De Great Lakes

De Great Lakes

door Yldau Otter

Boten varen over het wateroppervlakte, kajakkers en zwemmers spetteren in het ondiepe water en vuurtorens staan langs de waterkant. De Great Lakes van Amerika staan bekend om hun oceaanachtige kenmerken: sterke stromingen, heftige windvlagen, glooiende golven en een eindeloze horizon.

De Great Lakes zijn de vijf grote meren op de grens van Amerika en Canada en bestaan uit het Boven-, Huron-, Michigan-, Erie-, en Ontariomeer. Deze meren, die alle vijf met elkaar in verbinding staan, vormen de grootste groep zoetwatermeren ter wereld. En zijn de thuisbasis van diverse natuurparken, ongerepte wateren en rustige stranden. Wij vertellen je meer over deze verschillende watermassa’s van het continent.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 272 reizen naar Amerika

Het Bovenmeer

Het Bovenmeer, ook wel bekend als Lake Superior, is het grootste meer van de Great Lakes. En strekt zich uit van Michigan tot Ontario. Met een oppervlakte van 82.000 vierkante kilometer is dit zelfs het grootste zoetwatermeer in de wereld! 

Als outdoor-liefhebber mag een bezoek aan het Bovenmeer niet ontbreken aan je rondreis door Amerika. De bosrijke omgeving, schilderachtige wandelpaden, verborgen watervallen en uitgestrekte wildernis zorgen voor alle ingrediënten voor een perfecte kampeervakantie. Bezoek het Isle Royale National Park om te duiken of te kajakken. 

Het Ontariomeer

Als uitloop naar de Atlantische Oceaan speelt het Ontariomeer al eeuwenlang een belangrijke rol in de Amerikaanse geschiedenis. Het meer werd in 1600 ontdekt door Europeanen en is vervolgens opgericht als primaire plek voor handel. Veel steden vestigden langs de oevers en bestaan vandaag de dag nog steeds. 

Zo heb je vanaf het meer een geweldig uitzicht op de skyline van Toronto. Ook is het Ontariomeer een goede uitvalsbasis voor een bezoekje aan de beroemde Thousand Islands

Het Eriemeer

Het Eriemeer mag dan een van de kleinste meren van de Great Lakes zijn, het is wel een van de machtigste. Samen met het Ontariomeer is deze verantwoordelijk voor de uitstroom van een van de beroemdste watervallen ter wereld: de Niagarawatervallen

De kustlijn leent zich perfect voor een wandeling. Onderweg kom je historische vuurtorens, Victoriaanse huizen en rustgevende stranden tegen. Natuurliefhebbers genieten van vele eilanden en natuurparken, zoals het Ottawa National Wildlife Refuge. En cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in het Warner theater. Of tijdens een wijnproeverij aan het Eriemeer.  

Het Michiganmeer

Het Michiganmeer ligt als enige van de Great Lakes volledig op Amerikaans grondgebied. Als grootste meer ter wereld speelde ze een grote rol in de ontwikkeling van steden als Chicago en Milwaukee

De hevige stormen die over het meer razen, maken dit pareltje een paradijs voor de avonturier. Van scheepswrakduiken, windsurfen, kitesurfen, parasailen tot vissen en kajakken. Er is van alles te beleven. Maar ook rustzoekers komen hier aan hun trekken. Relax op Empire Beach of wandel langs de kustlijn van Sleeping Bear Dunes National Lakeshore. Toe aan een avondje stappen? Chicago ligt om de hoek. 

Het Huronmeer

Met een oppervlakte van 60.000 vierkante kilometer is het Huronmeer het op een na grootse meer van de Great Lakes. En is vernoemd naar de inheemse Huron-bevolking die in dit gebied woonden. 

Met de langste kustlijn van de Great Lakes, is het Huronmeer de ideale plek om lekker tot rust te komen. Pak je hengel en ga een dag vissen of verken de stranden van Harrisville. En maak onderweg een stop in St.Ignace, voor een panoramisch uitzicht op het architectonisch wonder: de Mackinac Bridge. 

Wil je de Great Lakes bezoeken tijdens je rondreis door Amerika? Bekijk hier het aanbod aan rondreizen.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors