Pearl Harbor

Pearl Harbor

door Getaway Travel

De aanval van Japan op Pearl Harbor is bepalend geweest voor de wereldgeschiedenis. De verrassingsaanval op de marinebasis van Oahu betrok Amerika direct bij de Tweede Wereldoorlog. Bezoek deze historische plek op Hawaii.

Pearl Harbor was sinds 1884 Amerikaans grondgebied. De Japanners zagen de vestigingsplaats van de grote Amerikaanse zeevloot als een mes die op de Japanse keel was gericht.

Aanval op Pearl Harbor

Het Aziatische land was al jaren in strijd met de VS. Toen Amerika Japan een olie-, kerosine- en staal-embargo oplegde, was een aanval op Amerika onvermijdelijk.

Pearl Harbor werd het doelwit van de aanval. Met behulp van een spionagedienst werkten de Japanners de aanval tot in detail uit. Amerika was op de hoogte van het dreigende gevaar, maar de regering en het volk leken zich niet te kunnen voorstellen dat Japan een oorlog zou aandurven.

Op 7 december 1941, om vijf voor acht 's ochtends, werd de Amerikaanse marinebasis op Hawaii opgeschrikt door Japanse gevechtsvliegtuigen. De verrassingsaanval onder leiding van admiraal Nagumo beschadigde binnen twee uur de Pacifische vloot. Bijna 2400 militairen kwamen om het leven en 1178 raakten gewond.

De VS had nauwelijks de mogelijkheid om te reageren en de Japanse verliezen waren minimaal. De volgende dag verklaarden de Amerikanen de oorlog aan Japan. Wat Hitler weer reden gaf in oorlog te treden met de VS.

USS Arizona Memorial

Vanaf Honolulu kun je zelf met de bus of met een tour naar Pearl Harbor. Een boot brengt je naar het USS Arizona Memorial. Onder het monument ligt het gezonken marineschip USS Arizona, waar 1177 militairen de dood vonden.

Boven het zeemansgraf staan de namen van alle gesneuvelden in wit marmer gegraveerd. Uit het scheepswrak lekt nog steeds olie. Het zouden de tranen zijn van de gesneuvelde bemanning en het schip.

Like deze pagina

Reizen Oahu

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors