Washington D.C.
7,6
8,0 Algemene ervaring
8,3 Beziens­waardigheden
7,7 Locals
7,7 Restaurants
7,5 Veiligheid
- Stranden

Washington D.C.

door Willeke van Doorn

Het Witte Huis, het Pentagon en het Capitool. Washington D.C. is een typische hoofdstad. Het barst hier van de monumenten, musea en regeringsgebouwen. Nieuws uit deze stad gaat de hele wereld over.

Washington D.C. ligt aan de oostkust van Amerika, op de grens van de staten Virginia en Maryland. In het weekend zijn de straten verlaten. Het is een echte forensenstad. Officieel wonen er ongeveer 600.000 mensen, maar op een doordeweekse dag verdubbelt dit aantal. Dankzij de vele bezienswaardigheden, zoals het Witte Huis, het Capitool, de Smithsonian museums en de National Mall verblijf je hier makkelijk meerdere dagen.

ZELF NAAR Washington D.C.?

Bekijk alle 19 reizen naar Washington D.C.

Witte Huis

Vanachter een hoog gesloten hek kijk je samen met honderden toeristen uit over het lange groene grasveld dat leidt naar het Witte Huis: de bekendste bezienswaardigheid van Washington D.C. Achter de grote gesloten witte deuren van het gigantische verblijf woont de Amerikaanse president met zijn gezin.

Om zelf door het strengbeveiligde Witte Huis te lopen, dien je een speciale aanvraag in voor een tour door het gebouw. Als buitenlander leg je je verzoek voor aan de ambassade in Washington D.C., plaatsen voor de tour zijn beperkt. Reserveer je plek daarom drie maanden voor je bezoek aan de Amerikaanse hoofdstad.

Capitool

Neem na een bezoek aan het huis van de Amerikaanse president een kijkje bij het Capitool. Hier vergadert het volksvertegenwoordiging van de Verenigde Staten wat dit het politieke hart maakt van het land. Het Huis van Afgevaardigden komt samen in de zuidelijke helft van het gebouw en de Senaat in de noordelijke helft.

Vanuit het ondergrondse bezoekerscentrum betreed je het Capitool. Tours door het gebouw zijn gratis, maar reserveer van te voren wel een kaartje. Je ticket vraag je aan via de officiële website van het Capitool. Daar vind je ook de kalender van het Capitool. Wie geïnteresseerd is in de Amerikaanse politiek woont een sessie van het Huis of de Senaat bij.

National Mall

Tussen het Witte Huis en het Capitool ligt de National Mall. Via een gebied van tuinen, meertjes, monumenten en musea loop je van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Wandel er rustig doorheen en geniet van de statige gebouwen. Neem in het voorjaar je picknickkleedje mee. In deze periode staan de vele kersenbloesems in bloei en kleurt de stad lichtroze.

Veel van de indrukwekkende gebouwen langs de National Mall zijn te bezoeken. Op de trappen voor het kolossale Lincoln Memorial gaf Martin Luther King zijn beroemde 'I Have a Dream' speech en werd president Obama geïnaugureerd. Een andere aanrader is het 196 meter hoge Washington Monument. Vanuit de obelisk heb je een geweldig uitzicht over de langwerpige groene tuinen, het Capitool en het Witte Huis.

Smithsonian musea in Washington D.C.

Aan de National Mall ligt een groot deel van de Smithsonian museums. Dit prestigieuze instituut bestaat uit negentien musea en galleries, waarvan er zeventien in Washington D.C. liggen. Alleen al voor het bezoeken van deze musea trek je makkelijk een hele dag uit. Voor iedereen is er een interessant muziek te vinden. Of je nu geïnteresseerd ben in de Amerikaanse geschiedenis, kunst of vliegtuigen.

Het National Air and Space museum is een van de populairste musea van het Smithsonian. Hier bekijk je een van de eerste vliegtuigen van de Wright broers uit 1903. Het museum wijdt een volledige expositie aan deze pioniers van de luchtvaart. Bezoek ook het Phoebe Waterman Haas Public Observatory op het terras van het museum. Hier tuur je door telescopen naar de zon, de maan en planeten.

Pentagon

Net buiten Washington D.C. bezoek je het Pentagon. Dit is het hoofdkantoor van het Amerikaanse ministerie van Defensie en met tienduizenden werknemers tevens het grootste kantoorgebouw ter wereld. Een tour door het vijfhoekige, veertien hectare grote gebouw moet je ten minste twee weken - en het liefste 90 dagen - van te voren via de officiële website aanvragen.

Op 11 september 2011 crashte een gekaapt vliegtuig in de westvleugel van het Pentagon. Alle inzittenden van het vliegtuig en meer dan honderd mensen in het gebouw kwamen om het leven. Rondom het gebouw ligt een herdenkingsplaats met 186 verlichte bankjes ter ere van elk van de slachtoffers van de aanslag.

Rondreis langs de Amerikaanse oostkust

Een bezoek aan de Amerikaanse hoofdstad is goed te combineren met een rondreis langs de oostkust van de Verenigde Staten. Vanuit de nabijgelegen steden New York en Philadelphia rijden bussen van en naar Washington D.C. De trein is ook een makkelijke én snelle manier om naar D.C. te reizen. De Acela Express rijdt tussen Boston en Washington D.C. en stopt ook in New York.

Maar trek wel een paar dagen uit voor je bezoek aan Washington D.C. zodat je genoeg tijd hebt om alle historische en culturele bezienswaardigheden van de stad te zien. In het politieke hart van de VS bezoek je het Witte Huis en het Capitool, tientallen interessante musea en indrukwekkende monumenten.

Reizen Washington D.C.

Meer Washington D.C.

Reviews Washington D.C.

Prachtige plek vol inspiratie (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Amber Goedemans op 11 november 2018

Een prachtige plek vol cultuur. Met alle musea die er op 'the mall' te vinden zijn kun je een week vullen. De sfeer die er hangt is prettig. De grootte van alles is indrukwekkend. Ik heb veel geleerd over natuur en historie.

Pluspunten Washington D.C.

 • Indrukwekkend
 • Sfeer
 • Eten

Minpunten Washington D.C.

 • Warmte
 • Druk
Ultieme tip: Ga met de Uber. Makkelijker en goedkoper dan de metro.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Washington D.C. in een notendop (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Sylvia van Druten op 05 december 2017

Washington D.C. ademt historie en prachtige monumentale panden. Overal schuilt een verhaal achter. Ondanks dat het de hoofdstad is van de United States heerst er een soort rust over de stad. Er is geen gehaast en alles lijkt te kloppen.

8,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Washington D.C.

 • Meeste bezienswaardigheden zijn gratis
 • goede bewegwijzering
 • vriendelijke bevolking

Minpunten Washington D.C.

 • Prijzige hotels
Ultieme tip: Huur een fiets! Het is prachtig om de route van het witte huis naar Lincoln Memorial te fietsen. Ook kun je gemakkelijk de fiets nemen over de brug richting Arlington.
Aangeraden voor: Gezinnen, Vriendengroep

Geweldig (bezocht in mei 2006)

Review geschreven door Guzz van der Bent op 07 mei 2017

Geweldige reis! Met hele mooie natuur en landschappen zoals midden in de stad Rock Creekpark, diverse mooie musea en shopping centers. Kortom, alles is er om er een geweldig afwisselende vakantie te hebben.

Ultieme tip: De zeer mooie natuur en zeer mooie museums!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Stad met vele bezienswaardigheden (bezocht in januari 2013)

Review geschreven door Paul Kleur op 03 november 2016

In deze stad is ontzettend veel te zien! Ik was hier in de winter dus het was aan de koude kant, maar er zijn ontzettend veel dingen te bezichtigen binnen en buiten. Uiteraard heb je veel bezienswaardigheden buiten zoals; The White House, Lincoln Memorial, The Capitol, Martin Luther King statue en vele andere bekende gebouwen en monumenten. Je kunt dit makkelijk allemaal met de voet afleggen of e.v.t een fiets huren bij de vele fietshaltes. Goede wandelschoenen zijn aanbevolen!

Als het wat frisser is en je wilt weer opwarmen zijn er genoeg plaatsen waar je koffie of iets anders kunt kopen om weer wat op te warmen, ook is er het Smithsonian museum waar je gratis binnen kunt. Dit museum bestaat uit meerdere museums (gebouwen). Met allemaal verschillende onderwerpen. Zo vond ik het National museum of American History en National Museum of Natural History erg interessant!

Het enige wat mij tegenviel, was het hostel waar ik in gezeten heb.
De hygiëne was ver te zoeken en de locatie was ook niet geweldig, dus mijn tip is..
Goed kijken naar de score en reviews van hotels/hostels.
En er zijn verschillende slechtere buurten in Washington DC, dus die even opzoeken en vermijden of weten wat je doet in die buurten. Maar dat heb je overal ter wereld!

6,8
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Locals
6 Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Washington D.C.

 • Betaalbaar
 • goed beloopbaar
 • veel bezienswaardigheden

Minpunten Washington D.C.

 • slechte buurten
Ultieme tip: Genoeg tijd nemen voor deze stad, heel veel te zien!
Aangeraden voor: Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers

Indrukwekkende stad (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Ate Spiekhout op 24 augustus 2016

Tijdens de zomer in Washington geweest en Ik moet zeggen dat ik positief verrast ben over deze stad. De stad voelde enorm machtig aan. Grote overheidsgebouwen overal die hoog gebouwd zijn, waardoor jij je ontzettend klein voelt. Het is qua stijl een beetje zoals het oude Rome, vond dat super vet om te zien. Dus qua bezienswaardigheden zal jij je echt niet vervelen in Washington. Verder had ik ook het geluk om Obama in het echt te zien samen met zijn gezin wat voor mij het absolute hoogtepunt was en het helemaal compleet maakte.

7,8
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Washington D.C.

 • veel bezienswaardigheden
Ultieme tip: De Air and Space Museum is super leuk om naar toe te gaan en zeker een aanrader.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Luxe reizigers

Rome van Amerika

Review geschreven door Charlotte de Vries op 23 augustus 2016

Washington D.C. vond ik een soort Amerikaanse versie van Rome. De stad staat bomvol monumenten en standbeelden, regeringsgebouwen en musea in Romeinse bouwstijl. Natuurlijk bezichtig je hier het tempelachtige Capitool, het Witte Huis en het Lincoln Memorial. Maar daarmee heb je Washington D.C. nog lang niet gezien.

In D.C. vind je een aantal fantastische musea. Van de Smithsonian Insitution vind je hier een groot complex met gratis musea, kunstgaleries en een dierentuin. Vlakbij dit complex liggen ook het Native American Museum en de prachtige Botanical Gardens die een bezoekje waard zijn.

Na een dagje cultuursnuiven kan je je uitleven in restaurants en bars van de wijk Adams Morgan. Dit is een fleurige, multiculturele wijk waar je gezellig kan barhoppen!

8,4
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Washington D.C.

 • Mooie architectuur
 • Veel bezienswaardigheden
Ultieme tip: Eet de allerlekkerste burrito ooit bij The Well Dressed Burrito!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Een patriottisch bedevaartsoord (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Karin Lurvink op 18 april 2016

Door het ontbreken van een skyline, oogt de hoofdstad van de V.S. anders dan grote steden als New York of Chicago. Dit komt doordat hoogbouw begin twintigste eeuw werd verboden om te voorkomen dat de Europese feel van de stad werd overschaduwd. Door deze maatregel voelen wijken als Columbia Heights, met haar statige Victoriaanse bakstenen huizen, inderdaad Europees aan.

Dit is niet het geval in het gebied waar het Witte Huis te vinden is. De meeste mensen die deze plek bewonderen zijn Amerikaans. De vele monumenten functioneren gezamenlijk als een soort patriottisch bedevaartsoord: de vele wapperende Amerikaanse vlaggen bij het Washington Monument en de ophemeling van de Amerikaanse vrijheidsidealen bij het monument ter ere van de Tweede Wereldoorlog.

Ook de ruimtelijkheid waarmee dit gebied is opgezet bewijst dat de stad Amerikaans is. De afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden en de eetgelegenheden in dit gebied lijken op de kaart te overzien, maar zijn enorm. Daarom raad ik aan de stad niet lopend te verkennen, maar per rode fiets van Capital Bikeshare.

Alle beroemde bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken, al moet je bijvoorbeeld voor een rondleiding in de het Capitool (een paar weken!) van tevoren online een plek reserveren. Ik raad aan om dit te doen, want het is bijzonder om deze zetel van de volksvertegenwoordiging van de V.S. van binnen te bekijken. Verder zijn de vele nationale musea imposant. Hier kun je je – ook als je geen fan van musea bent – zeker minimaal een dag vermaken.

Het is bijzonder om alle bekende plekken en monumenten in het echt te aanschouwen. Persoonlijk vond ik de rijkversierde Library of Congress en het Lincoln Memorial, met het enorme beeld van de zittende Lincoln en de plek waar Martin Luther King zijn beroemde ‘I have a Dream’-speech hield, het meest indrukwekkend. Een historisch bewustzijn daalt neer als je op deze plek staat en uitkijkt over de vijver waarin het Washington Monument gereflecteerd wordt.

7,0
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Washington D.C.

 • Mooie gratis musea
 • Bekende bezienswaardigheden in het echt aanschouwen

Minpunten Washington D.C.

 • De National Mall is erg ruim opgezet en heeft een gebrek aan gezellige restaurants en cafés
Ultieme tip: Reserveer voorafgaand aan een rondleiding in het Capitool. Daarnaast: bezoek Washington D.C. in de herfst. De kleuren zijn dan fantastisch en het is niet zo heet als in de zomer.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors