Top 7 hikes in Alaska

Top 7 hikes in Alaska

door Elsemieke Land

Na honderden kilometers op de weg tijdens je roadtrip door Alaska is het tijd om de benen te strekken. En gelukkig vráágt het ruige, uitgestrekte landschap van Alaska erom om in alle rust en te voet verkend te worden. 

Je begrijpt: hiken is één van de must-do’s tijdens je rondreis door Alaska. Het decor vol ijzige gletsjers, spiegelende meren en besneeuwde bergtoppen biedt wandelingen voor alle denkbare niveaus. En elke route beloont je op zijn beurt op waanzinnige uitzichten. Waar je moet beginnen? Wij zetten vast zeven hikes in Alaska op een rij. 

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 258 reizen naar Amerika

7. Kenai River Trail

In de buurt van Cooper Landing op het schiereiland Kenai slingert een wandelpad dwars door de bossen en langs de oevers van de helderblauwe Kenai-rivier. De Kenai River Trail vormt een lus van in totaal zestien kilometer die goed begaanbaar is voor alle soorten wandelaars. De startpunten vind je langs de Skilak Lake Road. 

Tijdens het zalmseizoen, voornamelijk in juli en augustus, is de rivier ook populair onder vissers vanwege de grote hoeveelheid, je raadt het al, zalm die hier rondzwemt. Maar let op: niet alleen vissers, maar ook beren komen op die zalm af. Houd je ogen dus open en maak vooral lawaai tijdens deze wandeling om de beren op afstand te houden. Of bekijk deze tips om de beren op afstand te houden.

6. Eagle River Nature Centre

Vanaf het bezoekerscentrum in het Eagle River Nature Centre zijn verschillende wandelingen uitgestippeld, waaronder Albert Loop Trail en de route naar de Heritage Falls.

De Albert Loop Trail is een wandeling van zo’n vijf kilometer richting de oever van de Eagle River. De route loopt door het bos, over houten bruggen en langs gletsjermeren en is geschikt voor beginnende wandelaars. Houd er rekening mee dat deze route van half augustus tot half oktober gesloten is, om beren ongestoord te laten genieten van de grote hoeveelheid zalm en om onaangename ontmoetingen tussen mensen en beren te voorkomen.

Is de Albert Loop Trail te makkelijk voor je? Ga dan met een gids mee op pad en maak de wandeling van zeventien kilometer naar de denderende Heritage Falls. 

5. Flattop Mountain

De kans is groot dat je rondreis door Alaska begint in Anchorage. Wanneer je uitgekeken bent in de stad is het tijd om de wildernis in te trekken. Een van de populairste hikes rondom Anchorage neemt je meer naar de Flattop Mountain. Bij Glen Alps Trailhead, net buiten het centrum van de stad, markeert een houten trap het begin van verschillende wandelroutes, variërend in niveau. 

Vanaf hier leiden kronkelende paden je naar boven. Onderweg kijk je uit over Hallet Peak en de Tyndall-gletsjer. Reken op het nodige klauterwerk tijdens het laatste rotsachtige stuk naar de vlakke top, waar je wordt beloond met een weids uitzicht over het dal met daarin Anchorage, de baai van Cook Inlet en de omliggende bergen.

4. Portage Pass Trail

De wandeling naar Portage Pass is kort, maar daarom niet minder de moeite waard. Op de schilderachtige route van Anchorage naar Whittier rijd je door de historische Anton Anderson Memorial-tunnel die stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Wanneer je de tunnel uit rijdt sla je rechtsaf de onverharde weg in naar het beginpunt van de Portage Pass Trail. 

Het eerste stuk van de wandeling is weinig belovend en vooral steil, maar aan de top maakt het uitzicht op de Portage-gletsjer, het Portage-meer en de Prince William Sound in de verte een hoop goed. De wandelroute leidt je vanaf hier langs watervallen naar het strand beneden, waar je met een picknick oplaadt voor de weg terug. 

3. Mount Baldy Trail

Ten noorden van Anchorage en de Eagle River loopt de route naar Mount Baldy. De wandelroute vormt een lus die zowel linksom als rechtsom bewandeld wordt. Je startpunt is de parkeerplaats bovenaan Skyline Drive. 

De route linksom is goed begaanbaar en leidt je via een minder steile helling naar de achterkant van de berg. Om die reden is dit het meest gekozen pad. Houd je wel van een uitdaging? Kies dan voor de route die rechtsom naar hetzelfde uitkijkpunt bij Baldy Ridge leidt. Dit pad is een stuk steiler en meer bebost, maar daardoor wel rustiger. Vanaf de bergkam geniet je van een dramatisch panorama op de omliggende bergwanden, de Eagle River en in de verte de pieken van het Chugach State Park. 

2. Exit Glacier

Als de stad Seward op de planning staat tijdens je rondreis door Alaska, dan mag de wandeling naar Exit Glacier niet ontbreken. Het is één van de 35 gletsjers op de Harding Icefield-kap in het Kenai Fjords National Park. 

Exit Glacier is makkelijk te bereiken. Vanaf het startpunt bij de parkeerplaats wandel je in een uur op en neer. De twee hoofdroutes naar de gletsjer zijn verhard en goed onderhouden en er is een trap gemaakt op de steile delen richting het uitkijkpunt. Vind je de wandeling naar Exit Glacier niet uitdagend genoeg? Wandel dan verder over de Harding Icefield Trail. 

1. Crow Pass

De wandeling van Girdwood naar Eagle River (of andersom), de zogenaamde Crow Pass Trail, is misschien wel de mooiste wandeling in het Chugach State Park. Maar hij is niet voor watjes. 

Twee tot drie dagen lang loop je midden in een schilderij. Je passeert ijzige gletsjers, glimmende bergmeren, diepe kloven en kletterende watervallen. Afhankelijk van je route stijg je zo’n 600 tot 900 meter in hoogte en leg je zo’n 35 kilometer af. Onderweg spot je onder andere marmotten, grondeekhoorns, geiten, schapen en beren. Heb je niet zoveel tijd? Kies dan voor een ééndaagse hike waarin je alleen het eerste stuk aflegt. 

Hebben we je geïnspireerd voor een wandelvakantie in Alaska? Bekijk hier alle reisaanbieders voor een rondreis door Alaska! 

Fotocredits: Paxson Woelber | Eli Duke | Jacob Smith | Kenton Smith | Jason Potter | U.S. Army Alaska

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors