5 dingen die je altijd al had willen weten over Halloween

5 dingen die je altijd al had willen weten over Halloween

door Yldau Otter

Op de engste dag van het jaar gaan miljoenen mensen verkleed de straat op en veranderen pompoenen in griezelige lantaarns. Halloween wordt op 31 oktober groots gevierd in Amerika. Angstaanjagende kostuums, uitgeholde pompoenen, kilo’s met snoep en miljoenen kinderen die de deuren langsgaan voor trick-or-treat kenmerken deze feestdag.

Amerikanen beweren vaak dat Halloween een Amerikaans feest is. Maar is het wel zo Amerikaans? En waar komt het feest eigenlijk vandaan? Om je goed voor te bereiden op je rondreis door Amerika zijn wij de geschiedenisboeken in gedoken en hebben we de antwoorden gevonden op alles wat je altijd al had willen weten over Halloween!

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 280 reizen naar Amerika

1. Een oer-Amerikaans feest, toch?

In Amerika wordt Halloween groots gevierd, maar eigenlijk is deze feestdag heel Europees. De naam ‘Halloween’ werd namelijk voor het eerst gebruikt in de zestiende eeuw in Schotland. 

Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. Op dit feest op 31 oktober vierden de Kelten in Groot-Brittannië en Ierland oudejaarsdag. Dit had te maken met het oogstseizoen. Op 1 november eindigde het oogstseizoen waarmee ze het nieuwe jaar inluidden. Om het einde van het jaar te vieren maakten de Kelten grote vreugdevuren en voerden zij allerlei rituelen uit. 

2. Waar komt de naam ‘Halloween’ vandaan?

Het Keltische feest mengde zich in de negentiende eeuw met het christelijke feest Allerheiligen. Allerheiligen werd op 1 november gevierd om de christelijke Allerheiligen te eren. De dag erna, op 2 november, volgde het feest Allerzielen waarop de overledenen werden herdacht. 

Door de samenkomst van deze feesten, veranderde Samhain in een feest van de doden. Ook de naam veranderde van Samhain in Al Hallow’s Even: de avond van de Allerheiligen. Later werd dit ‘Halloween’.

3. Waarom verkleden mensen zich met Halloween?

De Kelten geloofden dat de grenzen tussen de werelden van de doden en van de levenden vervaagden op 31 oktober. Om deze zielen van de doden te eren werden grote feestmalen gegeven. 

Ook geloofden ze dat er slechte wezens als demonen op deze dag binnen konden komen. Hoe je deze demonen en slechte wezens af kon schrikken? Met enge kostuums en maskers! Dat is waarschijnlijk de reden waarom iedereen zich verkleed op Halloween. Je ziet die dag de engste clowns voorbijlopen in de straten van New York.

4. Waarom transformeren alle pompoenen in boosaardige lantaarns?

De jack-‘o-latern, oftewel de uitgeholde pompoen, is niet meer weg te denken uit de Amerikaanse Halloween traditie. De pompoen wordt tijdens Halloween uitgehold tot een gezicht en er wordt een lampje in geplaatst, waardoor het er afschrikwekkend uit komt te zien. 

De Kelten holden al knollen uit en gebruikten ze als lantaarns. Toen de Ieren en Schotten naar Amerika emigreerden, kwamen ze er al snel achter dat een pompoen geschikter is om uit te hollen dan een knol. Op deze manier werd de pompoen langzaam het symbool van Halloween. 

5. Waar komt 'trick-or-treat' vandaan?

Trick-or-treat, een snoepje of ik schiet! Waar dit vandaan komt is nog niet helemaal duidelijk. Wel hadden de Kelten en Christenen gebruiken die hierop leken. Zo gingen de Kelten op 31 oktober langs de deuren om hout voor de vreugdevuren op te halen. En gingen de Christenen langs de deuren om ‘zielenkoeken’ te verzamelen, waarbij elke gegeten koek een bevrijde ziel symboliseerde. 

Wil jij Halloween in Amerika meemaken? Bekijk hier de beste aanbiedingen voor een rondreis door Amerika. 

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors