Mission San Xavier del Bac
Like ons op Facebook

Mission San Xavier del Bac

door Frans Verhagen

De Mission San Xavier del Bac is een kerk, ook wel missiepost, die in 1700 werd gesticht door een Jezuït. De kerk is het oudste Europese bouwwerk in de staat Arizona dat nog steeds in gebruik is.

Tijdens een Indianen opstand in 1751 werd een groot deel van san Xavier del Bac verwoest, maar het werd herbouwd door Franciscanen en ziet er tegenwoordig nog uit zoals aan het eind van de achttiende eeuw.

ZELF NAAR Arizona?

Bekijk alle 47 reizen naar Arizona

Grote Kerk

Het aardige is dat deze grote kerk ergens midden in de woestijn staat, in the middle of nowhere. Daaraan dankt de kerk zijn bijnaam `de witte duif van de woestijn'.

Niemand weet wie de architect van San Xavier del Bac was. Evenmin weten we waarom de rechter toren nooit is afgemaakt, al wil één theorie dat het is om te symboliseren dat het preken van het evangelie nooit af is. De huidige kerk werd begonnen in 1783 maar was pas in 1797 af, dertig jaar nadat de Jezuïten door de Spaanse kroon waren weggejaagd uit de regio.

Weleens aan Zuid-Afrika gedacht?

Bekijk alle gebieden in Zuid-Afrika

Door de witte stuclaag glimt en blinkt de kerk in het woestijnlicht. De beide torens fungeren als omlijsting voor het kunstig gebeeldhouwde stenen portaal. Het interieur is weelderiger dan de meeste Spaanse missies in het zuidwesten van Amerika. Er zijn frescoes geschilderd aan de binnenkant van de koepel en achter het altaar staat een kunstig gebeeldhouwd retablo van steen en stuc. De San Xavier del Bac werd gerestaureerd tussen 1906 en 1909 en daarna nog eens tussen 1949 en 1958 wordt tegenwoordig nog gebruikt door de Papago Indianen. Op de website van National Park Service vind je meer over de kerk en andere praktische informatie.

Mission San Xavier del Bac zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Amerika Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Amerika. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Amerika Desk!

Like deze pagina

Reizen Arizona

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors