Montezuma Castle Jouw vakantie naar Amerika begint hier!

Montezuma Castle

door Frans Verhagen

De ruïnes van Montezuma Castle liggen bij Interstate 17, tussen Phoenix en Flagstaff, op 150 kilometer ten noorden van Phoenix. De Sinagua bouwden het vijf verdiepingen tellende bouwwerk met twintig kamers tussen 1100 en 1200.

De Sinagua danken hun naam aan de Spanjaarden. Zij gaven de Indianen, die schijnbaar zonder water leefden, deze naam. De Sinagua vertrokken weer aan het begin van de vijftiende eeuw. De eerste pioniers dachten in eerste instantie dat dit lege 'kasteel' door de Azteken was gebouwd, vandaar dat ze met de naam Montezuma Castle op de proppen kwamen.

ZELF NAAR Arizona?

Bekijk alle 63 reizen naar Arizona

Montezuma Castle National Monument

Het visitor center is de eerste halte bij een bezoek aan Montezuma Castle National Monument. Het biedt Inidaanse voorwerpen, een tijdsverhaal over de ontdekking en de bescherming van de ruïnes en informatie over het leven in de woestijn, inclusief tarantula's en ratelslangen. Over een breed pad loopt u vervolgens onder schaduwrijke sycamoors naar de ruïnes. Helaas mag de ruïne niet worden betreden en het loont daarom om hem van verschillende hoeken te bekijken. Op een meter of dertig boven de vloer van de vallei valt het gebouw een groot gat in de muur van de klif. Lange ladders reikten eens tot aan de kleine deuren daarboven. Men vermoed dat deze constructie diende ter bescherming tegen vijanden maar in het dagelijks gebruik was het niet gemakkelijk.

Waarschijnlijk waren er ook andere redenen om zo te bouwen. Je hoefde je niet druk te maken over regen of sneeuw, en 's zomers bood de ruimte mooie schaduw, terwijl door zijn ligging de zonnestralen 's winters wel degelijk in de ruimte schenen. Er woonden hier ooit zo'n vijftig mensen.

Een stukje verder aan het pad staat een buur: Castle A. Deze ruïne is lang niet zo bekend maar was ooit veel groter dan Montezuma's Castle. Er is echter weinig van over behalve een paar lage muren. Castle A had eens zes verdiepingen en 45 kamers. Op de website van National Park Service vind je meer over de ruïne en andere praktische zaken.

Montezuma Well

Minstens even indrukwekkend als Montezuma Castle National Monument vonden wij de Montezuma Well, waar we op aanraden van een ranger naar toe reden. Hij ligt een kilometer of 15 ten noordoosten van het Castle. Dit natuurlijke gat in de grond met zijn water op de bodem diende ooit als oase. Onder de rand zijn restanten zichtbaar van woningen. Rondom de rand loopt een wandelpad maar u kunt ook naar beneden lopen, waar het water wegloopt in een irrigatiekanaal. Het wordt van onderop weer aangevuld in een natuurlijk proces waardoor het nooit helemaal leeg is.

De Sinagua gebruikten het water uit Montezuma Well om hun akkers te bevloeien. Op sommige plekken zijn restanten te zien van hun dorpen en irrigatiekanalen, zoals bijvoorbeeld het Hohokam pithouse langs de weg naar de bron.

Reizen Arizona

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors