Oahu
8,9
9,0 Algemene ervaring
9,0 Locals
9,0 Interessant
9,0 Natuur
9,0 Stranden
8,5 Wildlife
9,0 Wandelingen en/of andere activiteiten

Oahu

door Frans Verhagen

Het tijdsverschil met Nederland is precies 12 uur. Honolulu is een grote stad, waar nog wat historische gebouwen te vinden zijn. Bekend is o.a. de Aloha Tower, vroeger het vertrek en aankomstpunt van de grote oceaanstomers en toen het hoogste gehouw van het eiland. Het oude koninklijke Iolani-paleis, het Queen Emma Museum en een stukje oud "Chinatown"staan nog fier overeind.

Honolulu

Aankomst in Hawaii vindt meestal plaats per vliegtuig in Honolulu. Een vliegveld dat deels in zee gebouwd is. Aan te raden valt om bij vertrek uit Nederland een overnachting in te bouwen op de heen en/of terugreis in bv. L.A. of San Francisco.

ZELF NAAR Oahu?

Bekijk alle 14 reizen naar Oahu

Veel geschiedenis is te zien in het Bishop Museum. Wolkenkrabbers zoals in elk stadscentrum echter eisen nu de aandacht op. Een leuke traditie is trouwens het gratis concert dat de Royal Hawaiian Band elke week geeft in het park vlakbij het paleis in het centrum en soms ook in Waikiki. Klassieke westerse werken worden afgewisseld met Hawaiaanse muziek en dansen.

In de bergen bij Honululu ligt Punchbowl, een militaire begraafplaats. Op grote mozaieken aan de muur staat de geschiedenis van WO II aangegeven. Bekend ook is het geweldige uitzicht vanaf dit punt over Honolulu en Waikiki.

Waikiki

Waikiki is zo'n naam die men kent. Helaas is de naam mooier dan dat stukje smal strand en de vele hoge hotels die aan de oostkant van Honolulu liggen. Bijna alle grote hotels liggen aan of vlakbij de boulevard (Kalakaua Avenue) die in de loop van jaren bijna autovrij gemaakt is.(Helaas zijn de kamerprijzen de laatste jaren gigantisch omhoog gegaan). Flaneren kan nog steeds en je ziet surfers op hun smalle surfboards, oude mannen die domino spelen, verkopers met hun lei (de bloemenkransen), en toeristen genieten van een mooie zonsondergang. Veel winkels aan de boulevard zijn tot 's avonds laat geopend.

In het Kapiolani park vinden vaak concerten plaats. Bovendien voert men al jarenlang hier meerdere keren per week de Kodak Hula show op. De bekende polynesische dansen (o.a. Hawaii, Tahiti, Maori e.d.) worden hier getoond. Verder waren bij onze kinderen de Zoo en het aquarium een succes.

Het openbaar vervoer is hier uitstekend. Stadsbussen rijden alle kanten uit en zelfs een rondje om het eiland is met 2 bussen te doen, maar vergt veel van je tijd.. Parkeren is in Honolulu en Waikiki duur en soms een probleem, dus is de bus een prima alternatief. Wel is aan te raden een auto te huren om de rest van dit eiland te bekijken in je eigen tempo.

Rondje om het eiland

Heel aantrekkelijk is het genoemde rondje om het eiland, dat per huurauto zonder veel stoppen in ca. 4 uur gedaan kan worden. Maak er een dagtocht van en je kunt regelmatig pauzeren om alles nader te bekijken. Via Kahala met leuke stille stranden - Detective Magnum woonde destijds hier - rijd je dan langs de eerste blikvanger de slapende vulkaan "Diamond Head"aan de rand van Waikiki. De weg voert vaak direkt langs de stranden. Vooral bij Hanauma Bay moet een stop gemaakt worden.

Helaas wordt het in de loop van de dag redelijk druk, maar vooral 's ochtends is het snorkelen hier heel bijzonder. De vissen zijn zo aan mensen gewend geraakt dat ze vaak uit de hand het voer komen halen. Het water is ontzettend helder en je zwemt boven een groot rif. Echt een plaatje. Vlakbij Makapuu Point ligt Sealife Park, een dolfinarium in de buitenlucht met een groot aquarium, dat tevens studie-object voor de universiteit is. De zee bij Makapuu is vaak vrij wild, waardoor hier aan body-surfing gedaan wordt.

Laie, Waimea, Dole

In het dorp Laie ligt een grote mormonen tempel met een fraai aangelegde tuin, terwijl iets verder het bekende Polynesian Cultural Centre ligt. In nagebouwde hutten, via shows - zowel op het toneel, maar vooral op langsvarende boten - wordt een indruk gegeven van het werken, de gebruiken, de kleding etc., van eilanden als Hawaii, Tahiti, Tonga, Fiji etc., Een middagdurend programma en regelmatig vinden er 's avonds ook luau's plaats. (Hawaiiaanse shows incl. een diner).

Aan de noordkant van Oahu zijn de golven in de winter metershoog. Hier aan Sunset Beach, Waimea en Haleiwa vinden dan de bekende surfcompetities plaats.'s Zomers kunnen de golven soms nog indrukwekkend zijn en blijft het kijken naar deze artiesten op een surfboard een leuk tijdverdrijf.

In Waimea is een grote tropische tuin waar met een treintje doorheen gereden kan worden. Ook wordt er vaak vanaf een hoge rots in zee gedoken. Na Haleiwa gaan we zuidwaarts terug het binnenland in.

Ineens rijden we temidden van suikerrietvelden en ananasplantages. In de loop der jaren zijn het er minder geworden, maar nog steeds ligt er een leuke proeftuin van Dole, waar veel ananassoorten worden getoond. Een door de zon gerijpte ananas kan hier geproefd worden, heerlijk. Via Schofield en Wahiawa komen we dan in Pearl Harbor.

USS Arizona Memorial

De grote marinebasis aan de baai, op zo'n akelige manier op 7 december 1941 beroemd geworden. Nog steeds ligt de gezonken "Arizona"in de baai, als bewijs aan deze oorlog. Er is een monument over heen gebouwd, (per marine shuttle (boot) bereikbaar)- eventueel vooraf gegaan door een film met originele oorlogsbeelden. Ook kopien van de krant van die dag worden in de giftshop verkocht. In het monument staan alle namen van de aan boord omgekomen personen en nog steeds druppelt er wat olie uit de "Arizona". Heel indrukwekkend .Bij aankomst op de werf geeft men nummers uit waarop staat hoe laat de boot naar het eigenlijke monument vertrekt. Aangezien het in de loop van de dag erg druk kan worden en er soms wachttijden ontstaan, kan de tocht naar Pearl Harbor eventueel apart als excursie gemaakt worden.

Ook als je geen auto huurt, hoort een bezoek ( als dan niet per stads- of toerbus) tot een must.

Terug in Honolulu kan er uiteraard nog gezwommen of gewinkeld worden. Wij brengen graag een bezoek aan "The Pink Palace", oftewel het Royal Hawaiian Hotel in Waikiki. Met zijn rose kleur opvallend, maar wat weggedrukt door de Shoppingmall voor de deur. Dit hotel was (samen met het Moana Hotel) een van de eerste hotels in Waikiki, dat toen nauwelijks meer was dan een moeras. Nog steeds goed onderhouden en heel stijlvol. De bar aan het strand met uitzicht over Waikiki Beach, de shows en luaus die hier gegeven worden zijn heel aantrekkelijk.

Reizen Oahu

Meer Oahu

Reviews Oahu

Oh Oahu! (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Kelly van Setten op 19 november 2019

Oahu is prachtig en een heel divers eiland. Het heeft mooie groene bergen, watervallen en fijne stranden met wuivende palmbomen. Persoonlijk vind ik de stranden aan de oostkant het mooiste. Het bruisende Waikiki is een gezellig plek om naar het strand te gaan, te winkelen of een hapje te eten.

Pluspunten Oahu

 • Divers
 • klimaat
 • eten

Minpunten Oahu

 • duur
 • lange reis
Ultieme tip: Duke’s restaurant in Waikiki
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Oahu (Hawaii) (bezocht in januari 2019)

Review geschreven door Janneke Zoutenbier op 17 november 2019

Er zijn nog veel meer mooieren stranden dan Waikiki, dat strand is altijd overvol en te toeristisch. Kijk ook eens bij Ma’ili Beach of Lanikai Beach. Zeker als je gaat hiken kom je op de meest mooie en lege stranden uit.

Pluspunten Oahu

 • Warm weer
 • natuur
 • hiken
 • engelstalig

Minpunten Oahu

 • toeristisch
 • duur
Ultieme tip: Als je op Oahu bent dan moet je eigenlijk de zonsopgang vanaf een Pillbox bekijken. Loop hiervoor de Lanikai Pillbox Hike, de route naar de eerste Pillbox is ongeveer 30 minuten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Aloha (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Annelies Van Elslander op 08 november 2017

Unieke reiservaring voor wie de aloha-spirit wil voelen. Bezoek zeker de North Shore waar surfers in hun natuurlijke habitat zitten. En Hanauma Bay is een ware aquarium om tussen te snorkelen, misschien zie je wel een sea turtle.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
10 Wandelingen en/of andere activiteiten
Ultieme tip: Goofy restaurant. Typisch hawaiiaanse keuken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Veelzijdig genieten (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Cindy Pauwels op 25 juni 2017

Oahu is een van de prachtige eilanden van Hawaï. Er zijn veel bijzondere plekjes te vinden om je als fotograaf volledig uit te kunnen uitleven. Ontsnap aan de drukte van Honolulu of Waikiki Beach en geniet van de natuur om je heen. Met name aan de North Shore, zoals in surfstadjes als Haleiwa, waar je de echte cultuur kunt proeven. Letterlijk en figuurlijk.

Pluspunten Oahu

 • Aardige locals
 • veelzijdig eiland
 • Fijn klimaat
 • Makkelijk om zelf rond te rijden
 • Mooie natuur

Minpunten Oahu

 • Te weinig terug te vinden van de echte Hawaiaanse cultuur
 • Duur om te eten en te verblijven
 • Erg commercieel t.o.v. de andere eilanden
Ultieme tip: Er zijn prachtige hikes, zoals Kalalau trail. Indien je hier bent: zeker doen!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig eiland om te starten met je Hawaii-rondreis (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Rik Menting op 21 mei 2017

Ga je naar Hawaii dan denk je al snel aan Honolulu, Waikiki en Pearl Harbor. Allen te vinden op dit prachtige eiland! Het is wel het drukste en verstadste eiland van Hawaii. Zoek je de natuur, bezoek dan zeker ook Maui, Kauai en Big Island. Reserveer Pearl Harbor op tijd, maak een rondrit over de rondweg, ga snorkelen in Hanauma Bay en geniet van het droomstrand aan Waimanola of Lanikai Beach. Geniet, Enjoy en Relax en beleef de Aloha Spirit!

7,9
8 Algemene ervaring
8 Locals
8 Interessant
8 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
8 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Oahu

 • stad
 • zon
 • zee
 • strand
 • droomplek
 • natuur
 • zeesport
 • cultuur
 • hiken
 • gemoedelijk
 • relaxt
 • mooi weer
 • diversiteit

Minpunten Oahu

 • druk
 • overbelicht ivm sterrenkijken
 • touristisch
Ultieme tip: Ga verder dan alleen Waikiki en Pearl Harbor. Maak een rondtrip over de rondweg van het eiland en je ziet het échte Hawaii!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldig! (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Lianne van Dijk op 19 mei 2017

O'ahu is een geweldige plek! Aan alle kanten van het eiland is van alles te doen, dus je verveelt je nooit! Ga surfen op the North Shore in Haleiwa, bezoek de kleine Hawaiiaanse dorpjes, bezoek het drukke, prachtige Honolulu, ga snorkelen, ga hiken op Diamond Head en geniet van het uitzicht; kortom er is echt super veel te doen en zeker de moeite waard :)

Pluspunten Oahu

 • mooie natuur
 • aardige bevolking
 • cultureel

Minpunten Oahu

 • duur
 • veel toeristen
Ultieme tip: Ga snorkelen in Haunama Bay, echt geweldig mooi!
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors