6 redenen om het Diepe Zuiden te ontdekken

6 redenen om het Diepe Zuiden te ontdekken

door Tessa Voncken

Heb je het oosten en het westen al gezien? Of wil je de échte Amerikaanse cultuur beleven? Ga dan eens naar het zuiden. Onder het Diepe Zuiden van de VS vallen de staten Louisiana, Alabama, Mississippi, Georgia, South Carolina en Tennessee.

Een reis door de zuidelijke staten is divers en uniek. Je beleeft een totaal ander Amerika dan wanneer je de westkust of oostkust bezoekt. Denk maar eens aan de mensen, het eten of het landschap. Wij geven je zes redenen om het Diepe Zuiden te ontdekken!

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 258 reizen naar Amerika

6. Je duikt de geschiedenis van Amerika in

De ongelijkheid tussen de zwarte en witte bevolking in Amerika is diepgeworteld. Europese kolonisten verscheepten in ruim tweehonderd jaar meer dan twaalf miljoen Afrikanen naar Amerika. Deze slaven moesten voor niets op plantages werken. Het verbod op slavernij in 1863 leidde helaas tot een nieuwe vorm van ‘gevangenschap’: de rassenscheiding tussen zwart en wit. 

Van 1954 tot 1968 volgde een jarenlang proces voor gelijke rechten. De steden Atlanta in Georgia en Montgomery in Alabama speelden een belangrijke rol in de Civil Rights Movement. Montgomery werd wereldnieuws toen Rosa Parks in 1955 weigerde op te staan voor een blanke in de bus. Atlanta was de woonplaats van dr. Martin Luther King. 

Een must als je in het zuiden bent, is een bezoek aan een plantagehuis. Deze prachtige huizen waren vroeger in bezit van rijke Amerikanen. Aangrenzend aan het huis hadden zij een katoenplantage waar Afrikaanse slaven onder erbarmelijke omstandigheden op moesten werken. Een bezoek aan een plantagehuis geeft je een beter begrip van de geschiedenis en de bevolking van Amerika.

5. Je vindt er prachtige historische steden

Straten vol oude statige panden. Weelderige parken die je verkent per koets. Enorme plantagehuizen die je naar de 19e eeuw doen wanen. In het zuiden zijn de steden van een ander kaliber dan in de rest van de VS. In Georgia en South Carolina zijn de historische steden Savannah en Charleston echte pareltjes. Pronksteden met kasten van huizen in Victoriaanse bouwstijl.

Een leuke dagbesteding is een cruise met een raderstoomboot. Dit kan bijna in iedere stad in het zuiden vanwege het waterrijke landschap. Je geniet van het uitzicht over de stad en omgeving en 's avonds wacht er een uitgebreid dinerbuffet en speelt een liveband aan boord.

4. Het eten is er heerlijk

Denk jij bij Amerikaans eten aan hamburgers? Zeker, McDonalds en Burger King vind je in Amerika ten overvloede. Maar iedere regio in de VS kent ook zijn eigen specialiteiten. Zo wordt er in het zuiden veel gefrituurd. Letterlijk alles wordt gepaneerd en in de frituurpan gegooid. Hét gerecht van het zuiden is gefrituurde kip.

Maar... er is nog véél meer. Gumbo, okra, maïsbrood, zeevruchten, jambalaya, grutten, rijst met bonen, een maïskolf van de grill, gepofte aardappels. En een enorme variatie aan sauzen. De zuidelijke keuken heeft overduidelijk Cajun invloeden van Franse kolonisten en Creoolse invloeden van Afrikaanse slaven.

Eten speelt een grote rol in het dagelijks leven. De barbecue is enorm populair en dit is een serieuze aangelegenheid. Verwar een Amerikaanse barbecue niet met een grill of een barbecue zoals wij die kennen. Een barbecue pit in het zuiden van de VS is een grote oven waarin meestal varkensvlees, maar soms ook kip of rundvlees, urenlang wordt gegaard. Een bezoek aan het zuiden is niet compleet zonder een heerlijke barbecuemaaltijd.

3. Het is de bakermat van veel muziekstijlen

Jazz, ragtime, blues, country, bluegrass. Al deze muziekstijlen zijn geboren in Amerika. Muziek is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de zuidelijke staten.

Blues vertelt over de armoede en ellende van de Afrikaanse slaven. Jazz ontstond eind negentiende eeuw in New Orleans als een variatie van blues, waarbij blazers steeds meer invloed kregen. De oorsprong van countrymuziek ligt in folk: plattelandsmuziek van de Britten die zich vestigden in de Appalachen in Tennessee.

New Orleans, Memphis en Nashville zijn dé muzieksteden. Ben je in een van deze steden dan is een bezoek aan een bar met live muziek dus een must. 

2. Je vindt er bijzonder landschap

Amerika staat bekend om zijn spectaculaire natuur. Vooral het westen herbergt een schat aan natuurparken. Maar ook in het zuiden komen natuurliefhebbers aan hun trekken. Een rondreis door het zuiden van Amerika brengt je over slingerende wegen naar eindeloze kusten, moerassige delta’s, beboste bergketens en diepe valleien.

Het Chattahoochee National Forest is een van Georgia's mooiste schatten vol watervallen, bergen en bossen. In het park liggen 500 kampeerplekken en 720 kilometer aan wandel- en fietspaden. Onderweg kun je herten, beren en wasberen tegenkomen. In Tennessee vind je de Great Smoky Mountains, het meest bezochte nationale park van de VS. 

In Georgia mag een bezoek aan de Blue Ridge Mountains niet ontbreken. De bergketen dankt haar naam aan de blauwe gloed die vanuit de bomen opstijgt tussen de bergen waardoor de keten er van een afstandje en op foto's écht blauw uitziet.

Louisiana en Mississippi staan bekend om hun moerassige delta's, de swamps en wetlands, vol alligators. Durf je een boottochtje te maken?

1. Je ervaart een uniek stukje Amerika

Denk je dat Amerika tekortschiet wat cultuur betreft? Niet in het zuiden. De mensen, het eten, de sfeer, het klimaat: alles is er anders. In het zuiden is de Afro-Amerikaanse bevolking sterk vertegenwoordigd. De meesten zijn afstammelingen van Afrikaanse slaven. Zij brachten hun eigen gewoontes en gebruiken mee, zoals muziekstijlen en lokale gerechten, maar ook voodoorituelen.

In de loop der jaren is het zuiden een smeltkroes geworden van Europese, Afrikaanse en Caribische invloeden. Het zuiden is écht anders dan de rest van Amerika. De mensen zijn er een stuk relaxter. Het tempo ligt trager dan in het gehaaste noorden. Iets wat misschien ook te maken heeft met de soms ondraaglijke hitte.

In de zuidelijke staten ontmoet je vriendelijke, warme mensen. Geniet je van heerlijke lokale gerechten. En van die swingende muziek natuurlijk. Heeft Amerika een eigen cultuur? Ja, zul je beamen als je het Diepe Zuiden bezoekt.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors