Big Island (Hawaii)
-
- Algemene ervaring
- Locals
- Interessant
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Wandelingen en/of andere activiteiten

Big Island (Hawaii)

door Frans Verhagen

Het grootst bewoonde eiland en naamgever van de groep heeft 2 stadjes, Hilo aan de oostkust en Kona aan de westkust. De meeste toeristen komen in laatstgenoemde plaats aan, waar veel hotels langs de kust aan zee staan.

Ten noorden van Kona liggen wat exclusieve hotels verscholen. Kona heeft wat kleine koffieplantages en Macadamia-notenplantages in het achterland. (De naam Kona Gold wordt alleen voor de hier verboden marijuana gebruikt.)

ZELF NAAR Big Island (Hawaii)?

Bekijk alle 11 reizen naar Big Island (Hawaii)

Hilo

Via de noordkant van het eiland met onder meer de Parker Ranch kan Hilo in een aantal uren bereikt worden. Hilo was een vissersplaats, waar vaak van oorsprong japanse vissers woonden, maar is ondertussen een leuk stadje geworden. In de Liliukalani tuin ligt nog een mooie japanse tuin , vlakbij de visafslag. Er liggen vaak enorme tonijnen om geveild te worden.

Iets buiten Hilo zijn orchideen en bijzondere varens aan de kant van de weg te zien. Een indrukwekkende plekje is Rainbow Falls, waar door de lichtval vaak een regenboog is te zien. In 1946 werd Hilo door een Tsunami - een vloedgolf - getroffen, waardoor veel wegen, bruggen etc onbegaanbaar werden. Waipio Valley is daarna nog een aantal keren getroffen en bijna niet meer bewoond. Wel kan men per 4WD een tocht door de vallei en naar de Hiilawe waterval maken. Het uitzicht vanaf de weg boven de vallei is erg mooi.

We zijn op korte afstand van de vulkanen en op heldere dagen is de top van de bergen te zien. Hilo heeft een aantal keren in de gevarenzone van de lavastromen gelegen. Op weg naar de vulkanen zie je aangegeven uit welk jaar de stromen zijn en is duidelijk te zien dat soms huizen getroffen zijn. De zuidelijke weg van het eiland is niet altijd berijdbaar, want die wordt vaak door de lava weer afgebroken. Soms poogt men de weg te herstellen, maar zolang de vulkaan actief is kan er alleen van en naar Hilo hierheen gereden worden.

Dorpen als Punaluu met het mooie zwarte strand zijn een aantal jaren geleden helemaal onder de lava verdwenen. Lava maakt echter aan de zuidkant van het eiland wel weer meteen nieuwe stukken land aan, een indrukwekkend proces.

Bezienswaardigheden Hawaii

Aan de rand van de Kilauea staat al jaren het Volcano House, een prijzig hotel met uitzicht op de vulkaan en de bijbehorende rookontwikkeling. Je kan een rit maken over de indrukwekkende Crater Rim Road,die afhankelijk van de uitbarstingen al dan niet geopend is. Je rijdt langs oude en recente lavastromen, loopt tussen borrelende modderpoelen, stinkende dampen, verbrande bomen, beginnende piepkleine varens etc. Het lijkt wel een maanlandschap op sommige stukken. Absoluut een bezoek waard, maar check bij het Park headquarters om te zien welke weg eventueel gesloten is.

Op de zuidpunt van het eiland liggen een aantal zwarte zandstranden, oude vulkaanlagen die door de zee tot zand vermalen zijn. Ook weer niet altijd toegankelijk helaas.

In de winter kan het voorkomen dat de Mauna Kea soms met een mooi laagje sneeuw bedekt is, een apart verschijnsel.

Reizen Big Island (Hawaii)

Meer Big Island (Hawaii)

Reviews Big Island (Hawaii)

Mauna Kea op Big Island, Hawaii (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Paulien Varkevisser op 14 november 2017

Een bezoek aan de Mauna Kea was echt een bijzondere ervaring. Het vergt wel enige voorbereiding, want je kunt niet zomaar even omhoog rijden. Het is een berg van ca. 4200 meter. Op die hoogte is de lucht veel ijler dus het is verstandig om rustig en in fases naar boven te gaan. Ook heb je een 4W drive nodig. Sommige stukken zijn erg stijl en de weg is het laatste stuk onverhard. Maar eenmaal boven is het echt fantastisch! Gelukkig was het boven onbewolkt en hadden we echt een 'on top of the world'-ervaring doordat we boven de wolken stonden.

Pluspunten Big Island (Hawaii)

 • aardige mensen
 • natuur
 • vulkaan
 • snorkelen
 • biologisch eten

Minpunten Big Island (Hawaii)

 • reistijd
Ultieme tip: Een bezoek aan Mauna Kea, maar zeker Hawaii Volcanoes National Park, de Kalapana lavavlakte waar je fietsen kunt huren en s'avonds naar lava kunt gaan kijken.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Amazing Big Island, Hawaii! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Paulien Varkevisser op 14 november 2017

Big Island was het tweede eiland dat we in Hawaii bezochten. Op het grootste eiland van Hawaii is een grote variatie aan landschappen te zien. Van stranden tot lava-vlaktes, van tropisch regenwoud tot desserts en van valleien tot vulkanen. Ongelofelijk mooie beplantingen en heel bijzonder om het vulkanische landschap van zo dichtbij te ervaren. Ook hebben we genoten van de lokale restaurantjes en foodtrucks met heerlijk biologisch eten.

Pluspunten Big Island (Hawaii)

 • aardige mensen
 • heerlijk biologisch eten
 • natuur
 • vulkaan
 • snorkelen
 • sunset
 • sunrise

Minpunten Big Island (Hawaii)

 • reistijd
Ultieme tip: Pu‘uhonua o Honaunau National Historical Park, Hawaii Volcanoes National Park, Kalapana Lavavlakte, Waipi'o Valley, Mauna Kea en slapen in een treehouse!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Big Island, Hawaii: dolfijnen, watervallen, valleien en nog zoveel meer (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Rina Stam op 19 mei 2017

“Wat is dat geluid dat ik door de klotsende golven heen hoor?”, vraag ik mij al snorkelend af. Met een groep van tien personen drijven wij in de Pacific Ocean voor de kust van Big Island; het hoofdeiland van Hawaii. Eerst hoor ik het heel zachtjes en het wordt steeds luider en uiteindelijk weet ik het zeker.

Dolfijnen
Ik hoor de dolfijnen en zie ze onder mij zwemmen. Wauw. Wat is dit geweldig zeg. Blijkbaar genieten de dolfijnen net zoals ik. Vrolijk draaien ze onder water rondjes. Emotioneel slik ik mijn tranen van geluk weg. Ik zwem tussen de dolfijnen. Mijn mooiste ervaring tijdens mijn verblijf op Big Island. Naast dolfijnen heb ik tijdens het snorkelen prachtige vissen gespot en….een schildpad. Die wilde ik zo graag zien. Toch schrok ik me rot op het moment dat ik er bijna tegenaan snorkelde. Best groot van dichtbij.

Natuurschoon
De natuur op Big Island is prachtig. Door de jungle ben ik gereden, langs de rotskust, door dorpjes en van oost naar west door het vulkanische berglandschap. Dan niet doorrijden maar vooral even stoppen om van het adembenemende uitzicht te genieten. Het eiland heeft verschillende watervallen, de een wat mooier en groter dan de ander, die zeker de moeite waard zijn. In het noorden ligt een prachtige vallei. Om er te komen moet je al wandelend over een smal paadje met zand en rotsen naar beneden. Een klein beetje conditie om terug weer omhoog te klimmen is wel erg handig, merkte ik.

Verkeer
Om het eiland te verkennen is het huren van een auto een must. Het verkeer is ‘easy’. Geen snelwegen en de maximum snelheid is 55 km/h. Wil iemand oversteken dan stop je netjes. Sta je bij een kruispunt, dan ga je een voor een verder. Gewoon wachten op je beurt en dan afslaan. Dit maakte mijn relaxstand helemaal compleet.

Pluspunten Big Island (Hawaii)

 • natuur
 • sfeer
 • mensen

Minpunten Big Island (Hawaii)

 • duur
Ultieme tip: Tips: Snorkelen, je kunt op het eiland een snorkelset Zwemmen met dolfijnen; een aanrader Rijd van oost naar west of andersom; je komt door een adembenemend mooi landschap
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors