Detroit

Detroit

door Marije Tigchelaar

De beroemdste auto van Amerika komt uit de staat Michigan. Een van de beroemdste rappers zag ook het levenslicht in de hoofdstad van deze staat. Eminem zette Detroit weer op de kaart.

In het noorden van Amerika ligt Detroit. Dit is de hoofdstad en met ruim 900.000 inwoners de grootste stad van de staat Michigan.

ZELF NAAR Detroit?

Bekijk alle 2 reizen naar Detroit

Lake Erie - Canada

Het gebied rondom Detroit wordt gekenmerkt door de 'Great Lakes'. Detroit werd gesticht door Franse kolonisten en betekent in de Franse vertaling 'zeestraat'. Deze naam ontstond doordat de stad als weg tussen Lake Huron en Lake Erie fungeert.

Vanaf de baai zie je aan de andere kant van het water de skyline van het Canadese Windsor. Dit zuidelijke stukje van Canada krult zich als het ware om de stad heen. Detroit is de enige Amerikaanse stad die ten noorden van een Canadese stad ligt.

Michigan Central Depot

Tegenwoordig staat Detroit bekend om haar teloorgang. Vervallen huizen en gebouwen bepalen het straatbeeld van deze stad. Ook heeft de stad de hoogste criminaliteitscijfers van Noord-Amerika.

Het reusachtige Michigan Central Depot (MCD) staat er verlaten bij. De sporen van het ooit zo bruisende Detroit zijn moeilijk te herkennen. De vele ingegooide ramen geven het gebouw een spookachtig aangezicht. Maar als je goed kijkt, herken je ineens de prachtige details op dit oude treinstation.

Vanaf 1913 was het station het pronkstuk van Detroit. Door de groeiende economie bleek het MCD een belangrijke schakel in het distributieproces. Maar in 1988 sloot het station. Sindsdien is het gebouw leegstaand. Kort geleden besloot de regering het gebouw te slopen. Een trotse inwoner kwam succesvol in opstand omdat het gebouw juist zoveel te bieden heeft. Sindsdien zijn er veel nieuwe plannen over de toekomstige invulling van het MCD.

Henry Ford Museum

Detroit zette zichzelf op de kaart als dé autostad van Noord-Amerika. Begin twintigste eeuw groeide de stad mede door de uitvinding van de lopende band. Hierdoor ontstond de massaproductie van de auto. Het bekendste model is de Ford Model T. Deze betekende wereldwijde bekendheid voor Detroit.

Net buiten de stad is het Henry Ford Museum & Greenfield Village. Dit themapark heeft naast een museum ook een oude fabriek en een nagebouwd dorp. In een originele Ford Model T rijd je langs de oude huizen waar de mensen in traditionele kleding rondlopen. Even zie je voor je hoe Detroit er vroeger uitzag.

Beroemde muzikanten

Detroit geniet ook bekendheid om de florissante muziekindustrie. En deze is in tegenstelling tot veel andere dingen in de stad nog lang niet verloren gegaan. Live muziek is bijna iedere avond een gegeven.

De St. Andrew's Hall is misschien wel de bekendste plek om live optredens te zien. Deze oude kerk is het podium voor de grootste namen van het land. Bovendien is het een goede plek om bekend te worden. Een broedplaats voor opkomend talent.

Veel gebouwen hebben een goede opknapbeurt nodig. Maar terwijl je 's avonds van de live muziek geniet, merk je hier niets van. Je hebt zelfs een grauw vermoeden dat de stad in de toekomst weer een van de meest bruisende steden van Noord-Amerika zal zijn.

Wat is er te doen in Detroit?

  • Het plaatselijke metrosysteem in Detroit heet de People Mover. De metro's zijn met graffiti bespoten om de voertuigen iets meer kleur te geven.
  • De bekende rapper Eminem is opgegroeid in Detroit. In zijn 'Beautiful' laat hij veel verlaten gebouwen in de stad zien. De videoclip combineert de urban cultuur goed met de historische bouwwerken.
  • Detroit is gevuld met muziek. Omdat de mensen in de stad grote liefhebbers zijn, zijn veel concerten vaak snel uitverkocht. Het is daarom handig om van tevoren kaarten te bestellen.
  • In de wijk Indian Village staan een aantal authentieke huizen. De verschillende architectonische stijlen van deze panden kenmerken het district. Een aanrader omdat het een van de weinige stukken in de stad is die wel goed is onderhouden.
  • De zaterdagochtendmarkt in Eastern Market is een heuse belevenis. Meer dan 250 kramen vullen de marktplaats in de buitenlucht. Veel lokale lekkernijen worden door onafhankelijke boeren gemaakt en op deze markt verkocht.

Reizen Detroit

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors