Geschiedenis Amerika

Geschiedenis Amerika

door Marleen de Keyzer

Koloniale concurrentie, slavernij en rassenstrijd. Amerika kent een rijke geschiedenis. De indianen moesten hun land opgeven, kolonisten waren opstandig en de zwarten hadden geen rechten. Maar langzamerhand veranderde dit.

Al 20.000 tot 30.000 jaar geleden zetten de oorspronkelijke bewoners, de indianen, er voet aan wal. Maar het was de Europeaan Columbus die Amerika in 1492 ontdekte. Hij plaatste er de Spaanse vlag en de Nieuwe Wereld was geboren. Al snel stichtte Spanje er koloniën, waarop de Engelsen en Fransen hetzelfde deden. Wat volgde was een strijd om onafhankelijkheid, slavernij en gelijke rechten.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 258 reizen naar Amerika

Amerikaanse revolutie

Op 19 april 1775 begon de Amerikaanse revolutie. Aanleiding was de onvrede over het Britse machtsmisbruik met betrekking tot belastingheffing. Tijdens de Boston Tea Party kwamen koloniale handelaren al in opstand tegen de Britten.

In 1776 leidde het conflict uiteindelijk tot vrijheid voor de Verenigde Staten: de onafhankelijkheidsverklaring werd getekend. Maar pas in 1783 wisten de Amerikanen met behulp van de Fransen de oorlog te beëindigen.

Amerikaanse Burgeroorlog

Na de onafhankelijkheid ontstond er een tweedeling in Amerika: het ontwikkelde industriële noorden tegenover het agrarisch zuiden. Dit leidde in 1861 tot de Amerikaanse Burgeroorlog. De precieze oorzaak is niet duidelijk, maar slavernij speelde een grote rol. Elke staat mocht hier zelf een beslissing in nemen, waardoor er rellen losbarstten tussen voor- en tegenstanders.

Na een hevige strijd werd in 1685 uiteindelijk een verbod op slavernij vastgelegd in de grondwet.

Na de negentiende eeuw

Rust was er echter nog niet in Amerika. De grote depressie ontstond door een bankencrisis en vooral boeren en Afro-Amerikanen hadden het zwaar. Daarop volgde de Koude Oorlog. Rond deze tijd werd er ook gevochten voor gelijke rechten tussen blanken en zwarten.

In de 21ste eeuw ontstond de oorlog tegen het terrorisme. Aanleiding hiervan waren de aanslagen met 9/11.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors