Stranden Florida
10,0
10,0 Algemene ervaring
10,0 Mooi
10,0 Bereikbaarheid
10,0 Wildlife

Stranden Florida

door Frans Verhagen

De Sunshine State heeft heel wat te bieden op het gebied van stranden. Alleen dient u wel wat verder te kijken dan de bekende toeristenbestemmingen om op de mooiste stranden terecht te komen.

Ieder jaar kiest Dr. Beach, in het dagelijks leven bekend als Stephen Leatherman, docent coastal geography aan de University of Florida, de beste stranden van Amerika. Als criteria hanteert Dr. Beach onder meer de kwaliteit van het water, het uitzicht, het zand, de vervuiling, muggen, veiligheid en hoeveelheid bezoekers. De stranden van Florida zijn steevast oververtegenwoordigd in de top twintig (samen met Hawaï).

ZELF NAAR Stranden Florida?

Bekijk alle 3 reizen naar Stranden Florida

Niet zonder reden. Dr. Beach moet weinig hebben van California waar je volgens hem struikelt over de lichamen, het water te koud is en de golven te hoog voor zwemmers. Bij het opstellen van deze lijst van de 21 beste stranden van Florida is onder meer rekening gehouden met de ervaringen van Dr. Beach, maar niet zonder uitzonderingen. Zo is het strand van Miami Beach uitzonderlijk aantrekkelijk omdat het de bezoeker toestaat van het terrasje op Ocean Drive naar het strand te wandelen (of te kruipen als het om een late partyganger gaat). Bovendien heeft Dr. Beach als regel dat een strand maar één keer in de tien jaar nummer 1 kan zijn.

Panhandle

Dit stuk Florida, uitstekend onder Georgia en Alabama en bijna reikend tot aan Mississippi, is niet de meest voor de hand liggende toeristenbestemming. Toch zijn hier een aantal van de mooiere stranden te vinden. En rust. In het kader van meer aantrekkelijke marketing, promoot deze streek zichzelf nu als de Emerald Coast. Veel Amerikanen hebben echter nog steeds associaties met Red Neck Riviera. We volgen de stranden van west naar oost. Dankzij de Spaanse pioniers die hier al in de zestiende eeuw bivakkeerden, duiken veel heiligen op.

1) Pensacola Beach
Bijna twintig kilometer langs Highway 399 op een barrier island, bevat onder de Gulf N.A.S. Islands National Seashore. Niet chique, niet cool, maar wel mooi. De stranden leiden naar Fort Pickens en bieden meer eenzaamheid dan u misschien zou wensen. Het is verstandig om zelf water mee te nemen. Het fort biedt rondleiding, onder meer naar de cel waar tussen 1886 en 1888 de Apache leider Geronimo gevangen zat.

2) Grayton Beach State Recreation Area
Dit strand voerde de lijst aan in 1994. Beschrijvingen van stranden verzanden al gauw in clichés: prachtig breed, wit zand, weinig mensen, zon en zee. Zo ook Grayton, niet ver van Seaside, een heerlijk stadje aan de zee, door het American Institute of Architects geprezen voor zijn strandhuizen die passen bij de omgeving. Laat u eens verrassen door Florida.

3) St. Andrews State Recreation Area
Dit strand vlak bij Panama City won ook al eens de hoofdprijs. U ziet vanzelf waarom. Meer landinwaarts heeft het park ook duinen, afgezoomd met bos en moerassen. Het strand staat bekend om zijn raar gevormde schelpen die 'olijven' worden genoemd. Een voetgangerspont vaart ieder uur tussen 9 uur en 17 uur naar Shell Island, een paradijs voor de schelpenverzamelaar.

4) St. Joseph Peninsula State Park
Totale eenzaamheid op een uur of wat rijden van een aantal grote steden. State Park, dus beschermd tegen al te krachtige exploitatie. Port St. Joe is de dichtstbij liggende plaats, maar ook die stelt niets voor. Vanaf het eind van de weg kunt u vijftien kilometer wandelen over het Point Trail. Het park bevat 2700 acres met duinen, dennen en een enkele bezoeker. St. Joseph was nummer 2 op Dr. Beach's lijst van het jaar 2000.

5) St. George Island State Park
Vanuit Apalachicola voert een lange dam naar St. George Island. Het eiland is 45 kilometer lang, met witte duinen en pastelkleurige vakantiehuizen op palen. Het laatste stuk is 1200 hectare State Park, beschermd tegen commerciële invloeden. Nummertje 11 op lijst van Dr. Beach.

Westkust

Tot de westkust van Florida rekenen we oevers van de Golf van Mexico, vanaf de hoek onder de hoofdstad Tallahassee, via Tampa en St. Petersburg naar de grens met Everglades National Park. Hoewel het deel ten noorden van Tampa tamelijk ontoegankelijk is, staat deze kust bekend om zijn witte zandstranden, met geringe golfslag en groenblauw water. Dankzij de Golf is de temperatuur van het water nooit erg laag.

6) Caladesi Island State Park
Dit natuurpark ligt voor de kust van Clearwater, de badplaats van Tampa en St. Petersburg. Het uit zes eilanden bestaande park is een van de weinig niet-aangetaste barrier eilanden van Florida. Aan de oostkust zijn ook bossen van mangrove planten te zien. In de duinen broeden vogels en zeeschildpadden. Ieder uur te bereiken per ferry. Nummertje 6 op de lijst van de mooiste stranden van de VS in 2000.

7) Fort De Soto Park
Op een uitstekend schiereilandje aan de ingang van de baai van Tampa ligt dit kleine park. Bereikbaar via de Pinallas Bayway, een tolweg, vanuit St. Petersburg. In het park ligt Fort De Soto, een historische plaats, maar daaromheen ligt strand dat volgens Dr. Beach op de zevende plaats staat in zijn overzicht voor het jaar 2000. Volg de pijlen naar North Beach.

8) Siesta Key Beach
Opnieuw een barrier island maar dit keer niet bepaald onontwikkeld. De kust van tien kilometer werd in 1987 uitgeroepen tot het strand met het fijnste en witste zand ter wereld. In elk geval is het uiterst ondiep en loopt het wel honderd meter de golf in voordat een volwassene kopje onder gaat. Nummer 15 in de lijst met beste stranden.

9) Caspersen Beach bij Venice
Plezierig familiestrand bij een van de traditionele, ouderwetse badplaatsen in Florida. In trek bij gezinnen en u begrijpt meteen waarom. Dé plaats om naar haaientanden te zoeken

10) Sanibel en Captiva Islands
Meer dan simpelweg een paar stranden, zijn deze twee eilanden voor de kust van Fort Myers een reisdoel op zich. In het Darling National Wildlife Refuge zijn niet alleen talloze vogelsoorten te zien maar vooral ook schelpen op witte stranden. De getijden gooien er hier zoveel op het strand, dat ze soms het zand helemaal bedekken. Schelpenzoekers lopen hier gebogen rond (dit wordt wel de Sanibel stoop genoemd), zoekend naar mooie exemplaren. Volgens experts is de beste tijd om de eilanden te bezoeken (althans voor de schelpen) na een noord- tot noordwester storm, als het achtergelaten tapijt schelpen op zijn dikst is.

Florida Keys

De Florida Keys hebben veel te bieden (zie Amerika winter 2000) maar zandstranden horen daar niet bij. Met één uitzondering.

11) Bahia Hunda State Park
Ideaal voor snorkelen, onder leiding van een park ranger. Niet helemaal op Key West, maar één eiland eerder, biedt Bahia Hunda de mooiste stranden van de Keys. De Silver Palm Trail voert langs de laatste Silver Palms die nog in Florida zijn te vinden.

Oostkust

Aan de Atlantische kust is alles anders. De golven zijn er hoger, de zee is onrustiger, de stranden meer ontwikkeld. Tussen Miami en de grens met Georgia liggen eindeloos veel stranden, maar niet allemaal erg bijzonder.

12) Cape Florida State Recreation Area
Niet ver ten zuiden van Miami vindt u op Key Biscayne stranden met eenzaamheid en openheid en een uitzicht over zee dat eindeloos reikt. Het Cape Florida Lighthouse werd in 1825 gebouwd en is het oudste gebouw in Zuid-Florida. Nummer elf bij Dr. Beach.

13) Miami Beach
Misschien niet de mooiste stranden van Florida, al mogen ze er zijn, ze hebben als belangrijke trekker de nabijheid van Miami Beach zelf. Van strand naar terras en terug is een fluitje van een cent.

14) Anastasia State Recreation Area
Op de grens met Georgia ligt dit meest noordoostelijke van de barrier eilanden van Florida. Getijdestranden en lange ongerepte stranden.

Deze lijst is niet uitputtend - allesbehalve dat. Er zijn nog talloze andere mooie stranden in Florida, meer dan u ooit allemaal wilt bezoeken. Voor mensen die Orlando als uitvalsbasis hebben zijn de Zuidwestkust, de Keys en de Panhandle waarschijnlijk te ver weg, maar als u de kans hebt, dan zijn de stranden van Florida in de wereld onovertroffen. En niet alleen volgens Dr. Beach.

Reizen Stranden Florida

Reviews Stranden Florida

Stranden van Florida (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Keet De Vries op 05 november 2017

Als je aan Florida denkt, denk je aan zon en mooie witte stranden. En niets is minder waar. Wat hebben wij daar genoten. Op weg naar New Orleans nog even bijkomen op het strand van Walton Beach. Prachtige kustlijn, leuke toeristische winkeltjes en mooie boulevard met heerlijke restaurantjes. Kortom, de moeite waard!

Pluspunten Stranden Florida

 • mooie standen
 • Goede infrastructuur
 • lekkere restaurants
Ultieme tip: Koop een boogieboard om de hoge golven te trotseren. Weinig geld veel plezier!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Amazing (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Susanne Wijdeven op 07 mei 2017

Waanzinnig mooi! Overal waar je ook kijkt helder blauw water, witte zandstranden en komt dichtbij stukje paradijs op aarde.. Huur een auto, maak er een roadtrip van en je hebt er de tijd van je leven!
In 1 woord geweldig!!!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Stranden Florida

 • relaxte sfeer
 • mooi
 • schoon
 • heerlijk
 • super
 • geweldig

Minpunten Stranden Florida

 • niets
Ultieme tip: Auto huren en er zelf op uit gaan en er een geweldige roadtrip van maken!
Aangeraden voor: Stellen

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors