El Pueblo
Like ons op Facebook

El Pueblo

door Frans Verhagen

Niemand ontkomt aan de Mexicaans/Spaanse oorsprong van El Pueblo de Nuestro Señora la Reina de Los Angeles del Río Porciúncula, van het Spaans dat overal wordt gesproken tot de mannen die 's ochtends bij de mall wachten op een baantje.

Op zondag is het leuk om naar het historische district El Pueblo in downtown te gaan. Het verrassende is dat er meer Hispanics zijn dan toeristen -authentieker dan je zou verwachten. Op het plein ontmoeten mensen elkaar, praten bij, gaan naar het kerkje en steken een kaarsje op bij het Mariabeeld. Opgedofte kinderen, de meisjes in witte kanten jurkjes, rennen rond in Olvera Street, een populaire marktstraat, toeristisch en toch ook weer niet, met veel restaurants. Ik wandel er graag rond, voor een inkijkje in de wereld van de barrio's elders in de stad die ik nooit zal kennen.

ZELF NAAR Los Angeles?

Bekijk alle 97 reizen naar Los Angeles

Union Station Los Angeles

Naast El Pueblo ligt Union Station, een gebouw dat luidkeels roept: dit is Los Angeles! Het station is een mooi voorbeeld van de 'tuinstijl' van Zuid-California, met verkoeling biedende hofjes, hoge plafonds met houten balken, marmeren vloeren.

Ook onmiskenbaar L.A. is het in 1928 gebouwde stadhuis, een minuut of vijf lopen van El Pueblo. L.A. heeft weinig herkenbare gebouwen, maar dit is de bekendste. Tot 1966 was deze toren de hoogste van de stad, simpelweg omdat gebouwen vanwege aardbevinggevaar niet hoger mochten zijn dan dertien verdiepingen. City Hall was de enige uitzondering. Voor een trip naar het observation deck moet je reserveren en daar ben ik dus nooit geweest.

Weleens in Zuid-Afrika geweest?

Bekijk wat er te zien en doen is in Kaapstad

Chinatown Los Angeles

Op zo'n zondag ga ik graag lunchen in Chinatown met dim sum, hapjes die je van de rondrijdende karretjes haalt. In Chinatown wonen zo'n 15.000 Chinezen maar het verhaal van deze bevolkingsgroep speelt zich elders af, in de steden als Alhambra, San Gabriel en Monterey Park, snierend 'Asian restaurant cities' genoemd. Daar wonen tegenwoordig de Chinezen van L.A., de grootste gemeenschap buiten Azië. Met de beste restaurants, zeggen ze.

De etnische variëteit in Los Angeles is verbluffend. Over een paar jaar zal in California de blanke kaukasiër een minderheid vormen. Daar wordt heel wat over gejeremieerd maar in Los Angeles is dat al lang zo. Ik ken geen stad met zo'n verbijsterende multiculturele samenstelling. Je kunt geen volk bedenken of ze hebben wel een vertegenwoordiging in Zuid-California. Mij hoort u niet klagen. Wie wil zien hoe tweede en derde generatie immigranten als vanzelf integreren, kan hier bewijzen voor zijn optimisme vergaren. Of zou het toch verschil maken dat ze allemaal Amerikaan willen zijn?

El Pueblo zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Amerika Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Amerika. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Amerika Desk!

Like deze pagina

Reizen Los Angeles

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors