Great Smoky Mountains National Park
9,3
9,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
9,0 Stranden
9,0 Wildlife
9,0 Overige activiteiten
10,0 Bereikbaarheid

Great Smoky Mountains National Park

door Frans Verhagen

Vanuit North Carolina, vanaf de Blue Ridge Parkway rijdt u zo Cherokee in, een stadje dat wordt gerund door de Cherokee Nation. Deze indianen moeten hun geld verdienen met de toeristenindustrie en het resultaat is ernaar.

Cherokee is een tourist trap van de eerste orde, waar de indiaan als knuffel-object wedijvert met de zwarte beer, en alle cliché-registers wagenwijd worden opengetrokken.

Museum of the Cherokee Indian

Toch wel aardig is het Museum of the Cherokee Indian in het noorden van het stadje. Dagelijks geopend van 9:00 tot 17:00 u. Aan de overkant ligt de cooperatieve winkel van de indianen, Qualla Arts and Crafts, waar vooral manden verkocht worden.

In de buurt, in de Ocaonaluftee Indian Village is een oude indianennederzetting nagebouwd, waar demonstraties etc. worden gegeven in Archeon- of Openluchtmuseumtraditie. Dagelijks geopend van 9:00 tot 17:30 u. Het Oconaluftee visitor centre is het parkhoofdkwartier voor de oostzijde van het park, met informatie over park en de Appalachians en zijn bewoners. Dagelijks geopend van 8:00 tot 19:00 u.

Niet veel beter dan Cherokee in zijn onversneden drift om geld te verdienen aan de toeristen is Gatlinburg. Net binnen het park, aan US 441, ligt het Sugarlands visitor centre voor informatie over wandelen, flora en fauna. Dagelijks geopend van 8:00 tot 19:00 u.

Wandelen in Great Smoky Mountains National Park

Dit park kan het beste te voet genoten worden, bij voorkeur in meerdaagse tochten. Alle bekende punten zijn goed te voet te bereiken, alleen Clingmans Dome en Laurell Falls ook per verharde weg. Van het zuiden naar het noordoosten loopt door het park de Appalachian Trail. Voor overnachtingen heeft u een back country permit nodig, die gratis is te verkrijgen bij visitor centers en ranger stations. Omdat de ruimte in blokhutten en op kampeerplekken beperkt is, kunt u ook reserveren, zij het niet langer dan dertig dagen voordat u daadwerkelijk arriveert en u dient de permit 24 uur voor vertrek persoonlijk op te halen.

Voor automobilisten is van belang te weten dat er in het park geen benzinepompen zijn en dat het er knap druk kan worden in het hoogseizoen. De Newfound Gap Road oftwel US 441 loopt van noord naar zuid, van Gatlinburg naar Cherokee. De kam van de bergen wordt gepasseerd via de Newfound Gap.

Clingmans Dome Road kruist de Newfound Gap Road en volgt de kam gedurende tien kilometer naar de Clingmans Dome, de hoogste berg van het park. De Little River Road (TN 93) voert van het visitor center in Sugarlands langs de Little River naar Townsend. Cades Cove Loop Road maakt een lus langs weidegronden en historische plaatsen in het park en is op zaterdag geheel gereserveerd voor fietsers.

Roaring Fork Motor Nature Trail is een route in de omgeving van Gatlinburg van slechts acht kilometer. Balsam Mountain Road is twee keer zo lang en voert vanag de Blue Ridge Parkway naar een picknickplaats en kampeerterrein. Erg mooi is het in de herfst ls de bomen hun herfstkleuren aannemen en in de lente als alle bloemen bloeien. Ieder jaar in het laatste weekend van april organiseert men de Great Smoky Mountains Wildflower Pilgrimage, een programma van wandelingen en lezingen.

Kamperen

Voor het hoogseizoen kunt u alleen maar schriftelijk reserveren voor de zeven grote en vier kleine kampeerterreinen. Dat kan alleen acht weken tevoren bij Ticketron, PO Box 2715, San Francisco CA 94126 of bij Ticketron vestigingen in Amerikaanse steden. Rondom het park zijn er nogal wat faciliteiten voor de mensen die niet in het park zelf terecht kunnen, vooral rondom Gatlinburg.

Nogal groot uitgevallen is het Grove Park Inn Resort in Asheville, dat echt in de resort-categorie valt: golf, tennis, zwembad, fitness centers, alles wat daarbij hoort.

In het park zelf is de LeConte Lodge een aanrader. Daarvoor dient u in het seizoen wel erg ver van tevoren reserveringen te maken, bovendien is het een wandeling van een kilometer of acht vanaf de voet van Mount LeConte - maar dat maakt het alleen maar leuker, toch?

Voor de echte liefhebber (maar dan ook alleen voor hen) van Dolly Parton is Dollywood in Pigeon Forge, de geboorteplaats van de countryzangers. Het stadje en het park zijn geheel toegesneden op gezinsvermaak (dat past ook wel bij een plaats die dry is, dwz dat er geen alcohol verkrijgbaar is). Dollywood geeft inzicht in de vaardigheden van de bewoners van de Appalachians, zoals zeepmaken, houtsnijden en rijtuigen bouwen. Er is ook een stoomtrein, een museum en een muziekshow.

Like deze pagina

Reizen Great Smoky Mountains National Park

Reviews Great Smoky Mountains National Park

Zo'n groot natuurpark en zoveel Amerikanen bezoeken en koesteren het..heel bijzonder (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Roy van Zijl op 21 mei 2016

Een heel bijzonder natuurpark. Op de plaatjes lijkt het een mooi bosrijk gebied, maar de reis er naar toe grijpt je gelijk bij de keel. Als je vanuit Asheville komt ga je via snel stijgende smalle wegen steeds hoger.
Als je in de ochtend gaat zie je vaak waarom het de "Smoky mountains" genoemd wordt, wat een vergezichten waarin de wolken gevangen lijken tussen de bergtoppen.. De laatste keer ben ik in de herfst geweest waar de kleurwisselingen in het blad een grote indruk maakte.
Op de TV stations zie je waar je ook bent, op welke plek je dit het beste kan zien 'in de buurt'.
De Amerikanen komen vanuit heel het land naar deze natuurparken en hebben een hoog verantwoordelijkheidsgevoel om het natuurpark in z'n beste staat te houden, iets waar we in NL een voorbeeld aan kunnen nemen.
Dat ze met hun gas guzzler tot aan dat vergezicht willen komen en het liefst een foto maken vanuit de auto is dan wel weer een schril contrast..

9,3
9 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
9 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Great Smoky Mountains National Park

  • schoonheid
  • mystiek van de moonshine(illegaal whisky stoken)
  • rust
  • grootsheid

Minpunten Great Smoky Mountains National Park

  • Gatlinville
  • kan druk zijn(feestdagen)
Ultieme tip: Neem de tijd en verblijf niet in Gatlinburg, wat een over de top toeristenplaatsje. Asheville heeft mijn voorkeur omdat hier veel leuke restaurantjes zitten en gezelliger is.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors