Maui
-
- Algemene ervaring
- Locals
- Interessant
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Wandelingen en/of andere activiteiten

Maui

door Frans Verhagen

Een tiental jaar geleden kwamen er amper toeristen naar het eiland Maui. Men verbouwde suikerriet en ananas en de walvisvaart bracht welvaart. De hoofdstad Wailuka ligt ook nu nog buiten de grootste toeristendrukte.

Lahaina is de bekendste plaats, het stadje was tot 1845 de hoofdstad van het koninkrijk. (Pas daarna kreeg Honolulu de titel). In die jaren kwamen er veel walvisvaarders, die beschutting zochten voor hun schepen in de haven en ondertussen de stad op stelten zetten. Uiteraard kwamen ze in conflict met de aanwezige missionarissen, die probeerden de Hawaianen tot het christendom te bekeren.

Hotels Maui

Nog steeds is het druk, nu met toeristen. Een stroom fietsers en auto's gaat door Front Street, langs de oude Pioneer Inn en onder de grote Banyan Tree. Nog aardig wat historie is hier bewaard gebleven. Natuurlijk zijn ook hier grote en nieuwe hotels, meestal ten noorden van de stad in Kaanapali en Kapalua, of ten oosten in bv. Wailea. De weg van Kaanapali naar Kapalua gaat nog steeds langs de suikerrietvelden.

Er is weinig hoogbouw, de hotels aan het strand hebben mooie tuinen en liggen tussen golfbanen, omringd door palmbomen en andere tropische gewassen. Ook in het kleine stadje Kihei, tussen Lahaina en Wailea zijn hotels maar vooral condo's te vinden. Vanaf deze stranden is in de verte het eiland Molokai duidelijk te zien. Bekend zijn ook de snorkeltochten naar het eilandje Molokini.

's Winters zijn er boottochten om de langstrekkende bultrugwalvissen van dichtbij te zien.

De Iao Needle ligt ca. 3 mijl ten zuiden van Wailuka. In 1790 vond hier een bloedig gevecht plaats onder Koning Kamehameha. Nu is het een 2250 ft. hoge top, begroeid met mos, waar geprobeerd wordt op te klimmen. Omringd door een riviertje en veel groen is het een aantrekkelijk plekje.

Hana

Een schitterende dagtocht maken we naar Hana, aan de noordooost kant van het eiland.Een slingerende 2-baansweg langs diverse watervallen, tarovelden en diepe afgronden voert naar dit stadje, waar oa Charles. Lindbergh een aantal jaren teruggetrokken leefde en begraven ligt. Voorbij Hana liggen de Seven Sacred Pools, een aantal watervallen met zwemgelegenheid door de natuur gevormd met uitzicht op zee.

Alleen per 4WD kan er verder doorgereden worden, anders gewoon via dezelfde weg terug.

Haleakala

Uiteraard slaan we een bezoek aan de slapende vulkaan Haleakala niet over. Een hele ervaring om van de stranden in korte tijd via een slingerende stijle weg naar de kou bovenop de Haleakala te gaan. De top ligt op ruim 10,000 ft. en op een heldere dag kan je beneden de stranden zijn liggen, maar ook de toppen van de vulkanen op Big Island. Er zijn een aantal telescopen in Science City gebouwd, omdat van hier het beste uitzicht op het heelal is. Op de helling van de berg groeit de Silversword, een plant die alleen hier voorkomt. Het beste tijdstip voor de tocht is zonsopgang,maar kan ook later op de dag.

Een populaire tocht is o.a. door een organisatie per auto naar boven gebracht te worden en per mountainbike af te dalen. Spectaculair is de jaarlijkse "run to the sun" tocht, inderdaad rennend naar boven!! Uiteraard moet daar wel goed voor getraind worden.

Like deze pagina

Reizen Maui

Meer Maui

Reviews Maui

Wat is het daar fantastisch (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Hetty Moonen op 25 februari 2017

Maui was ons vierde eiland dat we bezochten en het mooiste. Alles is er voor een onvergetelijke vakantie. Aan het einde van de weg naar Hana hebben we heerlijk gezwommen bij de waterval, het leek wel een paradijs! Natuurlijk hebben we heerlijk aan de vele mooie stranden gezeten. We hopen hier nog eens terug te komen!!

Pluspunten Maui

  • te
  • veel
  • om
Ultieme tip: Neem surflessen, dit moet je echt gedaan hebben als je op Hawaii bent geweest
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Groen groener groenst (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Gino Mogot op 04 oktober 2016

Maui is een mooi eiland, met heel, heel veel groen! Road to Hana is een must en er zijn in het zuiden van het eiland een aantal 'verborgen' strandjes, waar je als je mazzel hebt, helemaal alleen kunt genieten van de prachtige zonsondergangen en blauwe zee. Neem je snorkel mee want zeeschildpadden zwemmen regelmatig voorbij en in bepaalde seizoenen kun je walvissen al vanaf de kust spotten. Wij zagen vanaf de hotelkamer dolfijnen zwemmen! Maui is in tegenstelling tot de rest van Amerika, wel erg prijzig, zelfs de Starbucks gooit er een paar dollar bovenop. Neem dus een goedgevulde portemonnee mee!

Pluspunten Maui

  • mooie natuur
  • stranden

Minpunten Maui

  • duur
  • regenachtig
Ultieme tip: Road to Hana, secret cove beach, Paia, Lahaina
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors