Delta. In de cafés, bars en clubs in het legendarische Beale Street werden artiesten ontdekt. Nog steeds is er altijd wel een live optreden aan de gang.

ZELF NAAR Memphis?

Bekijk alle 19 reizen naar Memphis

Beale Street

Van W.C. Handy en Elvis Presley tot Justin Timberlake. De meer dan honderd koperen platen in het asfalt van Beale Street eren alle muzikanten die ooit in Memphis woonden, verbleven of er muziek opnamen. Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw vormt de straat het muzikale hart van Memphis.

Veel muzikanten begonnen hun carrière hier en nog altijd is de straat een ontmoetingsplek voor muziekliefhebbers vanuit alle uithoeken van de wereld. Beale Street wordt ook wel 'Home of Blues' genoemd, maar is inmiddels uitgegroeid tot een smeltkroes van muziekstijlen. In mei komen grote Amerikaanse artiesten naar Tom Lee Park, aan het einde van de straat, voor het Baele Street Music Festival.

Memphis in May

Het Baele Street Music Festival vormt de aftrap van Memphis in May: een maand van festivals waarin alles draait om live muziek en barbecueën. Langzaam gegaarde varkensvlees is de specialiteit van de stad.

Tijdens het World Championship Barbecue Contest nemen tientallen teams het tegen elkaar op in de strijd om wie de lekkerste ribbetjes klaarmaakt. Aan het einde van Memphis in May worden de W.C. Handy Awards uitgereikt, de Grammy´s van de blues.

Graceland

Een paar maanden later, in augustus, eert Memphis haar beroemdste inwoner Elvis Presley tijdens de Elvis Presley tribute week. In januari viert de stad tevens de geboortedag van de muzieklegende.

De rest van het jaar eer je de koning van de Rock 'n' Roll op zijn landgoed Graceland. In het kitsche gebouw zie je hoe de zanger leefde. Je maakt een tour langs de junglekamer, de tuin waar hij begraven ligt en zijn verzameling auto´s en vliegtuigen.

Sun Studio

Vervolg je Elvis-tour in Sun Studio. Deze muziekstudio in Memphis ziet er vandaag de dag nog bijna hetzelfde uit als decennia geleden toen de grootste muzikanten van die tijd in de studio van Sam Phillips platen opnamen.

Een grote X op de vloer wijst je op de plek waar Elvis ooit stond. De studio biedt tours aan van 40 minuten waarbij je originele opnames hoort, oude gitaars, microfoons en albumcovers ziet en luistert naar de bijzondere anecdotes van je tourgids.

National Civil Rights Museum

Naast muziek is Memphis ook de plek waar Martin Luther King het leven liet. De voorvechter van burgerrechten werd in 1968 op 39-jarige leeftijd op het balkon van zijn hotelkamer doodgeschoten. In het Lorraine Motel is nu het National Civil Rights Museum gevestigd.

Peabody Hotel is een andere bekende bezienswaardigheid van Memphis. Overnacht of breng een bezoek aan dit imponerende hotel in Memphis. Sinds 1933 zie je hier twee keer per dag vijf eenden over een rode loper van en naar de fontein in de lobby waggelen. Zoals bijna elke plek in Memphis heeft ook dit hotel een link met de muziekwereld: het was de locatie van Elvis' senior prom!

Wat is de beste reistijd voor Memphis?

De beste periode om Memphis te bezoeken is in het voorjaar (maart tot mei) en de herfst (september tot november), wanneer de temperaturen aangenaam zijn en de stad minder druk bezocht wordt. Tijdens deze seizoenen vermijd je de extreme zomerhitte en de vochtigheid. Zo kun je optimaal genieten van evenementen, festivals en de rijke muziekgeschiedenis die Memphis te bieden heeft

Reizen Memphis

Meer Memphis

Reviews Memphis

Muziek & eten perfect gecombineerd (bezocht in november 2012)

Review geschreven door Koen de Bruijn op 10 maart 2016

Tijdens een roadtrip door het zuiden ook Memphis aangedaan. Hier o.a. bezocht: Peabody Hotel, Graceland & Beale Street. In het Peabody vindt elke ochtend iets heel cools plaats: de eenden die leven in het penthouse maken een heuse mars naar de fontein in het hotel. Erg leuk om te zien en een heuse attractie. Graceland, het huis van Elvis en nu een prullaria museum, is erg toeristisch maar leuk genoeg om $38 aan kwijt te zijn. Beale street is een echte beleving 's avonds en vooral op zaterdagavond. Terwijl jongens flik flaks doen over straat schalt de live muziek uit de diverse 'juke joints' je tegemoet. Memphis is een stad met een rijke historie en veel 'soul'.

7,4
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
9 Restaurants
6 Veiligheid

Pluspunten Memphis

  • Veel keus in live muziek
  • Heerlijk eten
  • Interessante geschiedenis

Minpunten Memphis

  • Bepaalde buurten onveilig
Ultieme tip: Het restaurant Gus's fried chicken. Hier serveren ze naar mijn mening de beste 'fried chicken' die ik ooit heb gegeten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors