Huntington Library

Huntington Library

door Frans Verhagen

Eens was Pasadena, aan de voet van de San Gabriel Mountains, een paradijs voor pioniers uit Indiana. Zij kwamen om beter te boeren. Sinaasappelgaarden zijn nu verdwenen, maar Pasadena blijft een paradijs van stedelijk wonen.

Brede straten met groene voortuinen, huizen met veranda's. In de buurt van de onvolprezen Huntington Library schitterende huizen - dit is een stad voor de geprivilegieerde burger van Los Angeles.

ZELF NAAR California?

Bekijk alle 99 reizen naar California

Samuel Huntington

Een van die burgers was Samuel Huntington, een rijke spoorwegmagnaat die zijn huis en zijn fantastische kunstverzameling naliet aan het publiek. Bovendien had hij uitzonderlijk mooie tuinen die het mooiste laten zien wat Zuid-California heeft te bieden. Het is een van mijn favoriete plekken in Los Angeles. Ik combineer Huntington Library meestal met Old Town Pasadena en met het Norton Simon Museum.

Heb ik genoeg van musea, stad en freeways, of wil ik gewoon eens wat anders dan neem ik vanuit Pasadena Highway 2, de bergen in. De Angeles Crest Highway is zo mooi al hij klinkt, omhoog kruipend door Angeles National Forest. Ik rijd meestal om maar wat te rijden, zij het niet in de weekends als veel Angelo's de hitte ontvluchten. Logischer is het om Mount Wilson Observatory als bestemming te nemen, aan een zijweg. Deze sterrenwacht werd opgezet in 1904 en was rond de jaren twintig de belangrijkste post ter wereld. Nu is er te veel kunstlicht om goed naar sterren te kunnen kijken en richt men zich op de zon. Het museum is leuk, het uitzicht fantastisch. Op de website van The Huntington vind je meer over de openingstijden en andere praktische zaken.

Olympische Spelen Los Angeles

Los Angeles is de enige stad waar de Olympische Spelen twee keer zijn gehouden: in 1932 en in 1984. In beide gevallen was de locatie Exposition Park, waar L.A. al sinds 1872 zijn fairs, carnivals en kermissen houdt. En dus ook de grootste kermis van allemaal. Van de Olympische Spelen in Los Angeles van 1984 herinner ik me vooral de schrille patriottistische retoriek toen de Amerikanen alles wonnen (na een Russische boycot) en president Reagan daar meteen maar zijn verkiezingscampagne mee begon.

California Science Center

Deze enclave, in een verder weinig aantrekkelijk deel van de stad, is verrassend plezierig. Het nieuwe California Science Center is een hit bij de kinderen, met veel hands on spul. Gegarandeerd genoeg om de kinderen een paar uur bezig te houden. Dat geldt ook voor het Natural History Museum, iets verderop gehuisvest in een Spaans renaissance gebouw uit 1913. Een landmark is Exposition Park Rose Garden. Met zijn 20.000 rozenstruiken in minstens 190 varianten, is de tuin erg populair voor trouwpartijen - de rozen bloeien in California van maart tot november. Vooral Hispanic paren komen hier graag, soms in een strechlimo, soms in een roestbak, maar altijd kleurrijk en feestelijk.

Reizen California

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors