Glacier National Park
8,6
8,7 Algemene ervaring
9,7 Natuur
8,3 Stranden
8,3 Wildlife
7,5 Overige activiteiten
8,3 Bereikbaarheid

Glacier National Park

door Frans Verhagen

In het noordwesten van Montana ligt dit landschap met scherpe pieken, dichte groene bossen en grote alpine-achtige meren. Miljoenen bezoekers hebben zich al vergaapt aan de watervallen, weides met wilde bloemen en rivieren.

In de zestiende eeuw waren het de Kootenai Indianen die de westflanken van Glacier bewoonden, terwijl aan de andere kant de Blackfoot Indianen het door bizons bevolkte prairiegebied aan de oostzijde bevolkten. Tijdens de negentiende eeuw, met de komst van kolonisten en spoorwegen, verzwakten de oorspronkelijke bewoners door blanke ziektes, alcohol, oorlog en verjaging door kolonisten en mijnbouwers.

ZELF NAAR Glacier National Park?

Bekijk alle 6 reizen naar Glacier National Park

Bezoek Glacier National Park

Uiteindelijk bleek er in de mijnen van Montana relatief weinig te vinden en mede op aandrang van de treinmaatschappijen werd dit `waardeloze' stuk land in 1910 tot een nationaal park verheven. Net over de grens had de Canadese regering al een veel kleiner stuk land opzij gezet als provinciaal park. In 1932 werden beide aan elkaar gekoppeld als het Waterton/Glacier International Peace Park. Over de geschiedenis van Glacier en de rol van de spoorwegen, klik hier.

Wie van oost naar west door het park rijdt, komt achtereenvolgens door wetlands, prairie en diepgroene bossen. Daarna stijgt het niveau en klimt de bezoeker door een alpine zone met lage bossen en struiken, tot de alpine toendra landschappen bovenop de Continental Divide. Aan de westkant, de regenzijde van de bergen, gaat het omlaag naar warmer en natter weer, waardoor de western red cedar en de hemlock, die eerder typerend zijn voor de noordwestkust, kunnen groeien.

Hier is een half continent als het ware samengebald in tachtig kilometer. Nu is dat rijden over Glacier gemakkelijker gezicht dan gedaan. Er is maar één weg, aangelegd in de jaren dertig, de Road to the Sun. Het grootste deel van het jaar is deze weg echter bedolven onder een metersdikke laag sneeuw.

Geografisch gezien is het een landschap dat door de bergen op zijn kop wordt gezet. Ongeveer zeventig jaar geleden drukten tegen elkaar botsende continentale platen zo hard tegen elkaar dat lagen sedimentaire rots in stukken braken en minstens zeventig kilometer over de vlakte werden geduwd voordat ze halt hielden waar nu het park ligt. Door deze enorme verschuiving kwamen oudere lagen boven op jonge lagen te liggen. Zo kunt u bij Marias Pass duidelijk de breuklijn zien met rots die meer dan een miljard jaar oud is bovenop rots die de jonge leeftijd heeft van zestig tot zeventig miljoen jaar.

Tongen van schurend ijs hebben het park vervolgens in zijn huidige vorm gebeeldhouwd. Gletsjers van zeshonderd meter dikte hebben de diepe troggen uitgeschuurd van de McDonald en Saint Mary valleien. Kleinere gletsjers zorgden voor de vele hangende valleien die nu zorgen voor spectaculaire watervallen. Het waren ook de gletsjers die verantwoordelijk zijn voor de messcherpe rotsrichels, de hoorns en cirques, en voor de kommen hoog in de bergen waar tot diep in de zomer de sneeuw blijft liggen.

Wandelroutes Glacier National Park

Glacier heeft meer dan 1300 goed gemarkeerde en goed onderhouden wandelpaden, leidend door wat volgens velen het mooiste alpine achtige terrein is in de continentale Verenigde Staten. De klassieke wandelroute beloopt ongeveer honderd kilometer tussen Logan pass en Kintla Lake, via de Goat Haunt. Het grootste deel van de route ligt boven de boomgrens en hij kronkelt door de meest afgelegen delen van het park. Ook populair is de route die Lake McDonald verbindt met Saint Mary Lake via Gunsight Pass. Deze route van ongeveer 35 kilometer geeft een mooie dwarsdoorsnede van wat het park heeft te bieden: toppen met gletsjers, dichte bossen, subalpine weides, watervallen, stroompjes en meren.

Het drukst zijn echter de paden die lopen van Many Glacier op de oever van Switftcurrent Lake. Weinig plekken in de Rockies kennen een dergelijk spectaculair landschap dat zo gemakkelijk is te bereiken. De favoriete trails zijn die westwaards over de Garden Wall, de verbinding makend met de High Line Trail die vanaf de Logan Pass komt. Of de route naar het noorden naar de Ptarmigan Tunnel en dan verder. In zuidwaartse richting gaat de route over de Piegan Pass naar de Going-to-the-Sun Road.

De populairste dagwandelingen zijn die bij Grinnel Glacier, naar Iceberg Lake, naar Red Rock Falls. De mooiste routes lopen door het gebied waar zwarte beren en grizzly's wonen. Bijna elk seizoen gebeurt er wel iets; de parkrangers kunnen vertellen waar de problemen zitten.

Glacier kent veel wild. Overal in de buurt van Logan Pass vindt u berggeiten, vooral op de kliffen bij het pad naar Hidden Lake Overlook. Bighorn schapen kuieren over de rotsvlaktes en de weides, maar één van de beste plekken om ze te vinden is Many Glaciers begied, waar ze samenkomen om met hun koppen tegen elkaar te knallen en wijfjes te vinden, laat in de herfst. Bull elk doen dit in de prairies rondom Saint Mary Lake. Beren kunnen overal opduiken, maar grizzly's vindt u in het hoge gebied, terwijl de zwarte beren vooral in de bossen blijven. Beide beersoorten komen naar de bessen rondom Many Glacier en Tow Medicine in de late zomer en het begin van de herfst.

De bergen hier zijn niet van de hoogste moeilijkheidsgraad. De meeste kunnen wandelend bereikt worden. Zo zijn de pieken bij Logan Pass (Clements, Reynolds en Oberlin) populaire dagtochten. Op de website van National Park Service vind je meer over de wandelroutes en andere praktische informatie.

Reizen Glacier National Park

Meer Glacier National Park

Reviews Glacier National Park

Bezoek aan Glacier National Park (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Larissa Geuke op 24 november 2019

Ontzettend mooi park met wildlife, vergezichten, prachtige highlights en mooie hiketrails en relatief rustig vergeleken met bv. Yellowstone Park. Er zijn meerdere betoverende meren waar je heerlijk kunt genieten

Pluspunten Glacier National Park

 • relatief rustig
 • bergachtig
 • meren
 • wildlife
 • vergezichten

Minpunten Glacier National Park

 • niet ontdekt
Ultieme tip: Wander de Hidden Lake trail, goed om te doen en je wordt beloond met een mooi uitzicht over bergen en een groot meer. De weg ernaartoe heeft ook zeker mooie uitzichten tussendoor.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

‘GOOSEBUMPS ALL OVER’. Unique close sight of John Hopkins Glacier!! (bezocht in september 2019)

Review geschreven door René En Diana van Ratingen op 18 november 2019

Glacier Bay N.P. is zo’n plek wat op je ‘bucket list’ moet. Waarom? Gletsjers zijn aan het verdwijnen, maar Glacier Bay geeft je de unieke kans om dit natuurfenomeen nu nog te bewonderen. Wat een prachtig stuk natuur. Niet alleen de immens mooie gletsjers, maar ook aan ‘wildlife’ geen gebrek. Eagles, beren, sealions, orka’s, bultruggen, berggeiten en elanden. Je kan alles zien in perfecte harmonie. Het is niet voor niets Unesco werelderfgoed. Ben je een natuurliefhebber en spendeer je graag de hele dag in de buitenlucht, bezoek dan Glacier Bay National Park. Een ervaring om nooit meer te vergeten!!

Pluspunten Glacier National Park

 • Beschermd natuurgebied
 • immens
 • inside passage
 • intact
 • dynamisch
 • ijsrivieren
 • Margerie Glacier
 • John Hopkins Glacier
Ultieme tip: Unieke kans om heel dichtbij de gletsjers te komen is per schip. Een aanrader.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een National Park met absolute 'WOW-factor' (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Monique Geerdes op 13 november 2018

Glacier National Park is een waanzinnig park. De wilde dieren, prachtige meertjes, woeste bergen, een waar decor voor de natuurfotograaf. Maar ook als hiker kun je hier terecht voor wandelingen van ieder niveau. Of je nu relaxed in alle rust een wandeling wil maken of juist voor een flinke uitdaging gaat, dit park kent vele hike trails.

7,8
8 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
9 Wildlife
7 Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Glacier National Park

 • Veelzijdig park
 • waanzinnige natuur
 • veel wildlife
 • fotogeniek
 • mooie wandelingen
 • goede verbinding met busjes

Minpunten Glacier National Park

 • In de zomer kan het erg druk zijn
 • bergschoenen zijn aan te raden
 • veel wegen niet begaanbaar met camper
Ultieme tip: De Highline Trial is een absolute must! Dit is de mooiste wandeling van het park. Ook de wandeling naar Hidden Lake is een aanrader. Een toffe wandeling met zicht op wilde dieren!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Roadtrip naar Glacier National Park (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Maryanne Wolbertus op 11 december 2017

Ook al was de going to the sun road voor een groot gedeelte dicht, was het een geweldige ervaring. Binnen 13 mijl heeft het park mij helemaal betoverd met de ongerepte natuur die het aanbiedt en de prachtige uitzichten.

9,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
nvt Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Glacier National Park

 • Bos
 • Berg
 • Water
Ultieme tip: Neem een auto mee, zo kun je je makkelijker verplaatsen. Je kunt altijd uitstappen
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bezoek aan dochter in Canada (bezocht in mei 2011)

Review geschreven door Jan van Asveldt op 12 mei 2017

Met dochterlief, schoonzoon, haar schoonouders en de oudste zoon een weekje doorgebracht in Glacier Natonal Park, in Amerika, net over de grens met Canada. Geweldig van de natuur daar genoten. Dit gebied is het Amerikaanse deel van de Rocky Mountains waar de beren nog in het wild leven en wij ook geluk hadden er eentje op ongeveer zeven meter afstand te kunnen bewonderen. In dit gebied veel watervallen, elk met zijn eigen kracht en indruk.
Natuurlijk was het niet de eerste keer voor ons (en ook niet de laatste). Vanaf 2000 zijn we nu al een keer of acht daar geweest en het land (lees gebied) blijft ons trekken. Komende november gaan we weer en zullen we terechtkomen in Fernie aan de rand van de Canadese Rockies. Ik kan me er nu al weer op verheugen en neem natuurlijk ook mijn cameratas weer mee.

Ultieme tip: Geniet van de rust en de natuur en maak gebruik van de leuke restaurants waar je verrukkelijk kunt eten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers

Rondreis om het National Park (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door Marjolein Schouten op 02 oktober 2016

Glacier National Park is een prachtig park, maar voor niet wandelaars moeilijk toegankelijk.
De natuur is woest: echte wildernis. Wel kun je een mooie tocht om het park maken. Op bepaalde punten kun je er wel in en kun je van dichtbij van die schitterende natuur genieten.

8,8
8 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
8 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Glacier National Park

 • Natuur

Minpunten Glacier National Park

 • Door sneeuw zijn plaatsen niet of nauwelijks te bereiken
Ultieme tip: Going-to-the-Sun Road
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors