Wonderlijke Amerikaanse kersttradities

Wonderlijke Amerikaanse kersttradities

door Suzanne Rijnja

Wanneer het einde van november nadert, begint het bij veel Amerikanen te kriebelen. Dozen vol decoratie worden van zolder gehaald, de openhaard brandt en de warme chocolademelk pruttelt in de pan. Tijd om de kerstboom op te zetten! 

Wanneer je in december een rondreis door Amerika maakt, merk je gelijk dat kerst nergens zo uitbundig wordt gevierd als daar. Langzamerhand verschijnen er steeds meer pakjes onder de kerstboom, kinderen gaan op bezoek bij de Kerstman en families komen samen om kalkoen te eten. Maar wist je dat ze er in Amerika ook wat bijzondere kersttradities op nahouden? Wij hebben er zes op een rijtje gezet.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 249 reizen naar Amerika

1. Black Friday

Het startschot voor de kerstgekte begint al op de dag na Thanksgiving: Black Friday. Op deze dag verzamelen honderden mensen zich voor de deuren van winkels en warenhuizen. Ze staan klaar om hun eerste kerstinkopen in te slaan tijdens de gigantische uitverkoop. Omdat sommigen de allerbeste koopjes niet willen missen, bivakkeren zij een nacht voor de ingang. Brr.

2. Betoverende etalages 

Ook na Black Friday wordt er nog volop geshopt. Op winkelstraat Fifth Avenue in New York loopt een constante stroom aan mensen. Maar niet iedereen komt cadeautjes kopen. Er valt al genoeg te zien aan de buitenkant van de winkels. De gevels van winkels als Saks, Macy’s, Barneys en Bloomingdale’s worden gesierd door gigantisch veel lichtjes en de etalages lijken heuse kunstwerken. 

3. Over-de-top kerstdecoratie

Toch valt de gevel van Saks een beetje in het niet wanneer je vanuit Manhattan naar Brooklyn reist. In de wijk Dycker Heights word je overweldigd door de over de top versierde huizen. Van tienduizenden gekleurde lichtjes tot lichtgevende, metershoge Kerstmannen: het kan niet gek genoeg. 

Deze oogverblindende straten spot je niet alleen in New York. Ook in andere plaatsen zijn er vaak competities voor de mooist gedecoreerde huizen. Sommige bewoners hebben er heel veel voor over om te winnen, want de creaties kosten soms meer dan tienduizend dollar!

4. De kerst-augurk 

De normale kerstversieringen kennen we in Nederland ook, maar er is één wel heel bijzondere versiering te vinden in Amerika. Al een paar eeuwen stoppen veel Amerikanen een augurk in hun kerstboom. De eerste persoon die de augurk vindt, krijgt een cadeautje. 

Niemand weet eigenlijk waar deze traditie vandaan komt. Eerst werd er geclaimd dat het een Duitse traditie was die de Amerikanen hadden overgenomen. Maar vrijwel geen Duitsers kennen deze eigenaardige traditie.  

5. Een glas melk en koekjes 

Eén persoon is niet meer weg te denken uit het Amerikaanse kerstfeest: de Kerstman. Op kerstavond vliegt hij rond in zijn arrenslee en brengt hij cadeautjes. Om hem te verwelkomen (of omdat ze bang zijn hun cadeautje mis te lopen), zetten de kinderen vaak een glas melk en koekjes voor de deur of bij de schouw. Geen wonder dat de Kerstman een dikke buik heeft!

6. Santa Run

En de Kerstman is niet de enige die veel eet tijdens Kerstmis. Ook de Amerikanen zelf eten zich vol met overheerlijke diners, kerstkransjes en kerstcake. Gelukkig sport je deze overtollige kerstkilootjes er zo weer af tijdens de Santa Run. 

Honderden mannen, vrouwen en kinderen rennen in een Kerstmankostuum door de straten van steden als San Diego en Las Vegas of over het strand van Virginia Beach. Elk jaar komen er weer nieuwe hardloopwedstrijden bij en ook in Nederland is deze nieuwe traditie inmiddels in opmars.

Wil je zelf ook zo uitbundig kerst vieren? Bekijk dan alle reizen naar Amerika.  

Fotocredits: Phil Roeder | Peter Burka | Tricia | MR MAO PICS

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors