Tombstone

Tombstone

door Frans Verhagen

Tombstone dankt zijn bekendheid aan 's werelds beroemdste gunfight: dat van O.K.Corral. Maar daarvoor draaide het om de mijnbouw in de streek rondom de stad. Het stadje groeide hier explosief door.

Waarschuwingen van zijn vrienden ten spijt dat hij enkel zijn grafsteen zou vinden, zocht en vond ene Ed Schieffelin in 1877 in de regio zilver. Het werd een complete rush. In 1881 telde het stadje Tombstone 10.000 inwoners. Thoughnut Street alleen al zou meer dan honderd kroegen hebben bevat en in de heuvels lagen honderdzestig kilometer aan gangen en schachten.

ZELF NAAR Arizona?

Bekijk alle 69 reizen naar Arizona

Tombstone als hoofdstad

Meer dan 37 miljoen dollar aan zilver was er gevonden toen de boom acht jaar later ten einde kwam. Tombstone was inmiddels de hoofstad van Chochise County geworden (in 1929 nam Bisbee dat over). Het Tombstone Court House, nu een museum, werd in 1882 gebouwd voor $50.000.

Bezienswaardigheden Tombstone

Tegenwoordig is het toerisme wat de klok slaat in Tombstone. Het Court House met zijn State Historic Parc is verreweg het meest interessante deel van deze tourist trap. De regelmatige schotenwisselingen op de hoofdstraat, de hangpartijen en de uitgeacteerde onzin is allemaal deel van het toeristencircus. Het heeft zijn mooie kanten: de jongens vonden het wel leuk om met een gunfighter op de foto te gaan. Maar in alle eerlijkheid, verder viel het nogal tegen.

Shoot Out

Het stadje heeft niet veel meer te bieden dan een lange staart aan het verhaal van de Shoot Out bij O.K. Corral, vereeuwigd in vele films. De hoofstraat van Tombstone is een aaneenschakeling van T-shirt winkels en andere rommel, plus restaurants van dubieuze kwaliteit. Een ware tourist trap.

Ieder half uur duiken de cowboys over straat in een flauwe namaak schietpartij. Het enige leuke aan Main Street is het museum en er schijnen nogal wat mensen te zijn die trouwen in Tombstone om mij geheel onnaspeurbare redenen.

Reizen Arizona

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors