Wat is de betekenis achter Thanksgiving?

Wat is de betekenis achter Thanksgiving?

door Emma van Kampen

Het is bijna de vierde donderdag van november én dat betekent: Thanksgiving. Amerikanen hebben vrij en vieren feest. En daarvoor wordt álles uit de kast getrokken.

Pompoentaart, aardappelpuree, cranberrysaus en gevulde kalkoen staan op lange, keurig gedekte tafels. Feestelijk geklede families lachen en praten rondom de feestmaaltijd die steeds kleiner wordt. Maar waarom vieren Amerikanen deze feestdag zo groots? Wat is de betekenis achter Thanksgiving?

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 249 reizen naar Amerika

Het verhaal erachter

Oorspronkelijk stamt Thanksgiving uit 1621. In dat jaar vierden de ‘Pilgrim Fathers’, oftewel de eerste Engelse pelgrims, gróót feest. Zij stichtten in 1621 namelijk hun nederzetting in Plymouth, Massachusetts, en hadden ook nog eens een goede oogst.

Pas veel later, in 1864, werd Thanksgiving een nationale feestdag. En die extra vrije dag danken de Amerikanen aan president Abraham Lincoln. Hij wilde tijdens de Amerikaanse burgeroorlog namelijk een dag van de dankzegging inlassen. Een dag om stil te staan bij de alledaagse dingen en God dankbaar te zijn.

Thanksgiving anno nu

Vandaag de dag komt er uiteraard meer commercie kijken bij de feestdag. Maar de betekenis van Thanksgiving is onveranderd. Alleen is het christelijke aspect er bij veel families af.

In grote steden als New York City organiseren de inwoners zelfs ieder jaar een Thanksgiving-parade. Ze zetten de straten af met immense praalwagens, groepen dansers en fanfares maken hun intrede, en duizenden toeschouwers kijken toe. 

Turkey Day

Thanksgiving heet ook wel ‘Turkey Day’. Aangezien feestgangers vooral gevulde kalkoenen eten tijdens het Thanksgiving-diner. Daarbij is er sinds het presidentschap van John F. Kennedy de traditie ontstaan waarbij elk jaar één kalkoen de dans ontspringt. Nog altijd spaart de huidige president een levende kalkoen. En die wordt uitgeroepen tot de National Thanksgiving Turkey.   

Black Friday

Op de dag na Thanksgiving vieren de winkels in Amerika Black Friday. Hoge kortingen en stuntdeals vliegen om je oren. Veel Amerikanen beginnen dan met hun kerstinkopen. Vanwege de helse drukte wordt die dag ‘zwarte vrijdag’ genoemd. 

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors