Tumacácori National Historical Park Jouw vakantie naar Amerika begint hier!

Tumacácori National Historical Park

door Frans Verhagen

Toen een Franciscaanse pater in 1794 in het dorpje Tumacacori arriveerde, zwoor hij een mooiere kerk te bouwen dan de noordelijker gelegen San Xavier del bac. San José is een mooi voorbeeld van de Spaanse barokarchitectuur.

Rechts van de ingang van Tumacácori National Historical Park ligt de doopkapel, waarvan de drie meter dikke muren een klokkentoren van drie verdiepingen steunen. De ingang van de kerk heeft een gebogen opening met pilaren aan de kant.

ZELF NAAR Arizona?

Bekijk alle 63 reizen naar Arizona

Tumacacori werd in 1908 een nationaal monument gemaakt om hem te beschermen tegen verder verval. De patio garden werd in 1939 aangeplant en het geheel is geleidleijk aan gerestaureerd tot zijn huidige staat.

Historische ruïnes

In dit kleine maar aantrekkelijke National Historic Park staan de ruïnes van drie vroege Spaanse missieposten. De oudste en de best bewaarde is de kerk, San Jose de Tumacácori, gebouwd op de plek waar de Pima Indianen een dorp hadden. In 1990 werden twee stukken park toegevoegd, de ruïnes bij Guevavi en Calabazas. Mooi gedaan van de Park Service, maar die twee zijn niet open.

Geschiedenis van Tumacácori

Wat Tumacácori National Historical Park aantrekkelijk maakt is zijn beperkte omvang. Het vertelt mooi gecondenseerd het verhaal van de eerste Europeanen die hier opdoken en in de omgang met deze Spaanse missionarissen ook meteen iets over de oorspronkelijke bevolking. Deze missie werd eind zeventiende eeuw gesticht door de Jezuïten. De kerk werd gebouwd door de Franciscanen die het later overnamen toen de Spaanse regering de Jezuïten terughaalde uit de Nieuwe Wereld. Hij dateert van rond 1800, net als de missies in Texas en in Zuid-Californië.

Het was geen geringe onderneming om hier in de zeventiende eeuw een missiepost te vestigen. De Pima Indianen vestigden zich rond de post om een beter en veiliger bestaan te vinden, maar ze werden niet met rust gelaten door de vijandige Apache Indianen (die op hun beurt weer onder druk stonden van de nog vijandiger Comache). Ook de ziekten die de blanken meebrachten, leverde grote problemen op.

Wandelen door Tumacácori

Een video van een kwartier geeft een goed idee van de manier van leven rond 1800. Maar het leukste is toch om gewoon hier rond te wandelen, de kleuren en de werking van het licht in je door te laten dringen. Het is hier bijna altijd rustig en ontspannen. De Santa Cruz River ligt een paar honderd meter verderop. Op de website van National Park Service vind je meer over het wandelen door Tumacácori en andere praktische informatie.

Reizen Arizona

Foto's & video's Tumacácori National Historical Park

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors